Het nieuwjaarsinterview met Murda: "In 2024 wil ik touren door Zuid-Amerika"

jan 03 , 16:26 MUZIEK
schermafbeelding 2024 01 04 om 115045
Murda is een artiest die al bijna twee decennia meegaat in de rapgame. In Nederland was hij altijd al een gewaardeerd artiest die vele projecten uitbracht en talloze samenwerkingen aanging. In 2019 steeg Murda's carrière als een raket omhoog en er lijkt maar geen einde te komen aan deze exponentiële groei. Hij behaalde met zijn muziek, honderden miljoenen streams en tourde daarmee door Europa, Turkije en zelfs Australië. Nu maakt Murda zich op voor zijn tour door de VS en Canada: een nieuwe passage in een prachtig hoofdstuk van zijn lange carrière. Wij spraken hem over zowel de ups als de downs die hij meemaakte in het jaar 2023, evenals zijn plannen over het nieuwe jaar.

Je bent al een tijdje actief als artiest in Turkije. Hoe is dit begonnen? Murda

"Het begon allemaal tijdens een studiosessie met Rockywhereyoubeen. Ik wilde toen Spaanstalige muziek gaan maken. Uiteindelijk voelde ik dat toch niet helemaal. Toen zei Rockywhereyoubeen ineens dat hij ooit een beat had gemaakt met een Turks instrument erin. Hij liet mij die beat horen en ik begon erop te freestylen in het Turks. We vonden het super hard toen we het terugluisterden. Het voelde alsof we per ongeluk iets tofs hadden gemaakt. Vanaf daar trok ik de lijn door en begon ik meer Turkse muziek te maken. Ik heb in het verleden wel eens geëxperimenteerd met het maken van Turkse muziek, maar dat was niet serieus. Een paar dagen na die eerste sessie met Rockywhereyoubeen zat ik ook met Spanker in de studio en toen maakten we ook Turkse muziek."

Het eerste nummer dat je uitbracht in Turkije was in samenwerking met Ezhel: een van de bekendste Turkse artiesten. Hoe is die link up tot stand gekomen? Murda

"Ezhel was blijkbaar al fan van mij sinds Turkse Pizza EP. Deze bracht ik in 2008 uit. Ik leerde zijn muziek weer kennen door FunX. Toen ik hem op de radio hoorde vond ik hem gelijk super hard. Ik heb hem later een DM gestuurd en zei tegen hem dat hij mij moest linken als hij een keer in Amsterdam zou zijn. Toen zei hij dus dat hij al heel lang fan was van mij. Ik kon echt niet geloven dat hij mijn oude muziek kende. Zo begon onze vriendschap en vanaf dat moment introduceerde hij mij in de Turkse muziekscene. Verder zat er niet echt een plan achter. We brachten de muziek gewoon uit en het deed wat het deed. Ik heb een tour door Europa en Australië gedaan. Zelf had ik nooit gedacht dat ik in Australië op een podium zou staan. Alles wat ik nu meemaak is echt onwerkelijk. Ik was altijd heel erg gefocust op de Nederlandse scene en ben al heel lang bezig als artiest. Dat ik mijn gezin hiermee kan onderhouden is een zegen. Daar ben ik echt dankbaar voor."

Je bent met jouw muziek in vele landen geweest om op te treden. Onlangs kondigde je een tour aan door de VS en Canada. Hoe is dat tot stand gekomen? Murda

"Er zijn Turken daar dus dat betekent dat er een publiek is. Op het moment dat er een publiek is, gaan we erheen. We gaan langs vier steden: New York, Los Angeles, Toronto en Boston. Turken zitten echt overal. Zelfs in Zuid-Amerika. Dat wordt de volgende stap. Ik had bijvoorbeeld echt niet verwacht dat er Turken waren in Australië. We waren toen in Sydney en Melbourne. Dat was 24 uur vliegen. Helemaal gek. Ik geniet echt van het touren. De voldoening en de liefde die je krijgt van de mensen is echt mooi. Dat ik shows mag doen voor de mensen die bereid zijn om een kaartje te kopen voor mij is iets prachtigs. Het enige moeilijke eraan is dat ik soms langdurig weg ben van mijn gezin. Het is lastig om ze te moeten missen."

Je hebt je succes in Turkije ook gedeeld met veel Nederlandse artiesten zoals SFB, Spanker en Idaly. Hoe werden ze ontvangen in Turkije?

"De namen die je noemt zijn de artiesten die mij checkten op het moment dat ik niet de meest populaire artiest was in Nederland. Mijn band met hen gaat dieper dan alleen muziek maken. Ik ben gewoon met mijn vrienden de studio in gegaan omdat wij een diepe muzikale band en vriendschap hebben. In Turkije vinden ze het ook leuk als een niet-Turk op een Turkse manier komt."

Een tijdje geleden had je een publiekelijke vete met Hef waarbij jullie over en weer sneerden naar elkaar. Hoe is het nu tussen jullie?

