Artist to watch: stay away from dante!

dec 04 2023, 10:15 MUZIEK
atwbanner
stay away from dante! is misschien een naam die je nog niet vaak hebt horen klinken binnen de wandelgangen. Wat ons betreft komt daar snel verandering in. De 23-jarige artiest uit Amsterdam-Zuidoost brengt sinds 2022 zijn muziek uit in eigen beheer. Daar heeft hij in korte tijd veel online aandacht mee gegenereerd. Zo bracht hij in het afgelopen anderhalf jaar vier solosingles uit. Daarnaast dropte hij onlangs ook zijn two-single bundel 'WELKOM BIJ DE VOORSTELLING' in samenwerking met Brunzyn en Nelcon. Zijn muzikale en soulvolle producties in combinatie met zijn reflectieve teksten, slaan aan bij zijn doelgroep. Daarmee weet onze nieuwe artist to watch langzaam een gat te vullen in het huidige muzieklandschap. Wie is 'stay away from dante!'? Wat is zijn visie met betrekking tot zijn muziek en hoe heeft hij zijn eigen stijl binnen gefietst in de game? Wij kregen de kans om onze artiest to watch voor de maand december al deze vragen te stellen.

Waar komt de naam 'stay away from dante!' vandaan?

"Die naam komt van een vroegere schrijver en politicus uit Italië genaamd Dante Alighieri uit de middeleeuwen. Hij was erg kritisch op de overheid en werd om die reden verbannen uit zijn stad. Zij verhaal sprak mij erg aan en daarom besloot ik mijzelf naar hem te vernoemen. Die 'stay away' komt van mijn ambitie om de top te bereiken. Dat voelt een beetje alsof niemand je kan touchen. Ik heb de afgelopen tijd echt gebouwd op mijn eigen sound. Dat terwijl Nederland niet echt openstaat voor vernieuwing op muzikaal vlak. In die zin ben je als je wat anders doet dan de rest, ook een soort van verbanneling in de game. Symbolisch gezien dan natuurlijk. Het is niet zo dat ik letterlijk verbannen word of ga worden. Ik hoop dat ik ooit een impact kan maken met mijn eigen sound. Misschien blaast het niet gelijk op, maar ik hoop uiteindelijk dat het langzaam zal groeien."

Je sound is erg melodisch en bevat veel elementen van soul en funk. Hoe ben je tot deze stijl gekomen? stay away from dante!

"Mijn eerste muzikale invloeden kwamen vanuit de kerk. Ik ben van Ghanese komaf en we gingen elke zondag naar de kerk. Daar heb ik heel veel naar gospelmuziek geluisterd. Dat was allemaal nog voordat ik muziek maakte. Op een gegeven moment begon ik steeds meer te luisteren naar hiphop. Het eerste album dat ik echt ging checken was van Dr. Dre. Daardoor begon ik veel naar G-Funk te luisteren. Later luisterde ik meer naar artiesten zoals Chief Keef en A$AP Rocky. Vanaf het moment dat ik zelf muziek begon te maken, luisterde ik veel naar Stevie Wonder, The Beach Boys, De La Soul, A Tribe Called Quest, Pharrell Williams en Kanye West. Ik kan echt zeggen dat zij mij heel erg geïnspireerd hebben. Door hen begon muziek echt een obsessie voor mij te worden. Het zou mij hard lijken om mensen op dezelfde manier te inspireren."

Hoe ben je begonnen met rappen en het maken van beats?

"Ik hield altijd van muziek en verdiepte mij er ook altijd in, maar ik zag mezelf er niet echt iets mee doen. Ik was eerder een fashion guy. Het liefst wilde ik iets met kleding doen. Op een gegeven moment begon mijn neefje met het maken van muziek. Zo ben ik er eigenlijk ook ingerold. Dan pakten we YouTube-beats en begonnen we erop te freestylen. Vervolgens begon ik ook met het schrijven van verses en kocht ik een microfoon van AliExpress voor vijf euro. Zo begon ik met het opnemen van muziek. Ik had een van mijn eerste nummers gelijk op SoundCloud gegooid hahaha. Het ging mij ook niet heel goed af in het begin maar ik vond het altijd leuk om te doen. Ik had voor mijn gevoel een goed oor voor muziek in die tijd. Op mijn achttiende kwam er een jongen naar mij toe en die zei dat mijn teksten wel iets hadden. Volgens hem zat er een fantasievol randje omheen. Hij zei dat mijn muziek beter zou worden als ik zou leren produceren. Ik had daar zelf helemaal geen zin in omdat ik mezelf vooral als rapper zag. Echter begon mijn neef met produceren en ik zag bij hem hoe hard dat was. Daardoor ben ik ook begonnen met produceren. Vanaf dat moment heb ik nooit losgelaten. Ik weet nog dat ik ooit een filmpje zag van Tyler, The Creator die piano speelde. Vanaf dat moment heb ik mezelf via een online cursus geleerd om toetsen te spelen. Dat heeft mij heel erg geholpen in het hele productieproces."

In 2022 begon je met het releasen van muziek. Waarom besloot je uiteindelijk dat je, je muziek wilde delen met de wereld?

