Van de voetballer Vurnon Anita naar de artiest JR: "Ik kan creatief zijn zonder dubbele agenda"

feb 19 , 16:00 MUZIEK
dsc00850
Vurnon Anita kennen we natuurlijk van zijn glansrijke carrière als profvoetballer. De Curaçaose international speelde eerder voor Ajax, Newcastle United, Leeds United, RKC Waalwijk en voor het Nederlands Elftal. Momenteel is Anita actief bij de Saudi-Arabische club Al Orubah. Naast zijn carrière als profvoetballer maakt Vurnon Anita ook muziek onder de naam 'JR'. Zijn naam is afgeleid van zijn naam 'Vurnon junior', aangezien zijn vader ook Vurnon heet. JR is drie jaar geleden begonnen met het releasen van muziek en heeft inmiddels samenwerkingen gedaan met artiesten zoals Murda en Sevn Alias. Wij spraken JR over zijn muziek, de voetbalwereld en zijn imposante voetbalcarrière.

We kennen je natuurlijk van je carrière als profvoetballer, maar waar is het maken van muziek begonnen voor je? Vurnon

"Ik was op jonge leeftijd al bezig met het maken van muziek. In de Ajax-jeugd sloeg ik twee teams over en toen kwam ik met Mitchell Burgzorg (als rapper bekend als Priester) in het team. Door hem kwam ik in aanraking met Nederlandse hiphop. Ik begon met het schrijven van raps en we maakten disstracks voor elkaar. Tijdens mijn voetbalcarrière lag muziek op een laag pitje, maar ik vond het wel leuk om het af en toe te doen als hobby. Via Priester leerde ik Spanker kennen en zo begonnen we vroeger met het maken van muziek. Laatst liet Spanker wat nummers horen die we vroeger hadden gemaakt. Dat was wel echt leuk om terug te horen."

Heb je eerder in je carrière overwogen om naar buiten te treden met je muziek? Vurnon

"Ik heb er wel eens over nagedacht, maar voor mijn gevoel was ik er nog niet klaar voor om muziek uit te brengen in dat stadium. De focus was er bij mij ook niet om het goed aan te pakken. Nu ik aan het einde van mijn carrière zit leek het mij logisch om naar buiten te treden met mijn muziek. Ook was ik muzikaal gezien meer ontwikkeld in de afgelopen drie jaar. Daarnaast speelt leeftijd ook een rol. Ik wilde niet te lang wachten met het uitbrengen van muziek, aangezien ik mezelf straks te oud zou voelen. Bovendien vond ik het zonde om al die toffe demo's op mijn harde schijf te laten."

Is het als profvoetballer moeilijk om ook te focussen op muziek?

"In mijn geval soms wel. Ik heb namelijk ook een gezin, dus het lukt soms niet om mijn volle focus op muziek te hebben. Zeker met nog een voetbalcarrière erbij. Er zit ook veel tijd tussen mijn releases en dat is soms wel jammer. Ik zou graag wat consistenter willen zijn in het uitbrengen van muziek. Het is wel een voordeel dat ik zonder druk muziek kan maken. Ik kan het mij permitteren om te maken wat ik echt leuk vind aangezien ik mijn inkomsten al uit het voetbal genereer. Ik kan mijn volle creativiteit tot uiting laten komen zonder dat er een dubbele agenda is."
dsc00873

Je bent nu drie jaar lang muziek aan het releasen. Daar zitten ook nummers tussen met Murda en Sevn Alias. Hoe zijn deze samenwerkingen tot stand gekomen? Vurnon

"Die samenwerking met Sevn Alias is heel toevallig gegaan. Ik had een sessie in Amsterdam en Sevn zat toevallig in de studiokamer naast mij. We kenden elkaar niet persoonlijk op dat moment. Nadat we elkaar hadden gegroet kwam hij luisteren naar mijn muziek. Ik liet hem horen waar ik mee bezig was en hij vroeg: "Wat ga je met die hook doen?" Ik zei dat ik die later nog zou schrijven. Op een gegeven moment zei hij: "Ik kan je regelen." Binnen tien minuten had hij een refrein geschreven en opgenomen. Zo is die samenwerking tot stand gekomen. Het ging heel organisch. Ik heb veel respect voor Sevn en ook voor het pad dat hij nu bewandelt."
"Murda ken ik al heel lang. We deden zestien jaar geleden mee aan een programma waarbij rappers tegen voetballers gingen gamen. Vanaf dat moment hielden we altijd contact. Hij werkt ook veel met Spanker. In de tijd dat ik nog in Nederland speelde zaten we om de week in de studio met Spanker. Dus dat nummer komt voort uit één van die sessies. We hebben nog meer tunes liggen samen. Wellicht brengen Murda en ik samen een EP uit."

