Hekje31 dropt zijn debuutalbum 'R.A.P.': "Ze kunnen beamen dat ik een goede gozer ben"

dec 07 2023, 14:00 MUZIEK
photo 05 12 2023 18 16 11
Hekje31 is een artiest die al een tijdje rondloopt in de game. Zo was hij naast zijn solonummers zoals 'Bucket Hat', ‘O Lord’ en 'Achttien', ook frequent te horen met buurtgenoten JoeyAK, Bigidagoe, JayKoppig en Drechter met wie hij de rapgroep Zone6 vormt. De artiest uit Amsterdam-Holendrecht maakt zich op voor de release van zijn debuutalbum 'R.A.P.' Deze is vanaf nu te beluisteren zijn op alle streamingdiensten.
Wie is Hekje31? Hoe was zijn jeugd in Holendrecht? Waarom wordt hij ondanks zijn streams nauwelijks geboekt? Waarom koos hij ervoor om de game anoniem te betreden en wat kunnen we verwachten van zijn aanstaande album? Al deze vragen legden wij voor aan Hekje31.

Wat was je eerste muzikale herinnering?

"Mijn ooms zaten samen in een rapgroep. Destijds hadden ze een optreden in Heineken Music Hall (huidige AFAS Live). Ik kan nu even niet op de naam van hun groep komen maar dat is mijn eerste herinnering op muzikaal gebied. Ik weet nog dat ze elkaar disste tijdens een battle in Heineken Music Hall. Op een gegeven moment kreeg ik die microfoon in mijn handen toen ik op stage stond, en begon ik te rappen voor al die mensen. Ik was toen zes of zeven jaar oud. Iedereen begon me te hypen terwijl ik super nep was haha. In die tijd begon ik ook naar 50 Cent te luisteren. Hij was echt aan in de tijd dat ik opgroeide. Zijn clips van 'P.I.M.P.' en 'Candy Shop' pakten mijn echt destijds."

Hoe ben je begonnen met het maken van muziek?

"Ik begon samen met mijn zus liedjes te schrijven en daarbij merkte ik al snel dat ik gevoel had voor flow en het schrijven van teksten. Op het moment dat ik naar de middelbare school ging was er een vriend die allemaal studioapparatuur kocht. Ik was niet fanatiek genoeg om het allemaal zelf te gaan kopen. Muziek leverde weinig op in die tijd dus ik vond het de investering niet waard. Op die leeftijd dacht ik meer aan geld verdienen. Daarnaast was er vanuit huis ook niet echt de support om muziek te gaan maken. Ik sprak met mijn ouders nooit over muziek. Dat was vooral iets wat ik met mijn vrienden deelde. Vanaf het moment dat die vriend van mij zijn studio had, begon ik steeds meer muziek te maken."

Hoe was je tijdens je schooltijd? Hekje31

"Ik was af en toe wel een pestkop, maar alleen bij de mensen die het konden verdragen. Dus vooral in mijn eigen vriendenkring was ik vaak de clown. Op de middelbare school deed ik in de eerste klas havo/vwo. Later zakte ik af naar vmbo-t, maar uiteindelijk ben ik toch terechtgekomen op de Hogeschool van Amsterdam. Daar studeerde ik accountancy, een van de moeilijkste studies die er was. Na een halfjaar ben ik ermee gestopt."

Je vormt samen met JoeyAK, Bigidagoe, JayKoppig en Drechter de groep Zone6. Hoe hebben jullie elkaar leren kennen?

"Ik verhuisde van Amsterdam-Strandvliet naar Holendrecht. Bij het hof waar ik kwam te wonen speelden er altijd kinderen waarvan ik dacht dat ik er niet makkelijk tussen ging komen. Ze waren niet echt open naar buitenstaanders en dat voelde ik niet. Op een gegeven moment zag ik iemand die ik kende en via hem leerde ik JoeyAK kennen. Zo werden we gelijk vrienden in de buurt. Zij hadden dezelfde vibe als ik en zo zijn we gelijk die dag bevriend geraakt. De volgende dag kwam Joey naar mijn huis toe om te chillen buiten. Drechter ken ik via Joey aangezien dat zijn oudere broer is, maar in die tijd waren we nog niet echt vrienden omdat hij een paar jaar ouder was. Met JayKoppig ging ik in die tijd ook niet echt om door een leeftijdsverschil van vier jaar. Als kind ga je vooral met je leeftijdsgenoten om, maar ik zag JayKoppig altijd al als een jongen van de buurt. Ook met Bigidagoe ging ik regelmatig om. Onze moeders waren erg goed met elkaar dus wij leerden elkaar ook op die manier kennen. Ik ken die jongens echt al sinds way back. Ik weet precies wat ik aan ze heb en zij weten wat ze aan mij hebben. We hebben het vroeger niet makkelijk gehad in de zin dat onze vaders er niet altijd waren. Nu ik zelf vader ben, weet ik hoe belangrijk het is om beide ouders om je heen te hebben. Daarom ben ik trots op wat we allemaal bereikt hebben. Niet veel mensen kunnen zeggen dat ze elkaar al sinds jongs af aan kennen en later samen groot worden."

