Brahim Fouradi: de man die elke rol binnen de muziekindustrie geweldig invult

nov 08 2023, 10:00 MUZIEK
foto brahim 9
Dat Brahim Fouradi samen met zijn broer Mo een succesvol artiestenduo vormde is geen geheim. Dat hij nu samen met diezelfde broer een succesvol managementbureau runt waar o.a. Frenna, Kevin, Lijpe, Josylvio, Bilal Wahib en Zoë Tauran bij aangesloten zijn, is ook geen geheim. Onlangs is Brahim ook benoemd tot Vice President A&R bij Universal Music Nederland. Je zou denken dat de gemiddelde personenagenda propvol raakt van al deze werkzaamheden. Niets is minder waar: als songwriter rijgt Brahim de hits aaneen. Zo schreef hij succesvolle nummers voor artiesten zoals Bilal Wahib, Zoë Tauran, Antoon, Sigourney K en Kris Kross Amsterdam. Wat maakt hem zo'n multitalent en hoe heeft hij zich op weten te werken tot de capo di tutti capi van de muziekindustrie?

Fouradi

Het Nederlandse publiek maakte in 2006 voor het eerst kennis met Fouradi. Hun hitsingle '1 Ding' maakte veel impact in het hiphop- en poplandschap. Fouradi bracht een frisse wind in de tijd dat melodieën ondergeschikt waren aan bars. Zij wisten mensen van verschillende etniciteiten mee te krijgen met hun catchy refreinen en hun creatieve melodieën zonder in te boeten op de inhoud. Ieder persoon die een beetje muzikaal oor heeft, weet dat zij het schrijfproces met veel fingerspitzengefühl benaderen. Later brachten ze nog vele andere hits uit zoals 'Ping!', 'Flipmuziek', 'Gefocust' en 'Stiekem'. In het verleden gaven de Fouradi-broers in verschillende interviews te kennen dat ze het artiestenleven niet meer leuk vonden. In het specifiek de shows en het schieten van videoclips.
Tijdens hun artiestencarrière waren Brahim en Mo al erg ondernemend. Ondanks het feit dat ze getekend waren bij Walboomers Music, regelden ze alle zaken zelf. Ze namen de A&R-werkzaamheden, de videoproducties, de marketing en de songwriting op zich. Dit zorgde ervoor dat ze vroeg in hun carrière kennis maakten met alle facetten die van belang waren in de muziekindustrie. Brahim wist daardoor al snel dat er veel voor hem te halen viel achter schermen van de muziekindustrie.

Monsif

Brahim kwam anno 2010 in contact met Monsif: een toen nog jonge artiest die een muziekcarrière aspireerde. Brahim hielp hem (samen met de familie van Monsif) met de lancering van zijn carrière. Hij begeleidde hem bij het schrijfproces en het uitbrengen van zijn singles. Ook werd hij door Brahim ondersteund bij het schieten van zijn videoclips. Dit werd de eerste rol van Brahim als ondersteunend manager waarbij hij het volledige plaatje van een artiest op poten zette. Zo vermarktte hij Monsif als de Nederlandse Justin Bieber; een strategie die hem erg populair maakte onder een jonge doelgroep.

Brahim bij Sony Music

Het virale succes van Monsif bleef niet onopgemerkt: Sony Music benaderde Brahim om een plan te maken voor hun destijds nog jonge artiest Aliyah. Aliyah stond al een jaar onder contract bij Sony na het winnen van Hollands Got Talent. Echter wist Sony op dat moment niet hoe zij van Aliyah een ster konden maken. Brahim stelde een plan op en ging uiteindelijk met haar aan de slag. Aliyah boekte uiteindelijk succes met de twee singles die zij uitbracht onder begeleiding van Brahim. Voor Sony Music was dit dé bevestiging dat Brahim bij uitstek de juiste persoon was voor de job.

