Een moment stilte voor het baanbrekende succes van Bad Bunny 

dec 12 2022, 14:00 MUZIEK
fa52d39f f64a 4b7e 9742 258420174c90
In 2016 werkte Benito Antonio Martínez Ocasio, beter bekend als Bad Bunny, nog als vakkenvuller in de supermarkt. Vandaag verdient de 28-jarige reggaeton artiest miljoenen met zijn wereldtournees, is hij voor de derde keer achter elkaar uitgeroepen tot meest gestreamde artiest van de wereld (18,5 miljard streams!) en heeft hij tientallen awards. Ocasio is ‘s werelds grootste artiest en heeft zijn succes op zo’n manier opgebouwd, dat hij niet ten onder gaat aan de wurgcontracten van de muziekindustrie. We namen een kijk in het baanbrekende succes van Bad Bunny.

Van Puerto Rico naar wereldwijde overname 

Bad Bunny begon zijn weg naar succes op SoundCloud. Door consistent muziek uit te brengen, werd hij zo populair op het platform, dat hij de aandacht begon te trekken van grote platenlabels. In 2017 tekende hij bij Rimas Entertainment en bracht zijn eerste album uit, "X 100PRE", dat lovende kritieken kreeg en zijn plaats in de Latijns-Amerikaanse muziekwereld verstevigde. De Puerto Ricaanse artiest werd bekend om zijn unieke mix van Latin trap en reggaeton. Hiermee werd hij in korte tijd niet alleen een van de meest populaire en invloedrijke artiesten in de Latin muziekscene, maar ook in de rest van de wereld. Met zijn sound, scoorde hij gigantische hits als ‘MÍA’, met Drake, die inmiddels 1,3 miljard keer bekeken is op YouTube. Hij droeg ook bij aan Cardi B’s ‘I Like It’, waarmee ze twee awards binnen wisten te slepen en 1,5 miljard views op YouTube. Van de remix van zomerhit ‘Te Boté’ tot ‘La Romana’: Bad Bunny’s hits zijn eindeloos. Vijf albums later ("X 100pre" uit 2018, "Oasis" met J Balvin uit 2019, "YHLQMDLG," en "El Último Tour Del Mundo" uit 2020, en "Un Verano Sin Ti’’ uit 2022) en Bad Bunny is niet meer weg te denken uit het huidige muzieklandschap. Zijn laatste album ‘Un Verano Sin Ti’, vertaald ‘Een Zomer Zonder Jou’, won ‘Best Urban Album’ bij de Grammy’s in 2021 en werd in 2022 het eerste Spaanstalige album ooit dat genomineerd werd voor een Grammy in de categorie ‘Album of the Year’. Het album kwam binnen op nummer één op de US Billboard Top 200.
Hoewel hij met elk album records heeft verbroken, heeft de reggaeton artiest zichzelf meerdere malen overtroffen in 2022. Een goed voorbeeld daarvan is zijn wereldtournee, ‘The World’s Hottest Tour’. Alleen het gedeelte in de Verenigde Staten, haalde naar verluid meer dan 230 miljoen dollar op, waarbij 944.000 kaartjes werden verkocht. Hiermee werd er per nacht meer dan 11 miljoen dollar verdiend aan de tournee. Eind 2022 had de tournee wereldwijd meer dan 370 miljoen dollar binnengehaald, waarvan twintig shows nog niet eens zijn geweest. Het was de grootste tour ooit door een Spaanssprekende artiest. Bad Bunny is ook de eerste artiest ooit, die twee tournees heeft gegeven waarmee meer dan 100 miljoen dollar is verdiend, in hetzelfde jaar. Begin 2022 was hij namelijk nog op zijn ‘El Último Tour Del Mundo’ tournee. Het is dan ook niet verrassend dat Bunny zich zelfverzekerd uit over dit moment in zijn carrière. ‘Ik begrijp mijn muziek en mijn positie in de muziekindustrie nu veel beter. Ik weet wie ik ben, ‘the baddest son of a b*tch’. ‘

