Artist to watch: Shep500

jan 12 , 10:00 MUZIEK
schermafbeelding 2024 01 15 om 094836
We trappen het nieuwe jaar af met weer een gloednieuwe artist to watch: Shep500! De Rotterdamse rapper van Moluks-Kaapverdiaanse komaf heeft in de afgelopen tijd veel geluid gemaakt met zijn singles. Nummers zoals 'SHOP & GO' en 'Kaliber Freestyle' behaalden in korte tijd al meer dan honderdduizend streams. Op lokaal vlak was Shep500 altijd al een naam die rondzong, maar wij zijn van mening dat de aandacht voor zijn artisticiteit nóg groter mag worden. Wij spraken Shep500 over zijn opvallende naam, zijn jeugd in Rotterdam, zijn vroegere ambitie om profvoetballer te worden en zijn muzikale visie.

Hoe kwam je op de naam Shep500?

"De naam 'Shep' komt van shepherd. Ik wil mezelf geen leider noemen, maar ik was nooit iemand die de kudde volgde. Vroeger was ik altijd tegendraads en wist ik mijn jongens altijd mee te krijgen. Ik kreeg die naam van jeugdvriend Mario Bilate die o.a. voor Sparta Rotterdam en ADO Den Haag speelde. Daarna rapte ik onder de naam 'Shepherd'. Vanaf dat moment begon de hele buurt mij 'Shep' te noemen. Zelfs mijn docenten op school noemden mij Shep. Dat was mijn roepnaam. De '500' komt van de buurt waar ik ben opgegroeid, die noemden ze 'Purple City'. Op vroege leeftijd waren we al geobsedeerd door het paarse briefje van vijfhonderd. Het is een krachtig getal. Kijk bijvoorbeeld naar Quote500 of het feit dat het de meest waardevolle eurobiljet is. Die dingen geven dat getal kracht. Ik vond dat goed bij mezelf passen omdat ik altijd streef naar het hoogst haalbare."

Je bent afkomstig uit Rotterdam. Hoe was jouw jeugd daar?

"Ik ben geboren in Rotterdam-Zuid. Charlois om precies te zijn. Daar heb ik tot mijn 12e gewoond. Door omstandigheden had mijn moeder de kans om een huis te krijgen in een betere buurt. Daarom verhuisden we naar de wijk Schenkel in Capelle aan den IJssel. Dat was wel een cultuurshock. Van Pleinweg, één van de drukste straten van Rotterdam-Zuid waar de hele nacht auto's voorbij reden, verhuisden we naar een wijk vlak achter het bos. Het was daar zo rustig dat ik een lange periode moeite had met slapen."
"Vanaf het moment dat ik net verhuisde merkte ik echt dat ik anders was qua mentaliteit. Ik vond het destijds raar dat niemand pikte in de supermarkt of dat iedereen zijn eigen bal had op het plein. De kinderen hadden meerdere interesses. Ze deden aan allerlei soorten sporten zoals honkbal, korfbal, basketbal of tennis, terwijl het in Rotterdam-Zuid alleen maar voetbal of kickboksen was."
"Toch vond ik mijn draai snel in Capelle. Ik kon redelijk goed voetballen en bracht het straatvoetbal van Rotterdam-Zuid met mij mee. Met de jaren merkte ik dat ik gewoon weer in een achterstandswijk woonde waar gezinnen van Zuid, West en Noord naartoe verhuisden voor een betere leven. Echter brachten wij allemaal dezelfde mentaliteit met ons mee waardoor je uiteindelijk in dezelfde problemen belandt. Ik heb van mijn 12e tot mijn 21e in Capelle gewoond en daar ben ik wel echt een man geworden. Vandaag de dag jaar woon ik weer zes jaar in Zuid en voorlopig ga ik er niet meer weg. Wel woont mijn moeder nog steeds in Capelle aan den IJssel."

Was muziek je eerste interesse?