X-Factor

Brahim schreef in zijn tijd als A&R-manager mee aan meerdere songs zoals Shotgun van Yellow Claw en Rochelle (uiteindelijk uitgebracht door Spinnin' Records), en was tevens betrokken bij de label deal van Mr. Probz met Sony Music. Op een gegeven moment werd Brahim als A&R-manager aangesteld voor het talentenjacht programma X-Factor. Hij kreeg de medezeggenschap over het muzikale repertoire van het destijds populaire tv-programma. In deze rol leerde hij Simon Cowell kennen: de Britse producent/labelbaas en tevens de bedenker van het programma The X-Factor. Zo was Simon ook degene die de legendarische boyband One Direction bij elkaar heeft gebracht en gevormd. Simon was erg onder de indruk van Brahim's kwaliteiten en nam hem mee naar de VS voor de Amerikaanse editie van The X-Factor. Brahim was verantwoordelijk voor het muzikale repertoire van de artiesten van jurylid Kelly Rowland. Destijds gaf Brahim in een interview te kennen dat hij de ambitie had om de nieuwe Simon Cowell te worden. Hij ontpopte zich tot de A&R-director van het team van Simon en kreeg de verantwoordelijkheid over alle X-Factor varianten wereldwijd. Na één jaar in de VS te hebben gewerkt, verhuisde hij naar Londen om dezelfde functie te bekleden.

La Foux

Ook tijdens Brahim's X-Factor periode gingen de werkzaamheden met andere artiesten door. Zo begon hij in 2013 als de manager van Cho, en daarnaast schreef en/of bouwde hij aan vele andere carrières zoals die van B-Brave, Yade Lauren, Ayden en TP4Y (vroegere meidengroep van o.a. Zoë Tauran). Uiteindelijk besloot hij om samen met Mo Fouradi een managementbureau op te richten genaamd La Foux. Cho maakte vanaf moment één al deel uit van dit agentschap. Niet lang erna werden ook artiesten zoals Sevn Alias, Josylvio en Kevin toegevoegd aan het roster van La Foux. Anno 2023 is La Foux uitgegroeid tot één van de grootste managementbureaus van het land met artiesten zoals Frenna, Lijpe, Josylvio, Kevin, Zoë Tauran en Bilal Wahib.
foto brahim 5 met frenna

Aanstelling Brahim als Vice President A&R bij Universal

Onlangs werd Brahim aangesteld tot Vice President A&R bij Universal Music Nederland. Volgens Kees van der Hoeven, CEO van Universal Music Nederland, is Brahim de perfecte persoon om deze functie te bekleden. Kees vertelt: “De A&R, ontwikkeling en marketing van lokale artiesten zijn en blijven een absoluut speerpunt voor Universal Music. Met Brahim aan boord kunnen we de juiste stappen gaan zetten om samen met zijn team maximaal resultaat te gaan halen, met zowel het bestaande artist roster als ook nieuwe artiesten en initiatieven.” Zelf is Brahim ervan overtuigd dat er heel veel succes behaald kan worden bij Universal Music.

Hitmachine

Dat Brahim een begenadigd schrijver is, is inmiddels bekend en veel radiohits die we dagelijks horen zijn dan ook afkomstig van zijn hand. Zo schreef hij '501' voor Bilal Wahib, 'Olivia' voor Antoon, 'Vluchtstrook' voor Sigourney K, Antoon en Kris Kross Amsterdam, 'Gebruik Me' en 'Therapie' voor Zoë Tauran en 'Amsterdam' voor Cristian D.
Al deze songs zijn allemaal mega-hits geworden in de afgelopen twee jaar. 'Vluchtstrook' was zelfs het meest gestreamde nummer van 2022 in Nederland. Brahim won in 2023 voor al zijn werkzaamheden binnen de muziekindustrie De Veer: een prestigieuze prijs die elk jaar wordt uitgereikt aan mensen die zich ingezet hebben voor de progressie van de muziekindustrie.

Brahim in samenwerkingen

Dat Brahim in het bezit is van verreikende tentakels binnen de muziekbranche is alom bekend. Wat maakt dat mensen binnen de muziekindustrie graag weglopen met Brahim? Hij werkt doelgericht, weet precies wat aanslaat, creëert mogelijkheden voor zijn artiesten en bovenal: zijn artiesten en andere samenwerkingspartners koesteren hun persoonlijke band met hem. Frenna beschouwt hem zelfs als een vriend.