Zo independent als het maar kan 

Wat vooral opmerkelijk is aan het succes van Bad Bunny, is hoeveel hij er zelf aan verdient. Bunny is namelijk nog steeds een independent artiest, die enkel een deal heeft getekend voor zijn management, bij independent label Rimas Entertainment. Dit wil zeggen dat er geen groot label is dat mee snoept van de inkomsten. In een interview met Rolling Stone vertelt zijn manager, Noah Assad, over het afslaan van deals van grote labels: ‘Wat kunnen zij ons bieden dat we zelf niet kunnen regelen?’ Hoewel Bunny en zijn team zelf geen uitspraken hierover gedaan hebben, heeft hij naar verluid een van de meest lucratieve deals in de muziekindustrie. Zo zou hij een unieke deal hebben, waarbij hij 90 procent van de inkomsten van al zijn projecten en zijn masterrechten behoudt. Zijn label heeft een distributiedeal met een ander bedrijf om de muziek van Bad Bunny de wereld in te brengen, maar zelfs deze deal heeft geen invloed op het percentage dat Bad Bunny krijgt. Dit wil zeggen dat hij niet alleen veel meer verdient aan streaming dan de meeste artiesten, maar ook aan de inkomsten van zijn shows, die doorgaans altijd de grootste inkomstenbron voor artiesten zijn.
Hoeveel succes hij boekt, heeft echter ook te maken met hoeveel hij in zijn carrière investeert. Omdat Bad Bunny al zijn fans hetzelfde wil behandelen, wil hij de hele wereld over reizen en in elke venue dezelfde show geven. Hoe fiks je dat je alle apparatuur, de hele wereld over kan nemen? Bunny heeft een 747 cargo jet gehuurd voor zijn meer dan 100 ton aan apparatuur, een charterjet voor zijn meer dan 130 bemanningsleden en een privéjet voor zichzelf en zijn entourage van ongeveer zes personen. Henry Cárdenas, CEO van Cárdenas Marketing Network, dat de Amerikaanse tournee van de artiest promootte in samenwerking met Live Nation, vertelt dat Bad Bunny de drie vliegtuigen volledig uit zijn eigen zak betaalt.
Met zulke succesvolle en lucratieve jaren, vraag je je af hoe de toekomst eruit ziet voor Bad Bunny. Volgens ‘s werelds grootste artiest is het tijd voor een vakantie: ‘2023 is voor mij, voor mijn fysieke gezondheid, mijn emotionele gezondheid om te ademen, te genieten van mijn prestaties’, vertelt hij aan Billboard. ‘We gaan het vieren. Laten we hierheen gaan, laten we daarheen gaan, laten we gaan varen. Ik heb een paar sporadische toezeggingen en ik ga naar de studio, maar er is geen druk. Denk aan jezelf, cabrón. Je hebt keihard gewerkt’.

Gerelateerde artikelen

Laatste artikelen in Muziek

https hypebeastcom image 2024 05 10 gunna one of wun album stream 1 1

Complex Picks: Gunna - One of Wun

Dit keer bespreken we het nieuwe album van Gunna, ‘One of Wun’.

MUZIEK mei 16, 14:57
4277 ne ecomm jw jwblacklabelthebend nl nl 1920x1080 organic v102 ss scx02 1

Johnnie Walker viert vrouwelijke game-changers in de Nederlandse hiphop met ‘’Pass the Mic’’

Met nu meer dan 50 jaar bestaan van Hip Hop is diversiteit de kracht die het genre gaande houdt. Juist de mix van achtergronden, invloeden en ervaringen is wat de hiphopscene drijft en altijd heeft ve...

MUZIEK mei 13, 13:34
website banner template 1

Complex Picks: PartyNextDoor - PARTYNEXTDOOR4

In de rubriek Complex Picks licht de redactie van Complex NL hun drie favoriete tracks van een nieuw muziekproject.

MUZIEK mei 01, 16:48
website banner template

In Gesprek Met 24kGoldn

24kGoldn, bekend van 'Valentino' en 'Mood', brak door op 18-jarige leeftijd. Zijn EP 'Growing Pains' verkent zijn leven na succes.

MUZIEK apr 25, 18:00