"Ik was voornamelijk bezig met voetbal. Als kind groeide ik op met de bal aan mijn voet. Mijn Kaapverdiaanse vader was vroeger echt een goede voetballer. Onder de Kaapverdianen was hij een legend. Mensen vroeger mij wel eens van: 'Ga je net zo goed worden als je vader.' Mijn vader nam mij altijd mee om te voetballen en hij leerde mij alles. Op jonge leeftijd kon ik al hooghouden alsof het niks was. Ik liep bijvoorbeeld vanaf de metro in één stuk hooghoudend door naar mijn huis. Mensen snapten er niks als ze mij zagen. Als ik met mijn vader trainde in het park keken er veel mensen naar mij omdat ik zo goed was als kleine jongen."
"Bruno Martins Indi was in mijn jeugd mijn beste vriend. Alles wat mijn vader mij leerde, leerde ik weer aan hem. Destijds had ik niet gedacht dat hij het zo ver zou schoppen. Hij mocht namelijk nooit meedoen met de oudere jongens en ik wel. Later begon hij ineens te groeien en begon hij zich echt te ontwikkelen. Zo kwam hij in de jeugd van Feyenoord terecht. Ook was zijn mentaliteit altijd heel erg goed. Ik ben echt trots op wat hij heeft bereikt. Hij heeft zelfs een WK gespeeld."
"Zelf heb ik nooit bij een profclub gespeeld. Ik raakte altijd al snel afgeleid. Zeker in Oost waren mijn vrienden niet echt op voetbal. Ze waren vooral bezig met meisjes en boevenstreken bezig. Daardoor begon ik ook meer die kant op te gaan. Ik begon steeds minder te trainen, omdat al mijn vrienden gingen chillen. Met zo'n mentaliteit word je geen profvoetballer."

Wat heeft je getriggerd om muziek te maken?

"Mijn zus heeft mij echt geïntroduceerd met muziek. Vroeger had ze een walkman met allemaal cassettes van Wu-Tang Clan, Mary J Blige, Biggie, Tupac en nog veel meer artiesten. Zij heeft mij echt gewezen op hiphop, soul en R&B. Van mijn vader kreeg ik vooral reggae mee en mijn moeder luisterde veel naar Elvis en The Beatles. Doordat ik zoveel verschillende stijlen te horen kreeg, werd ik muzikaal. Nu zou ik elke muziekstijl kunnen maken. Op dit moment maak ik voornamelijk trap maar ik ben ook bezig met andere genres. Ik kan ook boom bap, R&B, muziek voor de straat, club songs en love songs. Met mijn muziek wil ik mensen elke keer verbazen. Ik wil echt een superster worden in dit."

Je bent al een lange tijd bezig met muziek. Op welk moment begon je op te vallen? Shep500

"Ik ben al jaren bezig met het maken van muziek. Het begon allemaal met het over en weer disstracks maken tegen boys uit de buurt. Iedereen zag mij vanaf dat moment al als een rapper. Daarna begon ik steeds vaker naar de studio te gaan en schreef ik ook echt hele nummers. Op een gegeven moment gooide ik mijn eerste clip online en die begon voor die tijd een beetje viraal te gaan. Verder bracht ik weinig muziek uit. Ik zat vooral in de studio. Drie jaar geleden begon ik pas echt met het consistent uitbrengen van muziek."
"Samen met een vriend van mij, Melski begonnen ik echt gas te geven en onze tunes deden het echt goed qua cijfers. Dat was het moment waarop ik het echt serieus begon te nemen. We schoten clips in Parijs, Monaco en Curaçao en investeerden echt in onze carrière. Ook werden we bij FunX uitgenodigd en op een gegeven moment zaten we zelfs met Jayh in de studio."
"Na een tijdje was er iets voorgevallen waardoor we geen muziek meer konden maken. Onze hoofden waren even niet op muziek. Ik wil er niet te veel over uitweiden, maar we hebben om bepaalde redenen een jaar geen muziek gemaakt. Dat was jammer want we gingen echt lekker. Ik ben nog steeds trots op wat we destijds gemaakt hebben. In 2022 begon ik mij te focussen op het maken van muziek als soloartiest. Op een gegeven moment kwam mijn manager met de naam 'Sheptember'. Daar hebben we toen een concept omheen gebouwd waarbij ik vier nummers uitbracht in de maand september van het afgelopen jaar. Toevallig ben ik ook jarig in september, dus alles valt in die maand samen voor mij. Ook was ik artiest van de maand bij FunX in die maand. Ik wil tijdens 'Sheptember' elke keer wat speciaals doen. Of het nu een album, concert of een reeks aan nummers is, er moet sowieso iets gebeuren in die maand."