"Het heeft best wel lang geduurd voordat ik muziek uitbracht. In 2020 had ik een tape gemaakt die ik wilde uitbrengen maar ik was toch te kritisch om het daadwerkelijk online te zetten. Ik zette mijn muziek destijds in een playlist met bestaande nummers van bijvoorbeeld Kanye West. Daardoor hoorde ik dat het verschil te groot was. Als ik iets uitbreng wil ik er echt volledig achterstaan. Ik denk dat mijn muziek destijds ook nog niet toegankelijk genoeg was. Voorheen liet ik mijn muziek niet graag horen aan anderen. Ik dacht dat ze het niet zouden begrijpen omdat het te experimenteel was. Onbewust wist ik misschien wel dat ik naar een sound werkte die zowel artistiek als toegankelijk was. Uiteindelijk was ik op dat moment nog niet ready om naar buiten te treden met mijn muziek. Met 'In Je Eyes', mijn eerste nummer die ik uitbracht, had ik echt het gevoel dat het qua kwaliteit op een hoog niveau zat. Dat was echt het moment dat de tijd rijp was om iets uit te brengen. Het voelde tijdens het uitbrengen ook nog wel onzeker, maar ik had wel het idee dat er een doelgroep zou zijn die deze stijl kon waarderen. Ergens was het leuk geweest als de mensen die vroegere nummers ook hadden gehoord om mijn ontwikkeling mee te maken. Aan de andere kant is het ook weer zo dat ik mij nu nog steeds ontwikkel dus ik hoop dat mijn groei in de toekomst te horen zal zijn voor de mensen."

Je hebt als independent beginnend artiest best wat aandacht weten te genereren. Hoe heb je dit gedaan?

"Het ging zeker niet vanzelf. Bij mijn eerste nummer 'In Je Eyes', duurde het drie maanden voordat ik boven de duizend streams kwam. Bij 'AMETHYST RING', mijn tweede nummer, duurde het zelfs vijf maanden voordat ik boven de duizend streams kwam. Ik wilde zelfs wachten met het droppen van mijn tweede nummer totdat mijn eerste nummer boven de duizend streams kwam. Anders zag iedereen dat die streams onder de duizend waren haha. Ik wist wel dat het niet aan de muziek lag. Het was eerder de marketing eromheen. Uiteindelijk ben ik op TikTok gegaan zonder dat ik dat echt wilde doen. Ik wilde geen corny dingen doen. In het begin maakte ik memes maar dat werkte niet echt. Op een gegeven moment begon ik filmpjes te maken waarin ik mijn nummers meespeelde op de keyboard. Daardoor kreeg ik wat meer aandacht en groeiden mijn streams."

Zit je nu in een fase waarin je benaderd wordt door labels?

"Ik heb tot nu toe wel wat gesprekken gevoerd met verschillende labels. Op dit moment probeer ik rustig te kijken naar wat het beste is voor mij. Uiteindelijk zou ik graag willen tekenen bij een label. Mijn kwaliteiten liggen vooral in het maken van muziek en video's, dus het zou mij tof lijken om met mensen te werken die mij aan kunnen vullen op andere vlakken. Hef zei ooit in een Rookworst aflevering dat het goed is om iedereen te laten doen waarin hij of zij het beste is. Daar ben ik het volledig mee eens. Ik zou een goed team om mij heen willen hebben zodat we alle mooie ideeën kunnen realiseren."

Wat zijn je plannen voor de toekomst? stay away from dante!

"Ik wil gaan werken aan een EP. Dat zal gaan over mijn zelfreflectie en de manier waarop ik mijzelf de spiegel voorhoud. Op die plaat zal elke song een onzekerheid of een persoonlijke bevinding belichten. Een beetje zoals Kendrick Lamar dat op DAMN. gedaan heeft. Daarnaast wil ik meer featurings doen. Laatst stonden Brunzyn en Nelcon op mijn two-single pack 'WELKOM BIJ DE VOORSTELLING'. Dat waren mijn eerste featurings en het zou me hard lijken om dat vaker te doen. Bovendien zou ik meer willen produceren en schrijven voor andere artiesten. Ik wil vooral consistent blijven in mijn singles, feuturings en producties." stay away from dante!

Gerelateerde artikelen

Laatste artikelen in Muziek

https hypebeastcom image 2024 05 10 gunna one of wun album stream 1 1

Complex Picks: Gunna - One of Wun

Dit keer bespreken we het nieuwe album van Gunna, ‘One of Wun’.

MUZIEK mei 16, 14:57
4277 ne ecomm jw jwblacklabelthebend nl nl 1920x1080 organic v102 ss scx02 1

Johnnie Walker viert vrouwelijke game-changers in de Nederlandse hiphop met ‘’Pass the Mic’’

Met nu meer dan 50 jaar bestaan van Hip Hop is diversiteit de kracht die het genre gaande houdt. Juist de mix van achtergronden, invloeden en ervaringen is wat de hiphopscene drijft en altijd heeft ve...

MUZIEK mei 13, 13:34
website banner template 1

Complex Picks: PartyNextDoor - PARTYNEXTDOOR4

In de rubriek Complex Picks licht de redactie van Complex NL hun drie favoriete tracks van een nieuw muziekproject.

MUZIEK mei 01, 16:48
website banner template

In Gesprek Met 24kGoldn

24kGoldn, bekend van 'Valentino' en 'Mood', brak door op 18-jarige leeftijd. Zijn EP 'Growing Pains' verkent zijn leven na succes.

MUZIEK apr 25, 18:00