Gabzy: Van kerkkoor tot Europese tour

okt 14 2023, 17:30 MUZIEK
99120007 1 2
Maak kennis met Gabzy, een artiest uit Zuid-Oost Londen die voetbaldromen verruilde voor muzikale ambities. Zijn muzikale reis begon in een kerkkoor in Peckham, een buurt waar voetbal groter leek dan muziek. Maar na een onverwachte draai en dankzij een ongekende chemie met producer melvitto, is hij nu een naam die je wilt onthouden.

Welkom in Nederland! Is het je eerste keer hier?

“Bedankt dat ik mocht komen. Ja, het is mijn eerste keer in Nederland en ik heb het erg naar mijn zin. De eerste avond heb ik met een aantal producers gezeten. Daarnaast heb ik ook Rimon ontmoet.”

Toen je jong was zat je in een kerkkoor en speelde je voetbal. Kan je daar meer over vertellen?

“Haha, dat klopt. Toen ik jong was zag ik mezelf niet als artiest. Dat was vergezocht. Ik wilde voetballer worden omdat mensen in mijn omgeving dat ook graag wilde worden. Ik kom uit Peckham, een wijk in Zuid-Oost Londen. Daar komt ook Anton Ferdinand vandaan en dat was een speler waar veel jongens in Peckham naar opkeken. Hij representeerde ons en dat is iets wat we in muziek niet hadden. Toen ik jong was vond ik het dus een realistischere droom dan artiest worden. Daarnaast vond ik voetbal ook heel erg leuk. Uiteindelijk heb ik een semi-pro niveau gehaald in voetbal.”

Toch ben je artiest geworden. Hoe is dat tot stand gekomen?

“Ik wist altijd wel dat ik ‘iets’ had, ik wist dat ik kon zingen en ik zat natuurlijk in het kerkkoor. Uiteindelijk ben ik een keer naar een studio gegaan om daar muziek op te nemen. Ik maakte wat nummers, stuurde die naar mijn vrienden en zij vonden het leuk. Dat gaf mij de drive om door te gaan met het maken van muziek. Op een gegeven moment stuurde ik een nummer naar een platenlabel in New York gestuurd. Dat pakte goed uit, want daarna ging ik samenwerken met afrobeats producer melvitto. Door het samenwerken met melvitto in New York heb ik echt mijn sound gevonden. Ook teksten, ik heb nog nooit een pen in mijn hand gehad om teksten te schrijven. Ik schrijf in mijn hoofd.”
untitled 109 1

Je koos ervoor om nog te gaan studeren. Hoe heb je jouw studie en muziek kunnen combineren?

Toen ik terugkwam uit Amerika na de samenwerking met mevlitto ging het allemaal nog niet zo hard. Ik zocht naar opties omdat muziek maken niet alles was op dat moment. Daarom schreef ik me in op de West London University en ben ik entrepreneurship gaan studeren. Melvitto en ik hielden tijdens mijn studie contact en we werkte samen via WhatsApp. Op een gegeven moment ging ons nummer ‘4 Nothin’’ heel goed. Daarna hebben we een EP uitgebracht genaamd Summers. Toen we de EP uit hadden gebracht wist ik al dat er iets zou gaan gebeuren. Dat was het moment dat alles veranderde voor ons, het punt dat we geld verdiende en de fanbase groeide.

Je laatste nummer heet 'Hear Me Out'. Waar gaat het over?

"Ik herinner me die dag dat ik het nummer maakte me heel goed. Ik ging ergens doorheen en ik vroeg Dera, een andere producer, of hij mij een beat kon sturen zodat ik mijn gevoelens daarop kon uiten. hij stuurde me wat op en ik begon meteen in mijn hoofd met het bedenken van de teksten. Een deel van mijn teksten is persoonlijk, en een ander deel zijn verhalen van mensen uit mijn omgeving."

Je hebt net al wat verteld over melvitto. Hoe is jouw band met hem?

"Melvitto zat bij het platenlabel waarmee ik samenwerkte in New York. Vanuit daar bouwden we ook een band op. Wanneer wij samen nummers maken staat de wereld even stil. Ik kan de vibe niet beschrijven, onze chemie is gewoon crazy. Toen ik terug was in Londen ging het samenwerken nog steeds makkelijk. Hij stuurde mij een beat, ik stuurde wat melodieën, hij paste de beat aan en ik bedacht dan de teksten. Melvitto geeft ook altijd zijn eerlijke mening, als iets beter kan dan zegt hij het tegen me. Bijvoorbeeld bij het nummer ‘In Fact’: hij stuurde mij een beat en ik stuurde hem mijn ideeën. Hij zei toen heel eerlijk dat het niks was. Ik vind dat elke artiest zo moet zijn, iedereen heeft een melvitto nodig om het beste uit jezelf te halen.”

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

"Er zijn plannen voor een Europese tour begin volgend jaar. Amsterdam stond in de afgelopen 28 dagen op plek twee van luisteraars op Spotify, dus ik hoop ook hier een show te kunnen doen. Daarnaast komt er binnenkort een nieuw nummer uit en werk ik aan mijn nieuwe EP. Maar mijn allerbelangrijkste plannen voor de toekomst? Gewoon de positieve vibes blijven verspreiden."
Check Gabzy's laatste nummer hier.
Meer te weten komen over alles met betrekking tot muziek, lifestyle, culture & fashion? Check dan onze homepagina.

Gerelateerde artikelen

Laatste artikelen in Muziek

whoshotya banner

Who Shot Ya: Hey De B

In onze rubriek ‘Who Shot Ya’ gaan we maandelijks in gesprek met een videograaf uit de Nederlandse muziekscene.

CULTURE apr 21, 11:49
image00001

Artist to Watch: Hiltje

De Artist to Watch voor de maand April: Hiltje!

MUZIEK apr 20, 11:00
gkwytkyx0aa1eny

Complex Picks: We Still Don't Trust You - Metro Boomin & Future

Deze week bespreken we het nieuwe album van Metro Boomin & Future - We Still Don’t Trust You.

MUZIEK apr 17, 21:04
img 5075

Artist To Watch: Narco Polo

Narco Polo is onze nieuwe Artist To Watch voor de maand maart. We spraken Narco Polo over zijn begin als artiest.

MUZIEK mrt 15, 10:00