Dina Ayada jaagt internationale ambities achterna in L.A: 'Ineens komen al je dromen uit'

apr 28 2023, 16:35 MUZIEK
dinaayada presskit1
Als je één ding kan zeggen over Dina Ayada, is het wel dat ze zonder enige angst haar dromen najaagt. De 19-jarige Belgische artiest stopte onlangs met haar opleiding Rechten, boekte een ticket naar L.A. en vloog naar de andere kant van de wereld, om samen te werken met internationale producers en haar muziek aan de grotere labels in de industrie te laten horen. We spraken Dina Ayada over haar inspirerende weg naar succes, het volgen van haar dromen, haar toekomstplannen en meer.
Je bent onlangs naar LA geweest om daar tijdelijk aan je muziek te werken. Waarom per se LA?
Mijn manager, Dro en ik hadden al eerder besproken dat ik naar LA wilde. Ik had contact met mensen in de muziekindustrie daar, waar ik graag mee samen wilde werken. En ik wilde ook gewoon het weer en de vibes ervaren. Ik verwachtte dat LA mij zou inspireren en dat heeft het ook echt gedaan. Nadat ik geboekt had, plaatste ik een TikTok van mijn track ‘Miles Away’, zonder enige verwachtingen. Die ging harder dan verwacht. Ineens kwam ik ook in contact met allemaal labels en nog meer artiesten en producers uit LA.
Hoe was het in LA?
Als ik het in een woord moet beschrijven: life-changing. Het was heel bijzonder voor mij om allemaal producers, songwriters en artiesten te leren kennen die dezelfde passie voor muziek delen. Ik voel me ook erg dankbaar voor die ervaring, ondanks dat ik nauwelijks heb kunnen slapen. Elke dag had ik meetings met labels, soms wel drie meetings op een dag. ‘s Avonds had ik dan studiosessies, ook soms wel drie achter elkaar. Die sessies konden tot zes uur ‘s ochtends duren. Dan sliep ik vier uurtjes, werd ik wakker en begon dezelfde routine weer van vooraf aan. Het werd uiteindelijk wel zwaar, maar ik heb zoveel geleerd over de muziekindustrie. Ik weet ook zeker dat ik naar de States zou willen verhuizen.
f002f39a 1e2e 4965 81f8 f5d1a1812826
Dina Ayada in de studio in L.A.
Hoe was het om als 19-jarig, Belgisch meisje in de V.S. in meetings met al die grote labels te zitten?
Echt crazy. Op dat moment gaat alles zo snel dat je niet echt beseft wat er allemaal gebeurt. Het is iets waar je altijd van gedroomd hebt en dan komen ineens al je dromen uit. Iedereen was ook erg aardig en positief tijdens die meetings. Vorige week was ik in New York voor een meeting en een guy zei: ‘Yo, er zijn wel veel mensen in de meetingruimte.’ Ik dacht: oké, er zullen wel tien mensen in die meeting zitten. Toen ik daar binnenkwam, zaten er letterlijk dertig mensen. Ik dacht echt: bro, wat? Dus dat is spannend, maar het is ook altijd heel leuk om jezelf te introduceren en je verhaal te vertellen. Waar je begon, met wie je samenwerkt. Mijn favoriete gedeelte van die meetings is om mijn muziek af te spelen en mensen te zien viben op de songs.
Wat vindt je familie van je internationale ambities?
Mijn familie heeft me altijd gesupport. Het kan moeilijk zijn voor Marokkaanse families om een meisje te laten gaan of zo’n lifestyle te accepteren, maar mijn familie heeft er altijd een hele fijne houding in gehad. Waarschijnlijk ook omdat ze mijn manager en mijn producer echt vertrouwen. Wij zijn zo close, echt een little family. Omdat dat vertrouwen in mijn team zo sterk is, heeft mijn familie ook altijd in me geloofd en zijn ze altijd heel trots.
Heb je het gevoel dat je uit je LA trip hebt gehaald wat je eruit wilde halen?
Ik heb er zelfs meer uit gehaald dan ik verwacht had. Ten eerste heb ik superveel muziek gemaakt waarvan ik niet kan wachten om het uit te brengen, maar daarnaast voel ik me ook heel inspired om nieuwe muziek te maken. Toch ben ik nog niet waar ik wil zijn. Mijn verhaal is nooit af. Als er één ding is wat ik geleerd heb van deze trip, is het wel om geduldiger te zijn. Vroeger was ik heel impatient, maar door hoe alles daar gelopen is, van het plaatsen van die TikTok, tot het in contact komen met de juiste mensen, realiseer ik me echt dat alles op de perfecte timing gebeurt. Je moet niets forceren, want het is allemaal God’s plan.
Waar komen je inspiratie en je drive vandaan?
Mijn moeder. Ik houd zoveel van haar. Ze is echt een onafhankelijke, hardwerkende vrouw. En zij laat mij elke dag zien dat je moet gaan voor wat jij wil doen in het leven. Ze inspireert me niet alleen door wie ze is, maar ze zegt ook elke dag: ‘Doe wat je moet doen, ik ben trots op je’.
478d263a fe8a 4b35 b62c 77813645a55e
Dina Ayada in de studio in L.A.
Je hebt onlangs de track ‘Popular’ gedropt. Is deze ook gemaakt in LA? Hoe is deze track tot stand gekomen en hoe ben je in contact gekomen met de producers?
‘Popular’ heb ik opgenomen op mijn tweede dag in LA, met Chuki en Noé, twee producers uit België. Het was echt tof om met een Belgisch team in de studio’s in LA te werken. We hadden die dag een demo opgenomen en toen besloot ik een snippet te posten op TikTok. Die TikTok ging echt crazy, dus toen realiseerden we ons dat we die track sowieso af moesten maken.
Hoe belangrijk is TikTok volgens jou voor artiesten?
Echt heel belangrijk. Dat is de manier waarop ik mijn songs promoot. Zo vinden we het juiste publiek en beslissen we of we een track gaan releasen of niet. Als mensen ermee rocken, drop ik het. Maar zo niet, dan niet. Het is nog niet voorgekomen dat ik een track zelf hard vind en dat de reactie op TikTok minder is. Tot nu toe zijn alle reacties heel positief, vooral op de tracks die we in LA hebben gemaakt. En dat zijn op dit moment ook mijn favoriete songs, dus ik ben heel blij met de reacties.
Begin 2022 voorspelden we dat jij een van de vrouwelijke talenten was om in de gaten te houden. We zijn nu iets langer dan een jaar verder. Hoe heb je je het afgelopen jaar ontwikkeld als artiest?
Vorig jaar heb ik weinig gedropt omdat ik echt mijn eigen sound aan het ontwikkelen was. Ik wilde echt mijn eigen universe creëren, waarbij mijn muziek niet klinkt zoals van andere artiesten. Dus ik was elke dag in de studio om mijn eigen sound te vinden en heb me ook erg opengesteld om nieuwe dingen te proberen. Hierbij heb ik een nieuwe manier van opnemen ontdekt. Elke keer als ik op ga nemen, verlaat ik de ruimte en kiest mijn producer, Chuki, een beat of maakt hij er een from scratch. Ik kom pas terug als de beat af is. Dan spring ik in de booth, en begin ik in één take met opnemen. Na die one take, structureer ik de song samen met de producer. Daarna neem ik de song op, doe ik m’n ad-libs en dan is de song ready. Deze manier van opnemen kwam geheel organisch tot me en heb ik ook toegepast in LA en in New York.
dinaayada presskit5
Dina Ayada door Julia Dubois Rosca
Welke plannen heb je voor 2023?
Op dit moment ben ik echt gefocust op het consistent droppen van singles. Er is nog geen plan voor een EP of een album, omdat ik echt nog mijn audience aan het opbouwen ben. Ik wil dat ook niet te veel plannen, want ook daarover denk ik: het komt met de tijd en het is God’s plan. Maar er komen veel meer singles aan.
Heb je nog adviezen voor andere jonge artiesten met grote dromen?
Jaag je dromen na en geef nooit op, want je weet nooit waar je kan komen. Probeer je talenten te laten zien op een social media platform en laat je niet ontmoedigen als iets niet meteen goed gaat. Wees niet bang om een dm te sturen naar producers of artiesten die je hard vindt. Probeer de juiste connecties te maken. En soms moet je ook gewoon risico’s nemen. Dus als je een vlucht moet boeken: boek die vlucht! Als je echt gelooft in wat je wil doen, is stoppen geen optie. Ignore what people say and think!
Beluister 'Games' van Dina Ayada hieronder.

