S10 is gelukkiger dan ooit en viert dat met nieuw album: ‘Dit is de leukste tijd van mijn leven’

okt 28 2022, 16:00 MUZIEK
s10 3
We kennen S10 als een jonge artiest met veel levenservaring, die ons met haar muziek een kijkje geeft in de mentale struggles die ze meemaakt in het dagelijks leven. Sinds we kennis met haar maakten is de jonge zangeres uitgegroeid tot een gevestigde naam die meerdere hits scoorde, Nederland vertegenwoordigde op het Eurovisie Songfestival en zich voor onze ogen ontwikkelde tot een gedreven, zelfverzekerde vrouw. Het gaat inmiddels veel beter met S10 en dat hoor je ook op haar nieuwe album ‘Ik Besta Voor Altijd Zolang Jij Aan Mij Denkt’. Ze klinkt gelukkiger en alsof ze meer plezier heeft in het leven. Het album vertelt de verhalen over de bijzondere avonturen die S10 nu meemaakt en de herinneringen die ze zowel maakt, als achterlaat. We spraken de groeiende superster over het nieuwe album, samenwerken met Mula B, haar liefde voor rap en Zweden, en meer.  

Een gelukkige S10 

We ontmoeten S10 (echte naam: Stien den Hollander) in The Hoxton hotel, aan de grachten in Amsterdam. Haar lange, blonde haar danst over haar oversized Diesel varsity jacket. De pijpen van haar oversized jeans vallen over haar zwarte legerboots. Ze lacht vriendelijk, stelt zich voor als Stien en gaat zitten met een glaasje water. Haar energie is toegankelijk, maar wel met de flair van een doorgewinterd bekend persoon. Iemand die je net zo goed zou kunnen kennen van de middelbare school, als van haar deelname aan één van ‘s werelds grootste muziekcompetities. Ze lijkt nauwelijks make-up op te hebben en dat is ook niet nodig, want haar natuurlijke schoonheid vult de gehele ruimte. Het is een schoonheid die van binnenuit lijkt te stralen, wat ze bevestigt bij de vraag hoe het nu met haar gaat. ‘Het gaat heel goed. Ik zit lekker in m’n vel en ik heb erg veel zin om het album met iedereen te delen, nadat ik twee jaar eraan heb gewerkt.’ Twee jaar geleden kwam haar album ‘Vlinders’ uit en naar eigen zeggen, is S10 flink gegroeid sinds die tijd: ‘Ik heb het altijd wel druk gehad, maar nu ben ik iemand geworden met meer verantwoordelijkheden en dingen te doen’, legt ze uit. ‘In deze levensfase ben ik meer een vrouw aan het worden, en minder een meisje. Ook ben ik iemand die sterk in het leven staat en dingen doet met veel overtuiging. Dat deed ik altijd al, maar nu heb ik daar meer vertrouwen in’.
s10 1
De cijfers liegen er niet om. S10 heeft meer dan een miljoen maandelijkse luisteraars op Spotify, haar track ‘De Diepte’ werd meer dan 39 miljoen keer gestreamd en hiermee bereikte ze ook haar eerste nr. 1 hit in de Single Top 100. Ondanks haar voorgaande successen, stelt ze bescheiden nog niet te weten of ze al is doorgebroken bij het grote publiek en deelt ze elke keer nog nerveus te zijn dat haar tickets niet verkopen en ze voor een lege zaal staat op te treden. Deze bescheidenheid doet niet af aan de vastberadenheid van de zangeres. ‘Op een rare manier heb ik mijn leven altijd zo voor me gezien. Ik keek laatst een documentaire over artiesten in België die geen plan B hadden. Dat vond ik heel interessant, omdat ik me daar perfect in kan vinden’, legt ze uit. ‘Ik word ongemakkelijk van ‘normale’, alledaagse sociale settingen. Een 9-5 baan op kantoor zou echt niet bij mij passen. Natuurlijk had ik nooit kunnen weten dat ik zulke bijzondere dingen als het Eurovisie Songfestival mee zou maken, maar ik heb wel altijd heel erg gehoopt dat mijn leven zo uit zou pakken. Dus ik heb dit wel zo voor ogen gezien, ik zou ook niet weten wat ik zou doen als ik geen muziek zou maken.’
Haar leven als artiest biedt haar de vrijheid om te zijn wie ze wil zijn en die vrijheid is erg belangrijk voor de mentale gezondheid van S10: ‘Ik heb een heel fijn team waarmee ik werk, maar ik ben eigenlijk nooit iemand echt iets verschuldigd. Ik kan elke dag aantrekken wat ik wil, de muziek maken die ik wil, ik kan zelf keuzes maken. Als ik het gevoel krijg dat ik me moet verantwoorden aan iemand, word ik heel ongelukkig.’ En ongeluk past niet bij haar huidige leven, waarin ze juist zo ongeremd voor haar eigen geluk gaat. Maar waar wordt S10 precies gelukkig van? ‘Avonturen meemaken waar je nog dagen over kan lachen’, vertelt ze. ‘Als ik een show heb, vind ik het leukste gedeelte om daarnaartoe te rijden met mijn vrienden of backstage samen biertjes te drinken na de show’.

