Rhema & Bethel over mental health, nieuw project'Bright Life' en meer: 'Het glas is bij ons altijd halfvol'

apr 28 2023, 12:18 MUZIEK
v2
Rhema en Bethel wisten zich door het overlijden van hun oudste broer te slaan, door hun ervaringen en emoties om te zetten in kracht en creativiteit. Dit heeft zich geuit in hun nieuwe EP ‘Bright Life’: een ode aan hun broer en tegelijkertijd ook een viering van de mogelijkheden van het leven. Met de ambitie om mooie muziek te maken, taboes te verbreken en een inspiratiebron te zijn voor de jeugd, ziet de toekomst van de artiesten er rooskleurig uit. We spraken het Den Haagse duo over mentale gezondheid, hoe ze erin slagen om positief te blijven en meer.
Hoe en wanneer zijn jullie begonnen met muziek maken?
BETHEL: Ik denk dat Rhema onbewust al heel vroeg bezig was met muziek. Onderweg naar school waren hij en een vriend van hem altijd aan het freestylen. Ik liep daar als kleine jongen naast en luisterde vol bewondering naar hun raps over wat ze meemaakten op school. Toen we wat ouder waren, luisterde Rhema veel naar T-Pain. Er was ook een autotune app van T-Pain, daar was hij dan mee aan het kloten en dan liet hij mij dat horen. Hoewel ik me erg bewust was van het talent van mijn broer, was ik er zelf niet echt mee bezig. Op 13-jarige leeftijd vroeg een vriend of ik meeging naar de studio. Hoewel ik geen idee had wat we daar moesten doen, ging ik met hem mee. Hij had een beat en een verse en ik had wat gedaan op de hook. Vanaf dat moment realiseerde ik me hoe leuk ik het vond om muziek te maken. We hebben met een groep vrienden een rapgroep opgericht: ‘De Haagse Beesten’. Dat ging zo goed dat we lokaal een beetje bekend begonnen te worden. Op m’n 16e ben ik daar weer mee gestopt, want ja, rap betaalde niet. Rhema ging nog wel door. Er is zelfs nog een oud filmpje dat hij met Frenna in de auto zit te freestylen. Pas na onze opleidingen belde Rhema mij met het idee om muziek weer op te pakken. Dit keer voor het echie.
Hoe zijn jullie uiteindelijk bij 777 terechtgekomen?
RHEMA: Mijn vriendengroep bestond uit mensen die nu werkzaam zijn bij 777 actief zijn, Frenna en Willy bijvoorbeeld. We trokken voor dit hele muziekgebeuren al veel met elkaar op. Frenna was de persoon die echt muziek maakte en daar ook trots voor uitkwam. Ik vond het een beetje lame om toe te geven dat ik muziek maakte. Terwijl je er juist echt wat mee kan bereiken. Onze eerste studiosessies waren ook echt ruk, maar op een gegeven moment word je steeds beter. Toen we ‘Me I Luv’ hadden gedropt, was Frenna benieuwd naar hoe serieus we muziek zouden nemen. Hij zag de potentie en toen hij zich realiseerde dat we het nu echt serieus namen, is het balletje gaan rollen.
z0a3379
Jullie EP heet ‘Bright Life’. Wat is het verhaal achter deze EP?
RHEMA: ‘Bright Life’ wordt uitgebracht ter preventie van mensen met suïcidale gedachten. Het staat ook symbool voor hoe wij als jongens zelf in het leven staan. We proberen alle setbacks om te zetten in de kracht, vandaar ook de term ‘bright life’. Onze oudere broer is in juni 2021 omgekomen door middel van zelfmoord. Hij heette Bright. We hadden een hele hechte relatie. Echt drie broers die altijd met elkaar waren. Hij was ook de oudste. Dus heel veel kwesties waarbij we normaal bij hem aan zouden kloppen voor advies, dat kan nu niet meer.
Er is in de maatschappij, maar vooral ook in muziek steeds meer aandacht voor mentale gezondheid en het belang hiervan. Wat doen jullie zelf om mentaal gezond te blijven?
RHEMA: Wij geloven oprecht dat alles gebeurt met een reden. Het is maar hoe jij naar het leven kijkt. Is je glas halfvol of halfleeg? Wij zijn jongens die altijd zeggen dat het halfvol is. Maakt niet uit hoe erg vandaag is, morgen biedt altijd nieuwe mogelijkheden. Muziek heeft ook heel therapeutisch voor ons gewerkt. Je kan daarin je ei kwijt. We werken zelf ook in de zorg. Ze zeggen meestal dat de beste hulpverleners de slechtste cliënten zijn. Maar omdat we zelf in het vak zijn, herkennen we bepaalde signalen snel. Door dit bewustzijn hebben we ons ook door de dood van onze broer kunnen slaan. De een heeft natuurlijk een beter copingsmechanisme dan de ander, maar gelukkig zijn wij van nature ook mentaal sterk.
BETHEL: Het leven staat voor mogelijkheden, dus daar kijken we ook naar. Door onze ervaring vanuit werk, weten we ook dat het altijd erger kan. Het is belangrijk dat mensen weten dat je nooit de enige bent die iets meemaakt en daar zijn wij ons erg bewust van.
Als jullie straks gigantische supersterren zijn, willen jullie dan stoppen in de zorg of zouden jullie dat ernaast willen doen?
RHEMA: Zorg is echt een passieding, dus ik wil altijd iets op de een of andere manier invloed in de zorg blijven hebben. Ik vind het taboe dat je je altijd maar groot moet houden en dat het een no go is om je kwetsbaar op te stellen, echt moeten verbreken. Vooral onder jongeren. Ik zie ook dat veel mensen daar aandacht aan willen besteden, maar het is zo’n beladen onderwerp. Daarom proberen wij het ook op verschillende manieren bespreekbaar te maken, zoals onze muziek bijvoorbeeld. In onze muziek vinden we het ook belangrijk om afwisselend te blijven en dat ondanks dat het onderwerp van onze EP zo beladen is, je er ook op kan dansen. Zo proberen we het toegankelijk te houden voor mensen.
BETHEL: We willen namelijk niet dat mensen er depri van worden.
bright life ep 3x3 no texr
Wat zijn volgens jullie de belangrijkste lessen die jullie de afgelopen jaren geleerd hebben en meenemen voor de toekomst?
RHEMA: De allerbelangrijkste les is om nooit te denken dat iets jou niet kan overkomen. Als ik eerlijk ben, had ik die mentaliteit vroeger wel. Het is een hele foute gedachte, omdat je jezelf eigenlijk ziet als een soort superheld of denkt dat je onsterfelijk bent. Dat is natuurlijk echt bullsh*t.
BETHEL: Kortom, je moet je als mens nooit onaantastbaar voelen. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld de realisatie dat onze moeder ouder wordt. Ik denk bijvoorbeeld al regelmatig aan haar dood en probeer me voor te bereiden op wat er daarna gaat komen.
RHEMA: Mensen zijn vaak geneigd het leven te vieren, maar dit hoort ook bij het leven.
BETHEL: Dat maakt het leven ook mooi. Er is een begin en een eind.
Wat kunnen we in 2023 nog meer van Rhema & Bethel verwachten?
RHEMA: Misschien een nieuwe EP. Nog een en nog een. We willen vooral heel consistent zijn in onze muziek. Met welke artiesten we nog samen zouden willen werken? Nederland heeft hele goede artiesten, zoals Frenna en Jandro, bijvoorbeeld. Maar ook Idaly vinden we heel hard.
BETHEL: Asake is voor ons allebei de nr.1 artiest op dit moment. Als we iets met hem kunnen fiksen, dan stop ik. Dan zijn onze doelen bereikt, haha. Ik ben sinds Chief Keef niet meer zo fan geweest van een artiest.  
z0a3386
Welke dromen hebben jullie nog meer voor de toekomst?
BETHEL: Ik wil een legacy achterlaten met Rhema. Zo wil ik echt dat mensen ons kennen door wat we hebben neergezet in de wereld. Dat als wij er niet meer zijn dat mensen ons nog steeds kennen. En dan heb ik het over meer dan muziek, ik bedoel echt als mens. Ik wil namelijk niet dat we alleen als muzikale guys denken, maar dat wat we hebben meegemaakt en waar we voor staan, zoals: good vibes, sterk in het leven staan, het glas altijd als halfvol zien, dat mensen daar motivatie uit kunnen halen.
RHEMA: Daar ben ik het helemaal mee eens. Als ik iets aan moest vullen, zou ik zeggen: pijnvrij zijn, gezond zijn en echte vrijheid kunnen ervaren. Als ik dat kan krijgen van God, doe ik de rest zelf.
Hoe willen jullie dat mensen Rhema & Bethel herinneren?
RHEMA: Als heel positief ingestelde jongens. Dat als jij onze naam hoort en onze muziek draait, dat jouw kutdag verandert in een betere dag.
BETHEL: Ik zou ook willen dat mensen motivatie uit ons kunnen halen. We hebben echt kutdingen meegemaakt. Ook wij zijn tastbaar, ook wij hebben situaties meegemaakt waarin we dachten: f*ck alles, ik ben er klaar mee. Maar stoppen is makkelijk. Probeer toch uit je comfortzone te stappen en op zoek te gaan naar nieuwe prikkels. Ik hoop dus dat mensen ons zien en zich realiseren dat wat wij ook meegemaakt hebben, we toch doorgaan en dat hen motiveert om zelf ook door te gaan.
Beluister ‘Bright Life’ van Rhema & Bethel hieronder.

