Hoe brengen rappers muziek uit vanuit de gevangenis?

aug 13 2021, 15:02 MUZIEK
screenshot 2021 07 12 165606
Als rappers langere tijd vastzitten of überhaupt niet meer vrij komen, vergt het meer creativiteit om muziek te releasen. De meeste rappers nemen daarom veel nummers op om de tijd achter de tralies te overbruggen. Er is echter een aantal rappers die het zelfs vanuit de cel presteren om hits te droppen. Denk bijvoorbeeld aan een Djaga Djaga of een JoeyAK. Het wekt de vraag op hoe deze rappers muziek weten te releasen van achter de tralies. Juridisch gezien is dit een grijs gebied. Een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid stelt dat het niet de bedoeling is dat je muziek opneemt in de gevangenis om te publiceren, terwijl Hoogleraar Anton van Kalmthout aangeeft aan dat je gewoon op mag nemen, bijvoorbeeld tijdens een telefonisch gesprek.     
Het releasen van nummers vanuit de gevangenis is tegenwoordig niet meer zo’n hoogstandje. Het is mogelijk om als dagbesteding in de gevangenis nummers te produceren. Soms heb je zelfs de optie om de nummers te branden op cd. De nummers die worden opgenomen tijdens dagbesteding mogen niet uitgebracht worden zonder toestemming vanuit Justitie. Tracks die opgenomen worden via een telefonisch gesprek daarentegen, mogen wel uitgebracht worden zonder tussenkomst van justitie. Althans, dat legt Hoogleraar Anton van Kalmthout uit. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden, maar creativiteit is hierbij altijd een vereiste.

Muziek vanuit de gevangenis

Zo schakelde Djaga Djaga bijvoorbeeld zijn broertje Oshadix in, om namens hem te figureren in videoclips. Het is Djaga zelfs gelukt om goud te gaan met het nummer Gucci Mane één van de creatiefsten als het gaat om muziek droppen vanuit de gevangenis. In het verleden werden er namelijk verses opgenomen via een telefonisch gesprek, dit deed Gucci Mane vanuit de gevangenis voor zijn mixtape Burrrprint 2. Meerdere rappers hebben gebruik gemaakt van deze tactiek om relevant te blijven, maar een First-day-out op de eerste dag dat ze vrij zijn, heeft ook grote impact. We kennen (hopelijk) allemaal de ‘first day out’ tracks als een rapper net vrij is. Op een mooie dag droppen ze er nog een video bij ook. De eerste first-day-out rap komt uit de jaren 90, maar sinds 2000 gaan de nummers naar nieuwe hoogtes. Zulke hoogtes dat je standaard verwacht dat er een track wordt gedropt als er een rapper net uit de gevangenis komt. Zo heeft Tee Grizzley met 184 miljoen Youtube views op zijn track ‘First day out’ precies gedaan waar deze soort tracks voor bedoeld zijn: je terugkomst uit de gevangenis succesvol aftrappen en aankondigen dat je terug bent.">Ride or die. Hij is naar eigen zeggen de 'eerste die goud is gegaan vanuit de gevangenis'. Dat de broers Djaga en Oshadix een goed geoliede machine zijn, is meer dan duidelijk. De teller voor uitgebrachte albums terwijl Djaga vastzit, staat inmiddels al op drie. Voor zijn videoclips volgt JoeyAK dezelfde strategie als Djaga, alleen draagt de persoon die hem speelt vaak een bivakmuts. JoeyAK pakte het overigens ook groots aan. Voor een albumrelease regelde hij een reclamecampagne en een billboard langs de A1, plus twee featurings met Djaga Djaga. 
De wetgeving is voor Amerikanen in de basis hetzelfde als in Nederland, maar toch is Gucci Mane één van de grondleggers als het gaat om muziek droppen vanuit de gevangenis. In het verleden werden er namelijk ook al verses opgenomen via een telefonisch gesprek. Dit deed Gucci Mane voor zijn mixtape 'Burrrprint 2'. Meerdere rappers hebben gebruik gemaakt van deze tactiek om relevant te blijven, maar een First-day-out op de eerste dag dat ze vrij zijn, heeft ook grote impact.
We kennen (hopelijk) allemaal de ‘first day out’ tracks als een rapper net vrij is. Op een mooie dag droppen ze er ook nog een video bij. De eerste first-day-out rap komt uit de jaren 90, maar sinds 2000 stijgt het subgenre naar ongekende hoogtes. Zulke hoogtes dat je standaard verwacht dat een rapper een track dropt als hij net uit de gevangenis komt. Zo heeft Tee Grizzley met 184 miljoen Youtube views op zijn track First Day Out, precies gedaan waar dit soort tracks voor bedoeld zijn. Je terugkomst uit de gevangenis succesvol aftrappen en aankondigen dat je weer back bent.

Gerelateerde artikelen

Laatste artikelen in Muziek

atwbanner alessio

Artist To Watch: Alessio

Alessio de Martino wist al op jonge leeftijd hoe je via social media je eigen succes kan creëren en bouwde sinds 2019 zijn online following op. In 2022 begon hij met het uitbrengen van zijn eigen muzi...

MUZIEK jun 24, 11:49
whoshotya website banner redmoons

Who Shot Ya: Red Moons

In onze rubriek ‘Who Shot Ya’ gaan we maandelijks in gesprek met een videograaf uit de Nederlandse muziekscene om dieper in te gaan op hun carrière.

CULTURE mei 31, 11:36
vodafone web banner jiri11

Complex Connects met Jiri11

Vallen en opstaan! Jiri11 weet als geen ander hoe het is om terug te komen na een zwaardere periode. In de derde Complex Connects sessie rapt hij over terug on top komen na een periode van blauwe brie...

Highlight Homepage mei 23, 16:00
schermafbeelding 2024 05 18 om 103626

Artist To Watch: Kaya Imani

Kaya Imani is onze nieuwe Artist To Watch! We spraken haar over haar muzikale reis, het overlijden van haar vader en haar muzikale prestaties.

MUZIEK mei 22, 17:55