‘Ik Besta Voor Altijd Zolang Jij Aan Mij Denkt’ 

Die avonturen zijn de basis geworden voor het nieuwe album ‘Ik Besta Voor Altijd Zolang Jij Aan Mij Denkt’. Een album dat nog moeilijk van de grond kwam, zoals S10 vertelt: ‘Ik had heel lang geen inspiratie om te schrijven. Op een gegeven moment dacht ik echt: ‘ik kan net zo goed stoppen, want ik kan toch niets bedenken’. Een trip naar Zweden en een studiosessie met de juiste producer, veranderden alles. ‘Veel mensen hebben idolen uit Los Angeles ofzo, maar mijn idool, Yung Lean, komt uit Zweden. Dus voor de productie van dit album wilde ik erg graag naar Zweden. Ik ben met Sim Fane [producer] door het hele land gereden. Ook had ik daar een sessie met een producer die August heet. In de studio met hem durfde ik wel te schrijven, omdat hij mij natuurlijk niet verstond.’ Ze vertelt een lichte angst te hebben ontwikkeld voor het maken van muziek, na het succes van singles als ‘Adem Je In’. ‘Ik dacht, moet ik nu weer zoiets maken? Moet ik weer iets als ‘De Diepte’ maken? Ik durfde niet eens één line te zingen, omdat ik alles stom vond klinken.’ De anonimiteit van het opnemen met een Zweedse producer, bood S10 de mogelijkheid om te schrijven zonder grenzen, zonder de druk van het evenaren van haar eerdere successen. Het resultaat: een album met veertien tracks, waarop we samen met S10 verschillende emoties meemaken: blijdschap, verdriet, een gebroken hart, maar vooral opwinding.
s10 8
Ook vinden we op het album een bijzondere samenwerking met Mula B, een rapper die S10 al langer op het oog heeft. Sterker nog, in maart tweette ze: ‘nieuwe album soon, of fully solo of alleen Mula B erop, denk ik’. S10 is opgegroeid met hiphop en hoewel ze zich in haar muziek niet per se richt op het maken van dit genre, spreekt ze vol lof over de cultuur. ‘Hiphop heeft mij sinds een jaar of 15 heel erg gevormd. Laatst moest ik uren rijden naar een fotoshoot en toen heb ik alle projecten van Ronnie Flex geluisterd. Ik voel me thuis in de hiphopcultuur en dat zie je ook aan hoe ik me kleedt. Rappers zijn voor mij de meest fashionable mensen, dus die cultuur heeft heel veel invloed gehad op wie ik ben’. Mula B’s bijdrage is te horen op de track ‘De Ergste Dag’, een gevoelig, verdrietig liefdesliedje. Anders dan wat we van Mula bekend zijn, maar volgens S10 verliep het proces zo natuurlijk als het maar kan. ‘Ik heb nu met best veel rappers gewerkt en ik vind dat eigenlijk het leukst, omdat het altijd zo organisch verloopt’. S10 werkte eerder al met namen als Lijpe, KA, Kevin en Hef. Haar liefde voor rap leidde ook tot de samenwerking met Mula.
Ik vind de manier waarop hij schrijft echt ongelofelijk goed, dus ik wilde al heel lang met hem samenwerken’. Hiervoor hebben de twee elkaar eerst ontmoet op Lowlands, waarbij ze samen genoten hebben van het optreden van Bring me the Horizon, een van de favoriete rockbands van S10. ‘Ik heb samen met hem en Illias [Op de Beat] naar het optreden van Bring me the Horizon staan kijken. Toen zijn we matties geworden, haha. Daarna zijn we de studio ingedoken om die track te maken. Ik wist niet hoe het uit zou pakken, want het is natuurlijk een mega verdrietig liefdesduet. Ze lacht opgewonden terwijl ze het vertelt: ‘Maar toen begon hij met de line: ‘Jij houdt niet van mij en ik hou ook niet van mij’. Toen ik dat hoorde was het voor mij al klaar. Dat was alweer één van de hardste lines die ik ooit gehoord heb, haha. Illias heeft het geproduceerd en daarmee was de cirkel ook echt rond. Als ik muziek maak met andere artiesten, merk ik dat ze altijd wel een beetje in mijn wereld stappen. Dat vind ik heel mooi, want zo creëer je iets dat er nog niet was.’
s10 2
Al met al is het volgens S10 een project geworden dat gevuld is met haar liefde. ‘De plaat is eigenlijk gemaakt door allemaal mensen waar ik erg veel liefde voor heb. Sim Fane, dat is gewoon mijn allerbeste vriend en daar werk ik al zes jaar mee. Ook Palm Trees, waarmee ik ‘Adem Je In’ heb geschreven, heeft meegewerkt aan het album. Illias, waar ik heel erg veel fascinatie en respect voor heb. En ook Willem de Bruin heeft aan een liedje meegeschreven. Zo zitten er allemaal kleine onderdelen van mijn liefde in en dat is mooi, want deze plaat is ook een ode aan de liefde voor de mens en de liefde voor het leven. Het album gaat over het nu en dit is de leukste tijd van mijn leven.’ Met haar nieuwste project en de nieuwe avonturen die ze meemaakt, richt S10 zich op het maken en achterlaten van herinneringen. Maar hoe wil ze zelf herinnerd worden? ‘Ik hoop dat als je mij ooit persoonlijk hebt ontmoet, dat je je gezien en gehoord voelde. En ik hoop dat mensen zullen zeggen dat je met Stien echt een leuk feestje kon bouwen!
Beluister ‘Ik Besta Voor Altijd Zolang Jij Aan Mij Denkt’ hieronder.