Frenna

In een gesprek met ons, vertelt Frenna over de band die hij heeft met zijn manager Brahim. "Ik ken Brahim al jaren en ik beschouw hem als een vriend die later ook mijn zakenpartner is geworden. In het begin wilde ik zelfs niet met hem werken omdat ik dacht dat, dat invloed zou hebben op onze vriendschap. Uiteindelijk ben ik gaan beseffen dat ik zijn kwaliteiten heel goed kon gebruiken als ik mijn carrière naar een hoger niveau wilde tillen. Brahim is de enige in Nederland die mij kan begeleiden naar internationaal succes. Hij heeft zoveel connecties in het buitenland. Wat dat betreft is hij echt waardevol voor mij. Het allerbelangrijkste is, dat ik écht kan lachen met Brahim. We doen altijd stoer tegen elkaar over wie de friste outfit draagt. Brahim is er altijd vroeg bij als er weer een nieuw designermerk op de markt is. Daarin coacht hij mij ook altijd."

Zoë Tauran

Ook Zoë Tauran is louter positief over de samenwerking met Brahim. Zo vertelt ze: "Mijn solocarrière is begonnen op het moment dat Brahim mij daarmee ging helpen. We hebben hier echt samen aan gewerkt. Ik vertrouw Brahim volledig. Hij weet heel goed waar hij mee bezig is en als hij zegt dat hij iets gaat regelen dan regelt hij het ook echt. Hij is echt een harde werker. Naar mijn mening werkt hij zelf iets te hard. We hebben een hele goede band samen. Ik kan hem bellen als ik aan de andere kant van Nederland langs de weg zou staan met een lekke band. Dat beschrijft wel hoe goed onze band is. Ik voel mij niet snel op mijn gemak bij mensen en dat heb ik bij hem wel. Ook doet hij echt wat hij zelf wil en hij is nooit bang voor de meningen van anderen. Dat is iets wat ik nog wel kan leren van hem."

Bilal Wahib

Bilal Wahib sloot zich onlangs aan bij La Foux en ook hij steekt de loftrompet over zijn nieuwbakken manager. Hij vertelt: "Brahim is zakelijk heel sterk en daarnaast erg geliefd bij de mensen. Ook is hij een hele muzikale manager. Dat vind ik erg belangrijk. Hij is tekstueel erg sterk en samen met Carlos (Project Money) maakt hij hele goede muziek. Hij praat ook in toonhoogtes dus hij is muzikaal van een hoog niveau. Dat vind ik echt een pluspunt. Ik ken Brahim al sinds ik vijftien ben en ik heb in al die jaren heel veel van hem geleerd. Hij heeft mij bijvoorbeeld geleerd hoe ik een studiosessie in moet vullen. Ook kan hij streng en eerlijk tegen mij zijn. Daar hou ik van. Brahim is iemand die precies weet wat hij wil en hij twijfelt niet aan zichzelf. Hij is echt een vriend van me. We gaan samen op vakantie, drinken drankjes met elkaar en zijn samen op schrijverskampen geweest. Zo een als hem vind je niet snel. Hij is echt m'n grote broer."

Project Money

Ook Project Money, producer en muzikale wederhelft van Brahim, is erg te spreken over hun band op muzikaal, zakelijk en vriendschappelijk vlak. Hierover zegt hij: "Naast dat Brahim mij als manager vertegenwoordigt, zitten we het grootste deel van de tijd samen in de studio. Zo schreven en produceerden we tientallen hits voor o.a. Kris Kross Amsterdam, Bilal Wahib en Zoë Tauran. Buiten werk om kan ik Brahim ook een van mijn beste vrienden noemen. Dat maakt de band, los van dat hij mijn manager is, toch net iets bijzonderder. Ik leerde Brahim jaren terug kennen door Jayh. Hij nam mij ooit mee naar een schrijverskamp waar Brahim ook was. Jayh vertelde mij later dat hij Brahim vaker had gezegd dat hij samen met mij moest gaan werken. Daar is alles eigenlijk begonnen. Brahim betrok mij bij B-Brave, vloog me over naar Londen om te produceren voor grote shows zoals X-factor en Britain’s Got Talent. Hij verbreedde mijn netwerk binnen de muziekindustrie. Brahim is voor mij een grote inspiratiebron. Zijn drive om alles zo goed mogelijk te doen of te verbeteren tot in de kleine details, maakt hem als persoon en manager uniek."