Heb je al gesprekken gehad met labels? Shep500

"Zeker, maar in die gesprekken kwamen er geen aanbiedingen waarvan ik vond dat, dat het overwegen waard was. Sterker nog: ik wist na elk gesprek al dat ik niet in zee zou gaan met die labels. Ik doe het liever zelf als het bedrag, de percentages en de afspraken niet kloppen. Tot nu toe heb ik het altijd zelf gedaan, dus ik vind het prima om dat zo te houden. Op dit moment heb ik een movement genaamd 'IN2DEEP'. Daar zitten ook andere artiesten bij zoals Sellwin, G1egs, Ees en Reech. Ik ben een goede A&R die een goed oor heeft voor talent en een goed oog voor sterren. Ik heb ook tegen ze gezegd dat ze moeten gaan gassen. Alleen zo kunnen we IN2DEEP als label echt groot maken."

Onlangs bracht je de akoestische versie van 'SHOP & GO' uit. Hoe kwam dat tot stand? Shep500

"Ik heb de akoestische versie met producer en toetsenist Stiven Andrés gemaakt. Hij heeft de originele versie van SHOP & GO ook geproduceerd. Het begon bij een TikTok waarbij we SHOP & GO live deden met alleen een piano. Toen dachten we van: 'dit is eigenlijk te hard om niet uit te brengen'. Zodoende brachten we het uit op Spotify. We wilden het graag in december doen. Ook omdat er wat minder muziek uitgebracht wordt in die maand. Ik zie het als een sterke bonus om het jaar mee af te sluiten."

Wat zijn je plannen voor het nieuwe jaar? Shep500

"Er komt een tape aan, maar ik weet nog niet precies wanneer. De mensen kunnen sowieso gekke namen erop verwachten. Daarvoor wil ik eerst nog wat singles droppen om de buzz te vergroten. SHOP & GO is echt uit de hand gelopen en ik hoop dat al het succes alleen nog maar groter wordt."

Gerelateerde artikelen

Laatste artikelen in Muziek

https hypebeastcom image 2024 05 10 gunna one of wun album stream 1 1

Complex Picks: Gunna - One of Wun

Dit keer bespreken we het nieuwe album van Gunna, ‘One of Wun’.

MUZIEK mei 16, 14:57
4277 ne ecomm jw jwblacklabelthebend nl nl 1920x1080 organic v102 ss scx02 1

Johnnie Walker viert vrouwelijke game-changers in de Nederlandse hiphop met ‘’Pass the Mic’’

Met nu meer dan 50 jaar bestaan van Hip Hop is diversiteit de kracht die het genre gaande houdt. Juist de mix van achtergronden, invloeden en ervaringen is wat de hiphopscene drijft en altijd heeft ve...

MUZIEK mei 13, 13:34
website banner template 1

Complex Picks: PartyNextDoor - PARTYNEXTDOOR4

In de rubriek Complex Picks licht de redactie van Complex NL hun drie favoriete tracks van een nieuw muziekproject.

MUZIEK mei 01, 16:48
website banner template

In Gesprek Met 24kGoldn

24kGoldn, bekend van 'Valentino' en 'Mood', brak door op 18-jarige leeftijd. Zijn EP 'Growing Pains' verkent zijn leven na succes.

MUZIEK apr 25, 18:00