Gerelateerde artikelen

Laatste artikelen in Muziek

whoshotya website banner redmoons

Who Shot Ya: Red Moons

In onze rubriek ‘Who Shot Ya’ gaan we maandelijks in gesprek met een videograaf uit de Nederlandse muziekscene om dieper in te gaan op hun carrière.

CULTURE mei 31, 11:36
vodafone web banner jiri11

Complex Connects met Jiri11

Vallen en opstaan! Jiri11 weet als geen ander hoe het is om terug te komen na een zwaardere periode. In de derde Complex Connects sessie rapt hij over terug on top komen na een periode van blauwe brie...

Highlight Homepage mei 23, 16:00
schermafbeelding 2024 05 18 om 103626

Artist To Watch: Kaya Imani

Kaya Imani is onze nieuwe Artist To Watch! We spraken haar over haar muzikale reis, het overlijden van haar vader en haar muzikale prestaties.

MUZIEK mei 22, 17:55
b77afc57 bba4 48c2 8495 1ab16c468ab2 2

Opkomende artiesten opgelet! Doe mee aan G-Shock: The Next Viral Sound

Creëer jij de volgende (TikTok) hit? Doe mee met de nieuwe contest van G-SHOCK: The Next Viral Sound.

Highlight Homepage mei 22, 14:21