Maak kennis met Philly Moré: zijn sound, zijn boodschap en de man achter de muziek 

mrt 16 2023, 11:35 MUZIEK
9267f7a3 3bb8 47ab b6f6 2bd2af9723e3
Nadat we hem op meerdere featurings voorbij hebben horen komen en al lang konden genieten van hits als ‘Amiri Jeans’, kunnen we nu eindelijk echt kennismaken met Philly Moré. Op zijn debuutalbum ‘Less is Moré’ komt de veelzijdigheid van de artiest duidelijk naar voren, evenals hoe hij het leven op de straat ingewisseld heeft voor het leven in de studio. We spraken Philly Moré over zijn liefde voor God, zijn toekomstplannen en meer.
Vertel, waarom hebben we zo lang moeten wachten op het debuutalbum van Philly Moré?
De muziekscene is best moeilijk, wat voor veel obstakels in mijn proces heeft gezorgd. Er waren veel deuren die ik maar niet open kreeg, samenwerkingen die niet wilden lukken. Als artiest heb je gewoon een bepaalde visie, die je zoveel mogelijk wil vervullen. Er waren artiesten die ik dagelijks zag, maar waar ik alsnog niet mee samen kon werken. Doordat dat niet lukte raakte ik best gedemotiveerd. Het ging zo ver dat ik op een gegeven moment zelfs geen muziek meer wilde maken. Ik begon me af te vragen waarom ik dit eigenlijk deed en of het überhaupt wel zou lukken met muziek. Maar goed, at the end of the day staan we hier nu toch.
Interessant dat je aangeeft dat die samenwerkingen zo lastig tot stand zijn gekomen, want je hebt best grote namen op je album, waaronder Lil Kleine, Frenna en meer. Hoe heb je de featurings op dit album uitgekozen?
Lil Kleine en Snelle heb ik door Frenna snel kunnen fiksen. Ik had ‘Tranen In De Studio’ al af en Frenna kwam met het idee om Snelle hiervoor te vragen. Hij vond het een heel mooi nummer, dus hij was blij om erop te springen. Voor Lil Kleine had ik ‘Jongen van de Straat’ geschreven. Zo hadden we geswapt. Ik geef jou deze track, maar ik wil er wel een featuring voor terug. En Jordymone9 is erg down to earth. Ik stuurde hem ‘Zondaar’ op en hij is er meteen op gesprongen.
Een van de grootste hits op het album is natuurlijk ‘Amiri Jeans’. Hoe is die track tot stand gekomen?
Die beat lag al geruime tijd bij Frenna. Hij zat toen in een fase waarin hij even wat minder inspiratie had, het was corona, alles was in lockdown, dus iedereen was een beetje depressief. Ik vond die beat altijd al hard, dus heb Spanker gevraagd of hij het naar mij wilde sturen. Hij stuurde het maar niet, hij stuurde het maar niet. Ik heb hem echt gestalkt en uiteindelijk stuurde hij me die beat. Diezelfde avond nog stuurde ik hun ‘Amiri Jeans’. Toen had Frenna meteen inspiratie voor zijn verse, haha.  
Een andere grote hit waar jij een bijdrage aan hebt geleverd is ‘Dansen op Labanta’. Zes jaar na de release komt het publiek er eindelijk achter dat het niet Ronnie Flex, maar Philly Moré is op die track. Hoe voelt dat voor jou?
Een beetje bitterzoet. Aan de ene kant vond ik het vervelend dat niemand me checkte, maar aan de andere kant begreep ik ook dat ik echt een hele nieuwe artiest was. Dat was ook een tijd waarin iedereen zijn autotune level op 100% was, dus dan klink je al gauw als elkaar. Ergens kon ik wel begrijpen dat mensen dachten dat het Ronnie Flex was. Ik vond het vooral bizar dat het na zes jaar opnieuw viraal ging.
bdaa45e5 7f6c 48c4 b49a 80e7bf653277
Op het album praat je veel over God, onder andere over dat je bekeerd bent tot de Islam. Waarom heb je daarvoor gekozen?
We kwamen oorspronkelijk uit Boskoop. Dat is een dorpje in de omgeving van Waddinxveen en Gouda. Er woonden er weinig allochtone gezinnen daar, dus kwam ik ook niet in aanmerking met andere religies dan het Christendom. Ik kom ook uit een hele christelijke familie. Op een gegeven moment verhuisden we naar Den Haag. Dan ging je ineens van een all white environment naar een all coloured environment, haha. Daar kreeg ik met alles te maken, Indonesiërs, Hindoestanen, Marokkanen, alles. Dat was voor mij een hele cultuurshock. Door de jaren heen kwam ik vaker in aanraking met de Islam, omdat veel vrienden moslim waren. Dan doe je bijvoorbeeld automatisch mee met de ramadan. Een tijdje later kwam ik in de gevangenis terecht en toen wilde ik echt m’n lifestyle switchen. Toen ik weer vrijkwam, heb ik me meteen laten bekeren. Het heeft mij echt onwijs veel geholpen, sindsdien heb ik veel meer rust.
Je bent christelijk opgevoed. Wat trok je dan toch zo aan in de Islam?
Bij het christendom had ik nog best veel vragen en onduidelijkheden. Mijn vader had in Boskoop ook al een wandklok in de vorm van een moskee. Allah swt stond op die klok, maar ik begreep pas wat dat betekende toen ik in Den Haag ging wonen. Toen ik mijn vader vroeg waarom hij die wandklok had, ook al zijn wij christelijk, zei hij: ‘God is God’. Doordat hij er zo in stond realiseerde ik me ook dat hij het niet erg zou vinden als ik me zou bekeren. Des te meer ik me erin verdiepte, des te meer ik het gevoel kreeg dat dit de religie was die ik moest volgen.
Vind je het niet eng om zo openhartig over God te praten in je muziek in een tijd waarin de meeste lyrics toch over money en b*tches gaan?
Daar heb ik zeker over nagedacht. Er zijn mij ook dingen ingefluisterd over dat ik dit soort tracks niet op mijn album moest zetten of me meer op feestnummers moest richten. Maar als ik een album vol met ‘Amiri Jeans’ maak, beperk ik mezelf ook als artiest. Ik neem de artistieke kant van muziek echt serieus. Een plaat als ‘Tranen in de studio’ is ook meer mijn plaat. En een track als de interlude van ‘Gado is Great’, ik stel mezelf bloot op die track en ik vind die expressie heel belangrijk. Iedereen mag het zien, horen en weten: Gado is great.
Hoe ziet je band met God eruit in het dagelijks leven? Bid je vaak?
Ja, ik doe mijn gebed, ik ga op vrijdag naar de moskee en ik probeer zoveel mogelijk lezingen te volgen. Des te ouder ik word, des te meer ik naar het geloof toe trek en me meer terugtrek van mensen. Ik ben steeds meer op mezelf en steeds meer met God.
Zijn er bepaalde dingen in het artiestenschap die je niet zou willen doen vanuit het geloof?
Ik heb een track ‘Machine’ met SFB. Die was heel vulgair. Zulke tracks wil ik niet meer maken. Dat was toen leuk, maar nu ben ik daar wel klaar mee.
Je hebt vast gezeten, inmiddels ben je bekeerd en heb je een debuutalbum gedropt met de grootste artiesten uit Nederland erop. Welk advies heb je voor jongeren die ook hun leven willen veranderen?
Zoek de juiste kringen op, dat is echt heel belangrijk. Omring je met mensen die jou gaan tillen naar het niveau waar je hoort te zijn. Je doet jezelf tekort als je elke dag op de hoek van de straat staat, terwijl er zoveel mogelijkheden zijn. Het leven zit vol met kansen en prachtige dingen je als mens zijnde moet bezichtigen.
Welke dromen heb je nog voor de toekomst?
Ik heb nog nooit een eigen show gegeven. Dat zou ik best wel willen realiseren voor mijn luisteraars. Gewoon het leven met hun celebraten. Het hoeft niet eens heel groot te zijn. Al zijn het 200, 300 man. Gewoon samen genieten van muziek.
Stream 'Less is Moré' hieronder.