Hoe was het om op te groeien in Holendrecht?

"Ik heb daar een goede tijd gehad. Als je, je bezig houdt met domme dingen dan kom je in domme situaties. Dus het maakt uiteindelijk niet uit waar je opgroeit. Het is niet zo dat wij lieverdjes waren vroeger, maar we waren jong. We hielden ons vooral bezig met voetballen en een beetje kattenkwaad. Net als alle andere jongens van die leeftijd. Holendrecht was een gezellige buurt met veel verschillende culturen. Af en toe gebeurden er rare dingen maar zulke dingen gebeuren overal. Soms zag je een schietpartij of iets dergelijks maar nogmaals: dat gebeurt overal."

Wat was het moment waarop je besloot om je muziek uit te brengen?

"Mijn eerste professionele release was in 2020. Daarvoor had ik al het een en ander op internet uitgebracht maar ik ga niet vertellen wat. Ik zag JoeyAK, Bigidagoe, Drechter en JayKoppig al langer bezig zijn met het uitbrengen van muziek. Op dat moment had ik het idee dat mijn stijl qua muziek een goede toevoeging zou zijn voor de groep. Ik hou van verschillende stijlen maar ik vind good vibes altijd belangrijk in mijn muziek. Wel was het mijn plan om te beginnen met pure rap. Ik was minder met melodie bezig en vooral met bars. Persoonlijk vind ik dat de beste manier om de game binnen te komen. Ik wilde niet als een blije guy de scene betreden. Ik kan dat soort muziek wel maken, maar dan wordt het lastig om daarna ineens te rappen. Andersom is het voor mij een logischere volgorde. Uiteindelijk draait het
wat mij betreft allemaal om good vibes. Ik wil niet voor altijd een boze rapper zijn. Ik zet mijn boze teksten liever in een blij jasje. Toen ik begon met het uitbrengen van muziek werd het gelijk goed ontvangen. Ik had ook niet anders verwacht. Als JoeyAK zegt dat iemand een goede artiest is, geloven ze hem gelijk. Hij heeft mij die eerste stap echt gegund. Vroeger liet hij mij al tunes horen en dan zei hij: "Dit gaat op een dag groot worden." Ik heb daar altijd in geloofd. Hij maakte pure rap populair in een tijd waarin veel artiesten vooral zongen."

Op het moment dat je naar buiten trad met je muziek was je nog anoniem. Wat was de reden daarvoor? Hekje31

"Ik wilde niet herkend worden op straat omdat ik altijd zag hoe dat was bij mijn vrienden. Daar komt ook mijn naam Hekje31 vandaan. Dat komt van het anoniem bellen. Nog steeds vind ik de bekendheid de minder leuke kant van het artiest zijn. Tegelijkertijd hadden de fans ook geen idee wie ik was dus het was moeilijk om te communiceren met hen. Dat vond ik wel jammer. Ik denk dat je als artiest toch een stukje van jezelf moet laten zien. Anders kunnen de fans zich moeilijk aan je binden. Daarom besloot ik om naar buiten te treden met mijn gezicht. Sindsdien ging het nog beter. Ik vind het sowieso hard als ik DM's krijg van fans waarin ze zeggen dat ze zich beter zijn gaan voelen door mijn muziek. Veel mensen om mij heen
kunnen beamen dat ik in het echte leven een goede gozer ben en ik denk dat jongeren echt wat van mij kunnen leren. Ik zou in de toekomst graag iets willen doen voor jongeren, maar voor ik dat doe, moet ik mijn eigen leven op een rijtje hebben en financieel onafhankelijk zijn. Anders komt het niet geloofwaardig over."

Zijn er artiesten waar je op muzikaal gebied naar opkijkt?

"Ja sowieso JoeyAK. Hoe hij sinds zijn tune 'Amiri' komt, is echt op een ander niveau. Ik heb zijn groei van dichtbij meegemaakt qua teksten en zijn flow. Die love die hij krijgt is heel puur. Hij krijgt van alle artiesten sowieso de meeste waardering van de fans. Daar tegenover staat dat hij helaas veel te verduren krijgt. Ik vind het echt jammer dat hij zo wordt tegengehouden met zijn muziek. Als hij shows mocht doen en verder niet geboycot werd, zou hij nog verder zijn dan dat hij nu is. Verder zijn Central Cee en SFB artiesten die ik echt hard vind. De muziek die ik luister moet of heel blij zijn, of heel boos. Als het ergens tussenin zit dan hoeft het voor mij niet."

