Dít is de reden dat Alabama Barker wordt beschuldigd van ‘blackfishing’

jun 12 2023, 13:41 MUZIEK
55383475 bsr agency
Alabama Barker (17) heeft op social media voor veel opschudding gezorgd met haar debuut als rapper in haar eigen nummer ‘Get to know me’. De reden voor alle aandacht? Ze zou zich schuldig maken aan ‘blackfishing’. Alabama is niet de eerste bekende naam die gekoppeld wordt aan deze term, want ook de Kardashians en zelfs Adele hebben hiermee te maken gekregen. Maar wat houdt deze term nou eigenlijk in? En wat is hier mis mee?
Waarom wordt Alabama Barker beschuldigd van ‘blackfishing’?
De 17-jarige Alabama Barker, ook wel bekend als de dochter van Blink-182-drummer Travis Barker, schroomt niet om haar leven te delen op TikTok met zo’n 3,7 miljoen volgers. Uiteraard zorgt dit voor een heleboel meningen, waaronder veel kritiek op de manier waarop zij zich zou gedragen. Volgens critici maakt ze zich namelijk schuldig aan ‘blackfishing’; ze gedraagt zich als een zwart persoon. Deze mening komt voort uit verschillende factoren, maar lijkt de afgelopen tijd alleen maar versterkt te zijn sinds ze het rapnummer ‘Get to know me’ heeft uitgebracht op TikTok. Hierin rapt Alabama dat er gedacht werd dat ze het niet zou maken, haar naam exotisch is en lijkt ze een accent te hebben terwijl ze uit de gated community in Los Angeles komt. Alabama is niet de enige bekendheid die gekoppeld wordt aan deze term, want ook oud Little Mix-zangeres Jesy Nelson, Iggy Azalea, Bhad Bhabie en zelfs Ariana Grande zijn hier de afgelopen jaren door in het nieuws gekomen. 
Ook Adele zorgde voor veel commotie nadat ze vorig jaar een Instagram post plaatste waarin ze te zien was met bantu knots, net als de Kardashians die al jaren worden beschuldigd van ‘cultural appropriation’ en voornamelijk 'blackfishing'. Zo heeft de bekende familie net als Adele een verleden met het dragen van traditionele Afrikaanse haardrachten zoals cornrows en box braids, maar zijn critici ook van mening dat de familie heeft geholpen bij het populair maken van typisch Zwarte lichamen door middel van plastische chirurgie (lees: grotere lippen door lipfiller en grotere heupen en billen door BBL’s). Deze mening heerst online en wordt gevoed door de ‘racially ambiguous’- manier waarop de familie zich zou gedragen, de faam die ze hebben gekregen door hun lichamen en de trendsetters die ze zouden zijn. Dat hoewel de Kardashians profiteren van culturele elementen - zoals het zogenaamd starten van haartrends -, geen last hebben van de struggles die hierbij komen kijken en deze ook niet erkennen. Zo werden de lichamen van zwarte vrouwen - hun rondingen, huidskleur, grote lippen - (vroeger) belachelijk gemaakt en werden bepaalde haardrachten in het verleden als ‘niet-professioneel’ geacht, terwijl de Kardashians hiervoor worden geapplaudisseerd. Ze ontvangen zelfs de stempel ‘trendsetters’.
Dit is het verschil tussen ‘cultural appropriation’ en ‘blackfishing’
'Cultural appropriation’ is het fenomeen, waarbij de culturele gebruiken van een - over het algemeen - culturele minderheidsgroep worden overgenomen zonder hier kennis of begrip over te hebben. De tegenhanger van ‘cultural appropriation’ is ‘cultural appreciation’. Hierbij kun je denken aan het dragen van een hoofddoek in een moskee of traditionele culturele kleding tijdens een bruiloft. Een goede vraag die de twee termen onderscheidt, is:
‘Heb ik op deze manier respect voor andermans cultuur?’. Chris Brown die bijvoorbeeld in 2012 tijdens Halloween een traditionele Arabische thobe droeg, omdat hij verkleed was als ‘lid van de Taliban’ had duidelijk geen respect voor de cultuur op dat moment. De verontwaardigde reacties op gevallen van ‘cultural appropriation’ zijn niet heel gek als we terug de geschiedenis ingaan. Denk aan alle historische gebeurtenissen, waarbij landen zijn gekoloniseerd en hun cultuur volledig is geëxploiteerd. Afrikaanse landen vinden hun cultuur terug in Westerse musea en de inheemse volkeren in Amerika zien hun kledij terug als Halloween kostuum.
‘Blackfishing’ is ook een vorm van ‘cultural appropriation’, maar dan gespecificeerd op de zwarte gemeenschap. Het woord is een soort verbuiging van ‘catfishing’ en houdt heel simpel in dat je je gedraagt en eruitziet als een zwart persoon, terwijl je dit niet bent. Dat kan verschillen van een te heftige spraytan, waardoor je je huid erg donker maakt en het dragen van cornrows tot de manier waarop je je presenteert. Alabama Barker krijgt vooral te maken met het laatste voorbeeld door haar uiterlijk, kledingkeuzes en dus ook het uitbrengen van een rapnummer. Hierbij een kleine impressie van het nummer: "Treat me like your momma, drip me out in some designer, ice me out like boy, I'm wildin. You know the type of energy, don't treat me like it's 10 to me. You better not be textin', treat your exes like your enemies." Hoewel Alabama dagelijks reacties onder haar TikTok video’s ontvangt dat ze zou doen aan ‘blackfishing’, lijkt ze daar zelf verder geen uitgebreide aandacht aan te schenken. Ze reageert namelijk alleen dat de haat nergens opslaat en dat ze opgegroeid is met zwarte mensen en rapmuziek. Ook rapper The Game lijkt zich geen zorgen te maken over de beschuldigingen, aangezien hij haar heeft getekend onder zijn label 100 Entertainment. 

Gerelateerde artikelen

Laatste artikelen in Muziek

gkwytkyx0aa1eny

Complex Picks: We Still Don't Trust You - Metro Boomin & Future

Deze week bespreken we het nieuwe album van Metro Boomin & Future - We Still Don’t Trust You.

MUZIEK apr 17, 21:04
img 5075

Artist To Watch: Narco Polo

Narco Polo is onze nieuwe Artist To Watch voor de maand maart. We spraken Narco Polo over zijn begin als artiest.

MUZIEK mrt 15, 10:00
schermafbeelding 2024 03 09 om 163334

Nelson Freitas: Een Reis Van Rotterdam Naar Wereldwijd Succes 

Dat Nelson Freitas een meester is in het mengen van Kaapverdische inspiraties met moderne pop, R&B, en Afrobeats, is een feit dat zijn fans al lang erkennen. De muzikale reis van deze veelzijdige arti...

MUZIEK mrt 09, 17:52
ert45 1

Het Drake-effect: de beste Drake-Remixes van nieuwkomers

Drake en 4Batz hebben zojuist hun eerste samenwerking uitgebracht, 'Act II: Date @ 8 Remix'. Dit markeert een belangrijk moment waarbij Drake zijn krachten bundelt met de opkomende artiest 4Batz. Het...

MUZIEK mrt 08, 19:07