Gerelateerde artikelen

Laatste artikelen in Muziek

whoshotya website banner redmoons

Who Shot Ya: Red Moons

In onze rubriek ‘Who Shot Ya’ gaan we maandelijks in gesprek met een videograaf uit de Nederlandse muziekscene om dieper in te gaan op hun carrière.

CULTURE mei 31, 11:36
vodafone web banner jiri11

Complex Connects met Jiri11

Vallen en opstaan! Jiri11 weet als geen ander hoe het is om terug te komen na een zwaardere periode. In de derde Complex Connects sessie rapt hij over terug on top komen na een periode van blauwe brie...

Highlight Homepage mei 23, 16:00
schermafbeelding 2024 05 18 om 103626

Artist To Watch: Kaya Imani

Kaya Imani is onze nieuwe Artist To Watch! We spraken haar over haar muzikale reis, het overlijden van haar vader en haar muzikale prestaties.

MUZIEK mei 22, 17:55
b77afc57 bba4 48c2 8495 1ab16c468ab2 2

Opkomende artiesten opgelet! Doe mee aan G-Shock: The Next Viral Sound

Creëer jij de volgende (TikTok) hit? Doe mee met de nieuwe contest van G-SHOCK: The Next Viral Sound.

Highlight Homepage mei 22, 14:21