Gerelateerde artikelen

Laatste artikelen in Muziek

whoshotya website banner redmoons

Who Shot Ya: Red Moons

In onze rubriek ‘Who Shot Ya’ gaan we maandelijks in gesprek met een videograaf uit de Nederlandse muziekscene om dieper in te gaan op hun carrière.

CULTURE mei 31, 11:36
vodafone web banner jiri11

Complex Connects met Jiri11

Vallen en opstaan! Jiri11 weet als geen ander hoe het is om terug te komen na een zwaardere periode. In de derde Complex Connects sessie rapt hij over terug on top komen na een periode van blauwe brie...

Highlight Homepage mei 23, 16:00
schermafbeelding 2024 05 18 om 103626

Artist To Watch: Kaya Imani

Kaya Imani is onze nieuwe Artist To Watch! We spraken haar over haar muzikale reis, het overlijden van haar vader en haar muzikale prestaties.

MUZIEK mei 22, 17:55
b77afc57 bba4 48c2 8495 1ab16c468ab2 2

Opkomende artiesten opgelet! Doe mee aan G-Shock: The Next Viral Sound

Creëer jij de volgende (TikTok) hit? Doe mee met de nieuwe contest van G-SHOCK: The Next Viral Sound.

Highlight Homepage mei 22, 14:21