Editors Picks: favoriete Nederlandse projecten (New Wave)

okt 26 2023, 10:00 MUZIEK
nw
In de rubriek Editors Picks spreken we elke week met een Complex NL-redactielid over hun favoriete Nederlandse projecten. Voor deze laatste editie van ‘Editors Picks: favoriete Nederlandse projecten’ gingen we in gesprek met redactielid Hakan Gavaz. In dit artikel legt Hakan uit waarom New Wave, in 2015 uitgebracht onder beheer van Top Notch, zijn favoriete Nederlandse project is.

New Wave

"Dit is het Nederlandse project dat ik het meest geluisterd heb. Toen het uitkwam zat ik nog op de middelbare school. Zelf ben ik Turkse komaf en in die tijd had ik twee vriendengroepen: enerzijds mijn Turks/Marokkaanse vriendengroep en anderzijds mijn Nederlandse vriendengroep. In mijn Turks/Marokkaanse vriendengroep werd er vooral geluisterd naar Lijpe en in mijn Nederlandse vriendengroep werd er vooral naar Lil Kleine geluisterd. Op New Wave kwamen die twee werelden samen. Echt iedereen fokte met dat album. Op het moment dat New Wave uitkwam zat ik in mijn examenjaar. Ik begon op dat moment naar feestjes te gaan en al die tunes werden veel in de club gedraaid. Dit album heeft het hiphop-niveau echt omhoog getild qua stijl en diversiteit. De meeste artiesten trokken uit hun comfort-zone op New Wave. Ik had bijvoorbeeld nooit gedacht dat ik Lijpe op een nummer als 'Vallen In De Club' zou horen."

Mainstream

"Door dit album is de game echt veranderd. Voorheen was het als rapper niet de bedoeling dat je popmuziek zou maken. New Wave heeft de grenzen van genres wat dat betreft vervaagd. Het album heeft er naar mijn idee voor gezorgd dat hiphop het grooste genre van Nederland is geworden. Door streaming werden de cijfers ook zichtbaar voor het publiek. Nummers zoals 'Drank en Drugs' braken verschillende Nederlandse records. Daardoor kon niemand meer om hiphop heen. Het kwam zelfs zover dat er kamervragen werden gesteld over de line 'alle tieners zeggen ja tegen MDMA'. Mede daarom is het zo'n succes geworden. Bijna elke artiest die deel uitmaakte van New Wave is een mainstream artiest geworden."

Favoriete nummers New Wave

Hoog/Laag

"Dit is echt een meezinger. Soms hoeft het voor mij allemaal niet zo complex en dan wil ik iets horen wat melodieus is en makkelijk blijft hangen. Daarom fok ik echt met deze tune."

Vallen In De Club

"Dit is echt mijn club banger. Als ik deze voor, of in de club hoorde dan was het afgelopen. Ik voelde me gelijk hyped als 'Vallen In De Club' opstond."

No Go Zone

"Deze tune is heel catchy. Ik vind het tof hoe iedereen op 'No Go Zone' dezelfde flow en melodie pakt. Ik kon die hele tune al na drie keer luisteren mee rappen. Daardoor zijn al die verses nog goed in mijn hoofd blijven hangen."

N**** Als Ik

"'Ik ren naar de bank, cash uit, en vlieg naar de club." Hoe die eerste line binnenkomt pakt me tot op de dag van vandaag. Op één woord na is dit voor mij ook echt de perfecte meezinger haha. Die chemie tussen SFB en Ronnie Flex is altijd top. Het verbaast mij niks dat ze Ronnie het vijfde lid van SFB noemen."

Producties New Wave

"Een groot deel van de producties is verzorgd door Jack Shirak. Voorheen wist niemand nog wie hij was. Op New Wave heeft hij echt laten zien dat hij een topproducer is. Hij heeft hiphop-muziek benaderd op een manier die voor het publiek nog niet bekend was. Ik denk dat hij een van de redenen was waarom verschillende artiesten uit hun comfort zone traden. Zijn beats zijn uitnodigend om andere plekken te raken. Op New Wave maakten we kennis met Monsif als producer. Ook hij is nu inmiddels een grote naam in de Nederlandse scene. Verder is natuurlijk ook Spanker één van grootste in de game tegenwoordig. Wat dat betreft hebben zij samen met de rest van de producers op New Wave de blauwdruk gecreëerd voor moderne Nederlandse hiphop zoals we het vandaag de dag kennen."

Gerelateerde artikelen

Laatste artikelen in Muziek

whoshotya website banner redmoons

Who Shot Ya: Red Moons

In onze rubriek ‘Who Shot Ya’ gaan we maandelijks in gesprek met een videograaf uit de Nederlandse muziekscene om dieper in te gaan op hun carrière.

CULTURE mei 31, 11:36
vodafone web banner jiri11

Complex Connects met Jiri11

Vallen en opstaan! Jiri11 weet als geen ander hoe het is om terug te komen na een zwaardere periode. In de derde Complex Connects sessie rapt hij over terug on top komen na een periode van blauwe brie...

Highlight Homepage mei 23, 16:00
schermafbeelding 2024 05 18 om 103626

Artist To Watch: Kaya Imani

Kaya Imani is onze nieuwe Artist To Watch! We spraken haar over haar muzikale reis, het overlijden van haar vader en haar muzikale prestaties.

MUZIEK mei 22, 17:55
b77afc57 bba4 48c2 8495 1ab16c468ab2 2

Opkomende artiesten opgelet! Doe mee aan G-Shock: The Next Viral Sound

Creëer jij de volgende (TikTok) hit? Doe mee met de nieuwe contest van G-SHOCK: The Next Viral Sound.

Highlight Homepage mei 22, 14:21