Cardi B eet microfoons als ontbijt, dit zijn haar 10 beste featurings

jul 19 2023, 8:16 MUZIEK
cardi b glorilla
Cardi B heeft zich ontegenzeggelijk gevestigd als een krachtpatser in de muziekindustrie, met diamanten gecertificeerde singles, een stortvloed aan awards en niet te onderschatten lof van zowel haar collega's als haar fans. Hoewel haar succesverhaal als soloartiest nog jaren verteld zal worden, verdient haar recente reeks performances op tracks ook de nodige aandacht. Met haar unieke flow, onverbloemde houding en rake teksten heeft Cardi B de afgelopen jaren talloze nummers voorzien van een onmiskenbare vonk. Vooral de afgelopen twee jaar hebben Cardi's featurings nummers als GloRilla's 'Tomorrow 2' en Latto's 'Put It On Da Floor Again' omhoog gestuwd in de Billboard charts.
Zowel vorige maand als deze maand werden we geblessed met nieuwe muziek van haar. Van het couplet op 'Tomorrow 2' tot haar verse op 'Twerk' en van trap anthems tot pop-crossovers, hier zijn de tien beste gastbijdragen van de rapper uit The Bronx.
10. 'Twerk'
Releasedatum: januari 2019
Dit is een oldie, maar een goede. De City Girls dropten 'Twerk' in 2018 aan het begin van hun muzikale reis (en kort na hun gastoptreden op Drake's 'In My Feelings'). Alleen al op basis van de titel was Cardi B natuurlijk al de perfecte keuze. Op de track straalt Cardi sex-appeal uit met bars over smerig doen op de dansvloer. “I just jump on hit charts, impact, impact / Stop that chit-chat, get smacked, bitch better relax”, spit ze in haar deel van de track. 'Twerk' is niet het sterkste nummer uit haar carrière, maar het was zeker het begin van wat komen ging; een legendarische reeks featurings tussen haar eerste en nog aankomende tweede major label-album.
9. 'Backin' It Up'
Releasedatum: september 2018
Cardi B's raps op Pardison Fontaine's 'Backin' It Up' uit 2019 vormen misschien een van de meer over het hoofd geziene featurings op deze lijst. Maar het is een vroege indicatie van haar latere dominantie als featured artiest. Op de track laat de in The Bronx wonende artieste een vurige en onverbloemde flow los. Daarin levert ze seksueel geladen bars af met meedogenloze precisie. En teksten als "Bitches think they fuckin' with me, must be sick in the head / Why don't you chill with the beef and get some chicken instead?" laten haar felle houding horen. Cardi B houdt de energie van het nummer vast en maakt het nummer tot een bonafide club-anthem.
8. 'Taki Taki'
Releasedatum: oktober 2018
In 2018 kreeg DJ Snake's 'Taki Taki' veel aandacht, vooral door omdat Selena Gomez in het Spaans zong. Maar de échte uitblinker was Cardi B. Die stal de spotlight met een verleidelijk couplet waarin ze haar tweetalige muziekvaardigheden liet horen. Met een energieke uitvoering rapt Cardi B zelfverzekerd voordat ze uitbarst in een Spaanstalige hook. “I'm a whole rich bitch, and I work like I'm broke still/Why the love be so fake but the hate be so real?” 'Taki Taki' werd mede dankzij haar een van de nummers van die zomer.
7. 'Finesse (remix)'
Releasedatum: januari 2018
Toen Bruno Mars de originele versie van 'Finesse' uitbracht trok de single meteen de aandacht. Maar toen Cardi B op de remix sprong met een vers couplet, schoot de track als een komeet naar een ander niveau. 'Finesse (Remix)' deed het internet ontvlammen met zijn nostalgische jaren '90-stijl. Cardi B voegde haar eigen dynamische flair toe aan de track, met call-and-response-elementen. Én gebiedende zinnen als "Cardi B, straight stuntin', can't tell me nothin' / Bossed up and I changed the game." 'Finesse (Remix)' was zo geweldig dat het Cardi en Bruno inspireerde om in 2019 hun krachten opnieuw te bundelen voor hun single 'Please Me'.
6. 'No Limit'
Releasedatum: september 2017
G-Eazy wist wat hij deed toen hij Cardi B en A$AP Rocky strikte voor zijn single 'No Limit' uit 2017. Terwijl Rocky het refrein voor zijn rekening neemt, steelt Cardi de spotlight met een eigenwijs en gedenkwaardig couplet. Die zit vol slimme oneliners die reflecteren op haar stijgende carrière in die tijd. "My career takin' off, these hoes jogging in place / Swear these hoes run they mouth, how these hoes out of shape? / Can you stop with all the subs? Bitch, I ain't Jared," spuugt ze venijnig. Al herinner je je niets anders van de track, je zult Cardi B's standout performance na één keer gehoord te hebben niet vergeten.
5. 'Point Me 2'
Releasedatum: juli 2023
FendiDa Rappa's 'Point Me 2' is de nieuwste toevoeging aan Cardi B's indrukwekkende lijst met featurings. De tune wint snel aan populariteit onder fans. Deze gruizige straatbanger biedt Cardi B de kans om haar agressieve en dreigende stijl te laten horen. "Too many bitches in my city think they're doin' shit / Too many opps that I don't know, bitch, who the fuck is this?" Cardi B brengt haar bars met doordringende nauwkeurigheid. Op dit moment lijkt het erop dat Cardi simpelweg niet kan missen.
4. 'Shake It'
Kay Flock's 'Shake It' wordt algemeen beschouwd als uitschieter in Cardi B's epische reeks van samenwerkingen. Dit Brooklyn drill anthem, uitgebracht in 2022, laat zien dat Cardi buiten haar comfortzone treedt. Dit is onvergelijkbaar met mainstream pop- en traditionele clubhits als 'WAP' of 'I Like It'. Op de track levert ze moeiteloos een pakkend couplet af vol met rake zinnen. Zoals "All of my opps get mixed with the grabba / Broke bitch said she was gon' touch me / She lyin', hakuna matata." 'Shake It' bewijst dat Cardi B in meerdere raprichtingen kan gedijen en consequent een vurige verse kan afleveren. En dat ongeacht genre of stijl.
3. 'Put It On Da Floor Again'
Releasedatum: juni 2023
'Put It On Da Floor Again' is legendary om twee redenen: Latto's ongeëvenaarde energie en Cardi's onvergetelijke couplet. Ondanks het feit dat deze track afkomstig is uit het meest recente deel van Cardi B's streak, boet ze niet in op energie en felheid. Op de track levert ze een pittige tekst af vol komische oneliners als "These hoes don't do enough / That's why I always do the most." Daarnaast hoor je slimme popcultuurreferenties als "I'm sexy dancin' in the house, I feel like Britney Spears." Cardi's couplet op 'Put It On Da Floor Again' valt op door haar gezaghebbende aanwezigheid. En toont bovenal haar comfort in de positie als de artiest die iedereen op zijn nummer zou moeten hebben.
2. 'Motorsport'
Releasedatum: oktober 2017
De Migos tune 'Motorsport' veroorzaakte nogal wat drama tussen de twee gastartiesten toen het uitkwam. Maar laat de roddels, controverse en respectievelijke fanbases je niet afleiden van hoe geweldig Cardi's voordracht hier is. Het nummer werd uitgebracht aan het begin van Cardi's carrière, toen ze zich nog aan het vestigen was in de industrie. Haar couplet werd al snel een onderwerp van gesprek onder luisteraars. Na Offset's vers levert Cardi lyrics over een trapbeat, waarin ze het heeft over rapfraude en haar persoonlijke relaties. Zinnen als "Why would I hop in some beef / When I could just hop in a Porsche? / You heard she gon' do what from who? / That's not a reliable source, no" laten haar scherpe humor en zelfverzekerde performance horen. We zagen niet in hoe 'Motorsport' níet zo hoog in deze lijst zou belanden?
1. 'Tomorrow 2'
Releasedatum: september 2022
Hoewel er sindsdien een handvol grote features zijn uitgebracht, kan geen enkele tippen aan Cardi B's invloed op GloRilla's single 'Tomorrow 2'. Haar verse blinkt uit in ieder aspect en zet haar agressieve en onverbloemde stemgeluid in de spotlights. Het couplet zit boordevol onvergetelijke en zelfverzekerde oneliners. Daardoor wordt het een anthem op zich, die fans gretig bar voor bar quoten op feestjes en in clubs. Cardi gaat ook in op de haat waarmee ze tijdens haar carrière te maken heeft gehad, met zinnen als "Bitches be on dick today, sing every word of 'Up' tomorrow / Bitch, I still got cases open, keep your mouth shut tomorrow." Zo'n verse waarvan je nóg hongeriger werd voor dat nieuwe solo-album. Niet voor niets dat 'ie hoog in onze jaarlijst van 2022 belandde.
Meer weten over alles omtrent muziek, fashion, sport en meer? Check dan onze homepage!
Dit artikel verscheen eerder op Complex.