"We hebben geen contact meer met elkaar. Desondanks koester ik geen boosheid naar hem en wens ik hem het allerbeste. Ik hoop dat het goed met hem gaat. Hij dropte onlangs zijn album en ik hoop dat zijn album super hard zal gaan. Ik vind het jammer dat het op deze manier gegaan is. Ik beschouwde hem echt als een broer. Maar ja, alles gebeurt met een reden. We zijn allebei vader en we hebben onze eigen verantwoordelijkheden. Het leven gaat dieper dan de vriendschap en de ruzie die we hadden."

Eerder werd je veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar in Turkije voor het promoten van drugsgebruik. Onlangs werd je hiervoor vrijgesproken in hoger beroep. Hoe ervaarde je al deze gebeurtenissen? Murda

"In het begin werd er tien jaar cel geëist door het OM. Toen dacht ik 'what the fuck'. Ik kon niet geloven dat het echt was. Daarna moest ik voorkomen bij de rechter. Toen begon ik steeds meer te beseffen dat het de realiteit was. Dat zorgde wel voor opschudding maar dat duurde niet heel lang. Ook omdat ik wist dat ik niks verkeerds had gedaan. Ik heb altijd met een schoon hart bewogen, dus ik geloofde erin dat het goed zou komen. Ik zat in Nederland op het moment dat ik veroordeeld werd tot vier jaar cel."
"Het is door de media heel erg opgeblazen allemaal, maar Turkije is echt goed geweest voor mij. Ik kon tijdens het hele proces steeds Turkije in- en uitreizen voor mijn werk. Turkije hadden ervoor kunnen kiezen om de deuren voor mij te sluiten maar dat hebben ze niet gedaan. Wat dat betreft zijn ze echt goed voor mij geweest. Ik heb in die tijd ook bewust geen interviews gedaan omdat ik geen herrie wilde maken. Uiteindelijk is het allemaal goedgekomen. Het was een opluchting dat ik werd vrijgesproken maar geen verrassing. Ik geloofde in mijn eigen onschuld. Wel was het fijn dat ik het achter mij kon laten. Tijdens het proces was ik wel wat schichtiger. Ik had dan het gevoel dat er undercoveragenten zouden zijn bij mijn optredens om te kijken wat ik precies zou zeggen. Dat was geen fijne tijd, maar het is nu allemaal achter de rug."

In 2021 verloor je, je dochter. Hoe ervaarde je deze periode?

"Heel zwaar en traumatisch. We hebben onze dochter haar laatste adem zien uitblazen op de schoot van haar mama. Dit zijn momenten die je tekenen voor de rest van je leven. Ik ben daarna heel hard gaan werken. Dat was mijn manier om het te verwerken. Daardoor heb ik dit verlies juist helemaal niet verwerkt. Ik stond door het overmatige werken niet genoeg stil bij deze gebeurtenis. Dat besef kwam oen ik de afgelopen zomer twee maanden weg was van mijn gezin. Ik weet niet of ik het ooit ga verwerken. De tijd zal het leren. Mijn volgende album zal de naam dragen van mijn dochter. Ik wil haar op die manier eren."

Wat zijn je plannen voor 2024? Murda

"Mijn album zal uitkomen in 2024. Daarnaast wil ik een aantal side-projecten doen en ik hoop wat herrie te maken in Zuid-Amerika. Er zijn heel veel plannen voor het aankomende jaar. Ik wil vooral onderhouden wat er tot nu toe is opgebouwd om vervolgens weer door te bouwen."

Gerelateerde artikelen

Laatste artikelen in Muziek

https hypebeastcom image 2024 05 10 gunna one of wun album stream 1 1

Complex Picks: Gunna - One of Wun

Dit keer bespreken we het nieuwe album van Gunna, ‘One of Wun’.

MUZIEK mei 16, 14:57
4277 ne ecomm jw jwblacklabelthebend nl nl 1920x1080 organic v102 ss scx02 1

Johnnie Walker viert vrouwelijke game-changers in de Nederlandse hiphop met ‘’Pass the Mic’’

Met nu meer dan 50 jaar bestaan van Hip Hop is diversiteit de kracht die het genre gaande houdt. Juist de mix van achtergronden, invloeden en ervaringen is wat de hiphopscene drijft en altijd heeft ve...

MUZIEK mei 13, 13:34
website banner template 1

Complex Picks: PartyNextDoor - PARTYNEXTDOOR4

In de rubriek Complex Picks licht de redactie van Complex NL hun drie favoriete tracks van een nieuw muziekproject.

MUZIEK mei 01, 16:48
website banner template

In Gesprek Met 24kGoldn

24kGoldn, bekend van 'Valentino' en 'Mood', brak door op 18-jarige leeftijd. Zijn EP 'Growing Pains' verkent zijn leven na succes.

MUZIEK apr 25, 18:00