Editors Picks: favoriete Nederlandse projecten (Rémi - Ronnie Flex)

sep 13 2023, 10:00 MUZIEK
ronnie flex
In Editors Picks spreken we elke week met een Complex NL-redactielid over hun favoriete Nederlandse projecten. In deze editie van Editors Picks gingen we in gesprek met redactielid Cavalho over zijn favoriete project. Cavalho legt in dit artikel uit waarom Rémi, in 2017 uitgebracht door Ronnie Flex, zijn favoriete Nederlandse project is.

Rémi

"Ik kan mij nog precies herinneren waar ik was toen Rémi uitkwam. Die avond was ik met vrienden naar een feest in Almere. Het album kwam na middernacht uit en op de terugweg hoorden we Rémi voor de eerste keer. Het album sloot perfect aan bij mijn levensfase op dat moment. Ik woonde toen net op mezelf en het ging op dat moment niet zo lekker tussen mij en een meisje die ik geregeld zag. Daardoor kreeg ik een brok in mijn keel van het nummer 'Is Dit Over'. Ik was ook aanwezig bij de clipshoot van 'Opgekomen' op de Lijnbaan in Rotterdam. Ronnie had Rotterdam in een headlock tijdens zijn clipshoot. De opkomst was echt groot. Wat dat betreft heb ik echt veel mooie herinneringen aan dit album."

Favoriete nummers

Plek Als Dit

"'Plek Als Dit' is een super melancholische lovesong die tegelijkertijd ook heel dansbaar is. Daarom werkt dit nummer ook goed in de club. Hij heeft de vocalen heel goed uitgevoerd met zijn zang en zijn koortjes. Ook vind ik de gehele opbouw van het nummer hard. Hij begint het nummer zingend en op een gegeven moment begint-ie gek te rappen op die tweede verse. Ik heb ook gezien hoe Ronnie dit nummer live speelt met Surinaamse drums. Die versie is ook echt crazy en een mooie homage naar Suriname."

Energie

"Normaal ga ik een tune minder hard vinden als het een gigantische hit wordt maar bij 'Energie' is dat nooit het geval geweest. Deze ga ik altijd met volle borst mee kunnen zingen. Vaak heb ik bij Nederlandse nummers dat ik de manier van interpoleren nogal corny vindt maar bij 'Energie' (interpolatie van Into You - Fabolous featuring Tamia) stoor ik me er helemaal niet aan. Sterker nog: ik vind het juist heel tof geïnterpoleerd. In het geval van 'Energie' is de interpolatie niet één op één gestolen. Alleen de melodie is overgenomen en daaromheen is er weer iets totaal nieuws gemaakt. Sommige interpolaties in Nederland pakken de melodie van de vocalen, de melodieën van de instrumentals en dezelfde drums. Dan krijg je gewoon een kopie van een bestaand nummer. Maar op 'Energie' is dit op een originele manier gedaan. De originele versie van Fabolous en Tamia is namelijk heel rustig en hier heeft Ronnie die melodie gepakt en het energieker gemaakt (no pun intented). Ik zie het nu meer als de A-versie en de B-versie. Als ik in een rustige mood ben luister ik 'Into You' en als ik in een hogere versnelling wil luister ik 'Energie'."

BF

"'BF' is ook een tune die er voor mij echt uitsprong. De intro en de outro kloppen allebei volledig. Ik ben echt een fan van goede intro's en outro's. Hoe het nummer overgaat in de outro is gestoord. Die outro brengt mij in een nieuwe dimensie van die tune. Doordat-ie overgaat in die gitaar, switcht de hele vibe van het nummer. De bijdrage van KM is ook heel gek op dit nummer. Ik vond KM altijd al een goede artiest in groepsverband met SFB maar op 'BF' liet hij mij zien dat hij solo ook heel goed is. Het is gek om te bedenken dat dit de op één-na minst gestreamde tune is op Rémi. Ik vind het echt een hele goede slowjam."