Gerelateerde artikelen

Laatste artikelen in Muziek

img 5075

Artist To Watch: Narco Polo

Narco Polo is onze nieuwe Artist To Watch voor de maand maart. We spraken Narco Polo over zijn begin als artiest.

MUZIEK mrt 15, 10:00
schermafbeelding 2024 03 09 om 163334

Nelson Freitas: Een Reis Van Rotterdam Naar Wereldwijd Succes 

Dat Nelson Freitas een meester is in het mengen van Kaapverdische inspiraties met moderne pop, R&B, en Afrobeats, is een feit dat zijn fans al lang erkennen. De muzikale reis van deze veelzijdige arti...

MUZIEK mrt 09, 17:52
ert45 1

Het Drake-effect: de beste Drake-Remixes van nieuwkomers

Drake en 4Batz hebben zojuist hun eerste samenwerking uitgebracht, 'Act II: Date @ 8 Remix'. Dit markeert een belangrijk moment waarbij Drake zijn krachten bundelt met de opkomende artiest 4Batz. Het...

MUZIEK mrt 08, 19:07
banner site

Complex Picks: Willem - Spuug van God

In de rubriek Complex Picks licht de redactie van Complex NL hun drie favoriete tracks van Willems album 'Spuug van God' uit.

MUZIEK mrt 05, 16:10