Gerelateerde artikelen

Laatste artikelen in Muziek

whoshotya website banner redmoons

Who Shot Ya: Red Moons

In onze rubriek ‘Who Shot Ya’ gaan we maandelijks in gesprek met een videograaf uit de Nederlandse muziekscene om dieper in te gaan op hun carrière.

CULTURE mei 31, 11:36
vodafone web banner jiri11

Complex Connects met Jiri11

Vallen en opstaan! Jiri11 weet als geen ander hoe het is om terug te komen na een zwaardere periode. In de derde Complex Connects sessie rapt hij over terug on top komen na een periode van blauwe brie...

Highlight Homepage mei 23, 16:00
schermafbeelding 2024 05 18 om 103626

Artist To Watch: Kaya Imani

Kaya Imani is onze nieuwe Artist To Watch! We spraken haar over haar muzikale reis, het overlijden van haar vader en haar muzikale prestaties.

MUZIEK mei 22, 17:55
b77afc57 bba4 48c2 8495 1ab16c468ab2 2

Opkomende artiesten opgelet! Doe mee aan G-Shock: The Next Viral Sound

Creëer jij de volgende (TikTok) hit? Doe mee met de nieuwe contest van G-SHOCK: The Next Viral Sound.

Highlight Homepage mei 22, 14:21