Niels Walboomers

Brahim's eerste labelbaas Niels Walboomers, tekende Fouradi als act in 2004 bij zijn label Walboomers Music. Onder dit label bracht Fouradi hits zoals '1 Ding', 'Flipmuziek', en 'Gefocust' uit. Niels zag altijd al veel potentie in Brahim, en vandaag de dag werken ze weer nauw samen. Niels vertelt: "Brahim en ik kennen elkaar sinds 2004. Brahim en zijn broer Mohamed hadden een song gemaakt genaamd “Marokkaanse Schoonheid”. Die kwam destijds bij ons op de radar. Na korte tijd hadden we een ontmoeting waarop er al snel een overeenkomst volgde. In het begin werkten we nauw samen maar op een gegeven moment scheidde onze wegen na een meningsverschil. We bleven elkaar echter tegen komen en gunde elkaar de successen."
"Recentelijk zijn we weer een samenwerking aangegaan en inmiddels hebben we weer intensief contact. Na al die jaren voelt het alsof de cirkel weer rond is. Momenteel verloopt de samenwerking heel goed. We hebben veel contact en zien elkaar regelmatig. Brahim weet altijd weer nieuw talent te vinden en te ontwikkelen. Ook is hij als songwriter een vaste factor geworden in de Nederlandse hitlijsten. Brahim is een hele harde werker en op zowel creatief- als zakelijk vlak, zeer capabel. Hij is zelf artiest geweest en weet wat het betekent om succes en tegenslag mee te maken. Ik denk dat hij met zijn achtergrond een goede mentor is voor zijn talenten en ik weet dat hij een groot voorbeeld is voor veel jonge talentvolle executives in onze branche. In deze business kan je geen moment stil staan en Brahim is altijd volop in beweging."

Mo Fouradi

"Brahim is een hardwerkende en ambitieuze man. Hij is erg talentvol op veel vlakken, zowel muzikaal als zakelijk. Brahim is de enige die 25 uur in een dag heeft en acht dagen in een week. Hij is erg betrokken bij het maken van goede deals en vult zijn manager-taken heel sterk in. Daarnaast weet hij precies hoe je een artiest goed neerzet in de markt. Bovendien is hij heel vriendelijk. Mensen denken misschien dat hij arrogant is als ze hem zien maar daar klopt niks van. Hij heeft zijn hart op de goede plek."

Gerelateerde artikelen

Laatste artikelen in Muziek

https hypebeastcom image 2024 05 10 gunna one of wun album stream 1 1

Complex Picks: Gunna - One of Wun

Dit keer bespreken we het nieuwe album van Gunna, ‘One of Wun’.

MUZIEK mei 16, 14:57
4277 ne ecomm jw jwblacklabelthebend nl nl 1920x1080 organic v102 ss scx02 1

Johnnie Walker viert vrouwelijke game-changers in de Nederlandse hiphop met ‘’Pass the Mic’’

Met nu meer dan 50 jaar bestaan van Hip Hop is diversiteit de kracht die het genre gaande houdt. Juist de mix van achtergronden, invloeden en ervaringen is wat de hiphopscene drijft en altijd heeft ve...

MUZIEK mei 13, 13:34
website banner template 1

Complex Picks: PartyNextDoor - PARTYNEXTDOOR4

In de rubriek Complex Picks licht de redactie van Complex NL hun drie favoriete tracks van een nieuw muziekproject.

MUZIEK mei 01, 16:48
website banner template

In Gesprek Met 24kGoldn

24kGoldn, bekend van 'Valentino' en 'Mood', brak door op 18-jarige leeftijd. Zijn EP 'Growing Pains' verkent zijn leven na succes.

MUZIEK apr 25, 18:00