Eerste indruk van Hef, Adje en Crooks: Boyz in de Hood 2

dec 18 2021, 20:18 MUZIEK
266366857 613376456666688 9045348481334464353 n
Afgelopen vrijdag was het eindelijk zo ver: Hef, Adje en Crooks dropten 'Boyz in de Hood 2', het langverwachte vervolg op hun legendarische tape 'Boyz in de Hood'. Het eerste deel kwam uit in 2009 en is niet eens beschikbaar op streamingdiensten. Langer dan tien jaar later, waren fans dan ook ontzettend opgewonden voor deel 2 van de tape. Hebben Hef, Adje en Crooks, inmiddels levende Nederlandse raplegendes, de hype waargemaakt met dit album?
Op deel 2 blikken de broers terug op hun carrière en de ervaringen die zij in hun persoonlijke leven hebben meegemaakt. Van het verlies van een moeder tot het een tijdelijke breuk tussen Adje en Hef, tot het droppen van legendarische albums als Hefvermogen. Alles komt aan bod. Het resultaat is een eerlijk album, dat je dwingt te luisteren naar de verhalen. Maar ook: een album met laidback beats en captionwaardige lyrics. We horen de drie artiesten in hun glorie. Ze doen waar ze het beste in zijn, wat verder gaat dan rappen of muziek maken en eerder in de buurt komt van verhalen vertellen.
Kort samengevat is de eerste indruk van dit album dat het precies de opschudder is die de Nederlandse hiphop scene momenteel nodig heeft. Maar wat is de beste track? Wat is de slechtste track? Wat waren de reacties van het publiek? Welke featuring bracht de beste verse? Na een aantal keer luisteren, volgen hieronder de antwoorden op deze vragen.

Boyz in de Hood 2

Beste track?

Hoewel het gehele Boyz in de Hood 2 een consistent, kwalitatief goed project is, zijn er enkele tunes die ver boven de rest uitsteken. Leadsingle '3 Soldaten' is daar zonder twijfel een van, evenals de track 'Ons'. Beiden tracks laten een gevoelige kant van de heren zien, waarbij er diep ingegaan wordt op de band die ze hebben. Lyrics als: 'De gesprekken nu met Bundy zijn net therapie. Hebben takkies over alles homie, c'est la vie', en 'Ik en Adje botsten, was m'n grote broer een paar jaren kwijt', zijn niet alleen ontzettend herkenbaar voor een ieder die broers of zussen heeft, het brengt ons ook dichter bij de broers. Dat is dan ook de kracht van Boyz in de Hood 2. De meeste lyrics zijn herkenbaar voor iedereen, in welke levensfase je ook zit. Daarnaast wijzen de lyrics ons er ook op hoe lang we al naar Hef, Adje en Crooks luisteren, wat het gevoel geeft dat we samen zijn opgegroeid.
Tenslotte kan ook zeker de track 'From the Gutter' niet ontbreken in de lijst van beste tracks van Boyz in de Hood 2. Wederom een track die je dwingt te luisteren naar het verhaal, maar ook een track waar veel wijze lessen uit gehaald kunnen worden. Toen Crooks zei: 'Ik let niet op de stand, focus me op de wedstrijd', I felt that.

Slechtste track?

Eerlijk is eerlijk: er staat geen slechte track op het album. De track die echter een beetje misplaatst voelt, is 'Chupamentu'. Het feit dat de track een ode lijkt te zijn aan de Antilliaanse roots van de heren, is een van de kwaliteiten van de track. Het is echter wel een feest tune, wat voelt als een hit, op een album dat niet gemaakt is om hits mee te scoren. De track voelt misplaatst, omdat het niet past binnen de vibe van de rest van het album, niet als het gaat om de beat en ook niet als het gaat om de flows. Het is begrijpelijk dat er gekozen is voor zo'n track, maar het album had niets gemist als 'Chupamentu' er niet op stond.

Beste featuring?

Dit album had geen featurings nodig. Dat leken Hef, Adje en Crooks ook te weten, want er zijn niet veel featurings op het album. De artiesten die wel een gastverse mochten droppen, lijken zeer zorgvuldig uitgekozen te zijn. Ray Fuego en Dongo zijn namelijk de enige twee andere artiesten op het album. Hierbij is de track met Ray Fuego, 'Lagi Nek', een samenwerking waarvan we niet wisten dat we het nodig hadden, maar waar we ontzettend blij mee zijn. Op zijn Instagram pagina vertelt Ray Fuego dat hij op Curacao was met de broers, waarbij hij de kans kreeg om mee te werken aan het album: ''ooo Heavyyyyy Heavyyyy, deze betekent veel voor me man'', deelt de artiest. ''Met die primu’s van me IN Curadise en kwam terug UIT Curadise met nmmr 7. als souvenir.''

Reacties van het publiek

Zoals eerder beschreven, was dit een langverwacht album. Uit de eerste reacties van het publiek blijkt dat Hef, Adje en Crooks aan de verwachtingen hebben voldaan. Zo wordt er op Twitter terecht aangegeven dat het album je pakt vanaf de eerste track. Daarnaast wordt het nu al gekroond als het beste rap album van Nederland. Fan of niet, het valt niet te ontkennen dat dit een van de beste rap albums is die dit jaar gedropt is in Nederland. Waar ook veel fans het over eens lijken te zijn, is dat het album een klassieker is. Of dat zo is, of het zal tippen aan het eerste deel (dat ongetwijfeld als klassieker bestempeld kan worden), zal de tijd ons leren. Wat we nu wel al vast kunnen stellen, is dat de hype volgens de fans zeker terecht was.
Stream Boyz in de Hood 2 hieronder.

Gerelateerde artikelen

Laatste artikelen in Muziek

whoshotya website banner redmoons

Who Shot Ya: Red Moons

In onze rubriek ‘Who Shot Ya’ gaan we maandelijks in gesprek met een videograaf uit de Nederlandse muziekscene om dieper in te gaan op hun carrière.

CULTURE mei 31, 11:36
vodafone web banner jiri11

Complex Connects met Jiri11

Vallen en opstaan! Jiri11 weet als geen ander hoe het is om terug te komen na een zwaardere periode. In de derde Complex Connects sessie rapt hij over terug on top komen na een periode van blauwe brie...

Highlight Homepage mei 23, 16:00
schermafbeelding 2024 05 18 om 103626

Artist To Watch: Kaya Imani

Kaya Imani is onze nieuwe Artist To Watch! We spraken haar over haar muzikale reis, het overlijden van haar vader en haar muzikale prestaties.

MUZIEK mei 22, 17:55
b77afc57 bba4 48c2 8495 1ab16c468ab2 2

Opkomende artiesten opgelet! Doe mee aan G-Shock: The Next Viral Sound

Creëer jij de volgende (TikTok) hit? Doe mee met de nieuwe contest van G-SHOCK: The Next Viral Sound.

Highlight Homepage mei 22, 14:21