In De Armen Van Een Engel

"Met die eerste line kom je letterlijk binnen in de armen van een engel. Hij rapt op dit nummer over zijn begintijd. Het voelt echt als een trip down memorylane. Als je Ronnie vanaf het begin volgt, hit deze tune echt anders. Ik ga met chest zeggen dat ik dit de beste intro-tune aller tijden vind op een Nederlands project. Je rolt echt heel goed in het album door 'In De Armen Van Een Engel'. Dat Brace erop staat vind ik ook hard. Met Jonna Fraser er ook bij zijn het drie mooie stemmen bij elkaar. Ik vind het onterecht dat mensen Ronnie's zang afkraken. Hij laat hier zien dat hij echt een goede stem heeft. Ook Kanye kreeg veel kritiek over zijn zang maar Michael Jackson vond ook dat Kanye West heel goed kan zingen. Je hoeft niet goed te kunnen zingen om goed te kunnen zingen. Uiteindelijk gaat het om de emotie die je overbrengt."

Spook

"Als je Ronnie in z'n trap-bag hoort, weet je dat het anders gaat hitten. Op trap doet hij naar mijn mening dingen die niemand anders kan in Nederland. Hij rapt en zingt op 'Spook' echt op een gek niveau. Er zit veel saus in en ook de beat is gestoord. Die four count Neptunes-intro zit er ook in. Ook voor de mensen die niet per se naar trap luisteren zitten er veel lines in waar mensen zich in kunnen vinden. Bijvoorbeeld 'vroeger was ik niks en toen was jij een spook'. Het is knap dat hij in 2017 trap maakte die in 2023 nog luisterbaar is. Op dit album staan er maar twee echte trap-tunes en ik vind het dan ook een bold move dat hij ervoor koos om 'Spook' na 'In De Armen Van Een Engel' te zetten op het album. Het album gaat gelijk met een paar versnellingen omhoog."

Achteruit

"Deze tune is als crack. Ik snap niet hoe dit nooit een hit is geworden. Het is een perfecte mix tussen R&B en bubbling. Ook op deze tune gaat-ie weer van zingen naar rappen en terug. Eigenlijk net als op elke tune op dit album."

Producties

"Voor mij is dit qua sound het meest kloppende Nederlandse album ooit. De producties zijn voor een groot deel door Boaz van de Beatz en Ronnie Flex geproduceerd. Rémi is ook het laatste album dat hij geproduceerd heeft met Boaz van de Beatz. Mede door Boaz van de Beatz klinkt dit album echt als een geheel. Rémi heeft hiphop ontstegen naar mijn mening. Het is pop, hiphop en R&B in één. Ronnie staat bekend om zijn het samenbrengen van verschillende genres. Op het nummer 'Zusje' van zijn album 'De Nacht Is Nog Jong Net Als Wij Voor Altijd' kwam hij zelfs met een reggae saus. Hij heeft het blenden van genres weer perfect uitgevoerd op Rémi."
"Verder zitten er co-producties op van Trobi, Afro Bros, TB, Yoda Francesco en Le Boy. Er is maar één tune die niet door Ronnie is geproduceerd. Dat geeft aan hoe betrokken hij is bij de creatie van zijn muziek. Er zitten veel harde muzikale elementen op het Rémi. Zo schakelde hij Jiri11 in om gitaar te spelen op 'Dichterbij Me'. Daarnaast is het tof hoe 4SHOBANGERS de boel hypet op het nummer 'Spook'. Al die elementen bij elkaar maken het een perfect album. Er is geen enkel detail dat niet klopt."

Gerelateerde artikelen

Laatste artikelen in Muziek

gkwytkyx0aa1eny

Complex Picks: We Still Don't Trust You - Metro Boomin & Future

Deze week bespreken we het nieuwe album van Metro Boomin & Future - We Still Don’t Trust You.

MUZIEK apr 17, 21:04
img 5075

Artist To Watch: Narco Polo

Narco Polo is onze nieuwe Artist To Watch voor de maand maart. We spraken Narco Polo over zijn begin als artiest.

MUZIEK mrt 15, 10:00
schermafbeelding 2024 03 09 om 163334

Nelson Freitas: Een Reis Van Rotterdam Naar Wereldwijd Succes 

Dat Nelson Freitas een meester is in het mengen van Kaapverdische inspiraties met moderne pop, R&B, en Afrobeats, is een feit dat zijn fans al lang erkennen. De muzikale reis van deze veelzijdige arti...

MUZIEK mrt 09, 17:52
ert45 1

Het Drake-effect: de beste Drake-Remixes van nieuwkomers

Drake en 4Batz hebben zojuist hun eerste samenwerking uitgebracht, 'Act II: Date @ 8 Remix'. Dit markeert een belangrijk moment waarbij Drake zijn krachten bundelt met de opkomende artiest 4Batz. Het...

MUZIEK mrt 08, 19:07