Dave geeft zichzelf bloot op 'We're All Alone In This Together'

aug 09 2021, 12:54 MUZIEK
Fans hebben na het debuut van Dave eerste album 'Psychodrama' enige tijd moeten wachten op een nieuw project. Gelukkig voor ons werd dit jaar een nieuw project aangekondigd. Slechts een paar weken nadat hij zijn nieuwe album officieel aankondigde heeft Dave zijn belofte waargemaakt met de release van zijn tweede studioalbum, 'We're All Alone In This Together'.
De titel van het album kwam voort uit een Zoom-gesprek dat Dave had met de iconische filmcomponist Hans Zimmer tijdens de covid-lockdown. En als de cover van het album je laat denken aan een beroemd schilderij ("Impression, Soleil Levant"), kan dit kloppen. Het is gebaseerd op een herinterpretatie van het schilderij van de Franse kunstenaar Claude Monet. Dat allemaal bij elkaar zet de toon voor een groots album. Hoewel Dave soms nog steeds een scherp licht op zichzelf werpt, zoals in We’re All Alone, is het album een behoorlijk grote stap verwijderd van 'Psychodrama', althans qua toon. Dat was natuurlijk een therapiesessie die bijna in realtime werd uitgevoerd. Maar 'We’re All Alone in this together' gaat verder dan alleen zelfreflectie. De zelfreflectie wordt aangevuld door thema's als criminaliteit, de dood van jonge zwarte mannen, immigratie, misbruik, geestelijke gezondheid en strijd in romantische relaties.

I think back to my youth and I was so ungrateful
How many of our parents had dreams they abandoned
So they could put food on the table?

Dave - Heart Attack

Details

Het overgrote deel van de productie komt van Kyle Evans. Die een paar van de beats heeft bijgedragen aan Psychodrama, maar deze keer veel meer een drijvende rol speelt. Hij is niet de enige producer die terugkeert van Psychodrama; Nana Rogues coproduceert We’re All Alone samen met Dave en Evans, JAE5 produceert Law Of Attraction en coproduceert Lazarus; en Dave zelf wordt ook gecrediteerd als enige producer of co-producer op een aantal van de nummers. Wat de resterende krediet betreft, maakt James Blake een opvallende verschijning, terwijl P2J, Mount Kimbie en Dominic Maker de lijst completeren.
Qua samenwerkingen heeft Dave uitgepakt. Stormzy staat op de eerste uitgebrachte single Clash. West-Afrikaanse sterren Wizkid en BOJ verschijnen op de nummers System en Lazarus. Ghetts, Giggs, Meekz Manny en Fredo zijn te vinden op In The Fire. De Zweedse zangeres Snoh ​​Aalegra voegt meer soulvolle elementen aan het project toe op Law Of Attraction, terwijl de zang van Jorja Smith op Survivor's Guilt te horen valt. Britse rapper ShaSimone, die de tegenpartij speelt in een verhitte breuk op Both Sides Of A Smile. Tot slot, een van de meest spraakmakende punten op het album is een niet genoemd maar verbluffend optreden van Dave’s moeder in de outro van Heart Attack. De outro is oprecht het luisteren waard. Het liet mij persoonlijk denken aan de tijden in mijn jongere jaren.
De therapiesessies die verwerkt zaten in 'Psychodrama' hebben het gewenste effect gehad. Het nieuwe album maakt duidelijk dat tegenslagen uit het verleden een onderdeel zijn van Dave. Dezelfde tegenslagen hebben hem niet gevormd tot een ander mens. Eerder heeft het hem voorbereid op het leven dat hij nu leidt. Er zullen veel herhaalde luisterbeurten nodig zijn om alles echt uit te pakken.

Gerelateerde artikelen

Laatste artikelen in Muziek

https hypebeastcom image 2024 05 10 gunna one of wun album stream 1 1

Complex Picks: Gunna - One of Wun

Dit keer bespreken we het nieuwe album van Gunna, ‘One of Wun’.

MUZIEK mei 16, 14:57
4277 ne ecomm jw jwblacklabelthebend nl nl 1920x1080 organic v102 ss scx02 1

Johnnie Walker viert vrouwelijke game-changers in de Nederlandse hiphop met ‘’Pass the Mic’’

Met nu meer dan 50 jaar bestaan van Hip Hop is diversiteit de kracht die het genre gaande houdt. Juist de mix van achtergronden, invloeden en ervaringen is wat de hiphopscene drijft en altijd heeft ve...

MUZIEK mei 13, 13:34
website banner template 1

Complex Picks: PartyNextDoor - PARTYNEXTDOOR4

In de rubriek Complex Picks licht de redactie van Complex NL hun drie favoriete tracks van een nieuw muziekproject.

MUZIEK mei 01, 16:48
website banner template

In Gesprek Met 24kGoldn

24kGoldn, bekend van 'Valentino' en 'Mood', brak door op 18-jarige leeftijd. Zijn EP 'Growing Pains' verkent zijn leven na succes.

MUZIEK apr 25, 18:00