Wat zou je het liefst willen bereiken in je carrière?

"Ik zou het niet weten eigenlijk. Ik weet ook niet wat er mogelijk is voor ons als ik het realistisch bekijk. Met 'ons' bedoel ik Zone6. Ik zou heel graag Ziggo Dome ooit uit willen verkopen. Helaas wordt ons de kans ontnomen om op te treden. Ze willen niemand van Zone6 aanwezig hebben op de line up. De media heeft daar ook een grote rol in. Die schrijven van alles over ons zonder dat er ook maar iemand schuldig is bevonden. Zodra iemand toch onschuldig blijkt te zijn, schrijft de media daar nooit over. Zo worden we elke keer zwart gemaakt. De media beweert dat iedereen die iets gedaan heeft en uit de Bijlmer komt, bij
Zone6 zit. Zelf heb ik ook helemaal geen strafblad. Uiteindelijk heb ik wel shows nodig om mij door te ontwikkelen als artiest. Nu voelt het alsof ik een voetballer ben die alleen maar mag trainen. Ondanks alles ben ik sowieso positief ingesteld. Ik leid mijn leven en hou mij bezig met leuke dingen en positiviteit." Hekje31

Wat vind je leuk om te doen in je vrije tijd? Hekje31

"Ik ben best wel een saaie gozer. Uitgaan is bijvoorbeeld niet mijn ding. Ik vind het leuk om te vissen. Of nou ja, mijn vader vist. Ik ga dan met hem mee om te kijken. Dat geeft mij echt rust. Hetzelfde heb ik met Troefcall, een Surinaams kaartspel. Dat speel ik vaak met mijn vrienden. Ook dat werkt voor mij rustgevend. Daarnaast hou ik ervan om te sporten. Ik ga dan voetballen, padellen of naar de sportschool. Bovendien ben ik ook vader dus ik ben heel veel bezig met mijn zoontje. Volgende week wordt hij drie jaar oud. Er is niks mooiers dan dat. Ik haal heel veel geluk en positiviteit uit mijn zoontje. Ik heb hem
altijd in mijn hoofd bij elke beslissing die ik maak in het leven. Nu doe ik sowieso geen domme dingen meer die ervoor zorgen dat ik er niet kan zijn voor hem. Het vaderschap heeft mij een groot verantwoordelijkheidsgevoel gegeven. Voor mij was het mooi idee om jong vader te worden. Ik was 23 toen mijn zoon geboren werd dus ik kwam als vader de rapscene in." Hekje31

Morgen komt je album 'R.A.P.' uit. Wat wil je de fans erover vertellen? Hekje31

"Het album is vernoemd naar mijn overleden broertje. Op dit album wilde ik echt van alles uiten qua stijl en vibes. Ik heb bij elke studiosessie gekeken naar wat ik het liefst wilde maken op dat moment. Voor mij is het belangrijk dat ik mijzelf niet beperk tot één ding dus er zullen verschillende stijlen te horen zijn op het album. Er zullen boze tunes, love songs, emotionele tunes en good vibes op het album staan. Ik maak verschillende dingen in mijn leven mee dus dat komt ook terug in mijn muziek. Daarnaast vind ik het leuk om van alles te proberen. Qua featurings staat sowieso heel Zone6 erop, Yssi SB en KM. De dag dat het album uitkomt, valt samen met de verjaardag van mijn zoontje.”

Gerelateerde artikelen

Laatste artikelen in Muziek

https hypebeastcom image 2024 05 10 gunna one of wun album stream 1 1

Complex Picks: Gunna - One of Wun

Dit keer bespreken we het nieuwe album van Gunna, ‘One of Wun’.

MUZIEK mei 16, 14:57
4277 ne ecomm jw jwblacklabelthebend nl nl 1920x1080 organic v102 ss scx02 1

Johnnie Walker viert vrouwelijke game-changers in de Nederlandse hiphop met ‘’Pass the Mic’’

Met nu meer dan 50 jaar bestaan van Hip Hop is diversiteit de kracht die het genre gaande houdt. Juist de mix van achtergronden, invloeden en ervaringen is wat de hiphopscene drijft en altijd heeft ve...

MUZIEK mei 13, 13:34
website banner template 1

Complex Picks: PartyNextDoor - PARTYNEXTDOOR4

In de rubriek Complex Picks licht de redactie van Complex NL hun drie favoriete tracks van een nieuw muziekproject.

MUZIEK mei 01, 16:48
website banner template

In Gesprek Met 24kGoldn

24kGoldn, bekend van 'Valentino' en 'Mood', brak door op 18-jarige leeftijd. Zijn EP 'Growing Pains' verkent zijn leven na succes.

MUZIEK apr 25, 18:00