Je rapte op je eerste single 'Fidem': “Zoek een goede psycholoog want ik wil mijn emoties kwijt.” Hoe wordt er binnen de voetballerij gekeken naar mentale gezondheid? Vurnon

"De laatste tijd wordt er beter mee omgegaan in de voetballerij. Bij RKC hadden we een sportpsycholoog waarmee iedereen kon praten dus dat is een mooie ontwikkeling. Als ik het vergelijk met vroeger is het echt vooruitgegaan. Destijds werd er weinig aandacht geschonken aan het mentale aspect. Het voetbal was vroeger veel harder. Je moest zelf dealen met je tegenslagen. Zelf vind ik dat ik mentaal echt sterk ben en ik kan goed praten met mijn ouders en mijn gezin. Ik besef natuurlijk wel dat, dat niet vanzelfsprekend is voor voetballers, dus het is goed dat ze binnen de club ook kunnen praten."

Hoe kwam je in de jeugd van Ajax terecht? Vurnon

"Ik werd geboren op Curaçao en kwam als baby naar Nederland. Op mijn zesde verhuisden we terug naar Curaçao. Ik voetbalde sinds jongs af aan, maar rond mijn zevende wilde ik gaan stoppen met voetbal om te honkballen. Achteraf ben ik blij dat, dat niet is gebeurd. Op Curaçao deed ik mee aan een voetbaltoernooi met kinderen die drie jaar ouder waren. Daar werd ik de beste speler van het toernooi. We zijn terugverhuisd naar Nederland zodat ik mijn voetbaldroom kon najagen. Zo kwam ik op mijn tiende terecht bij Ajax. Daar doorliep ik de jeugd van Ajax tot ik op mijn zestiende debuteerde in Ajax 1. Dat was echt een jongensdroom die uitkwam. Ik denk dat mijn debuut ook het mooiste moment uit mijn carrière is. Samen met het kampioenschap in 2011 waarbij we de derde ster kregen."

Je debuut in Oranje was tegen Finland. Dit was de tweede wedstrijd na de verloren WK-finale in 2010 tegen Spanje. Hoe was die ervaring? Vurnon

"Het was mooi. Ik zat dicht tegen de WK-selectie aan in 2010. Ik hoorde helaas bij de laatste vier spelers die afvielen. Uiteindelijk heb ik drie interlands mogen spelen voor Oranje. Ergens was het jammer dat ik niet mee mocht naar het WK, maar daardoor heb ik wel de switch kunnen maken naar het Curaçaose elftal omdat ik maar drie interlands heb gespeeld voor Nederland. Ik ben heel blij en trots dat ik mag uitkomen voor Curaçao. Sowieso ben ik trots dat ik voor mijn beide landen heb mogen spelen. Nederland heeft mij mijn toekomst gegeven en mijn roots liggen op Curaçao. Ik heb mooie momenten gehad in het shirt van Curaçao. Vorig jaar speelden we tegen wereldkampioen Argentinië. Dat was een mooie ervaring ondanks dat het een monsteruitslag werd."

Wie is de beste speler met wie je ooit gespeeld hebt?

"Ik heb bij het Nederlands Elftal natuurlijk met veel geweldige spelers gespeeld zoals Wesley Sneijder, Arjen Robben en Robin van Persie, maar degene die écht indruk op mij heeft gemaakt is Hatem Ben Arfa. Ik speelde met hem bij Newcastle United en wat hij kon met een bal was niet normaal. Hij kon moeiteloos vijf spelers passeren als hij een goede dag had. Hij liet soms dingen zien op de training die niet normaal waren. Soms leek hij op Messi. Hij had één van de beste spelers ter wereld kunnen worden als zijn mentaliteit goed was. Die potentie had hij echt."

Wie was de grappigste speler in de kleedkamer tijdens je carrière?

"Ik denk toch wel Wesley Sneijder bij Ajax. Toen ik net bij het eerste kwam, nam ik alles toch wel heel serieus. Toch merkte ik al snel dat er ook grapjes werden gemaakt bij het eerste. Wesley was degene die mij het meest liet lachen. Ooit liep hij de kleedkamer in met een grote stapel geld in zijn zak en dat liet hij dan expres vallen op de grond. Toen zei hij nog sarcastisch: "O, sorry, sorry!" en dan raapte hij al die biljetten weer op. Met die grap wilde hij expres op ons jonge jongens flexen. Hij was echt een grote meneer binnen de kleedkamer, maar ook altijd zichzelf gebleven. Ik heb Wesley altijd gemogen. Toen ik nog geen rijbewijs had reed ik altijd mee met Wesley naar de training. Hij woonde net als ik in Utrecht. Daar ben ik hem nog altijd heel dankbaar voor. Dat had hij namelijk niet hoeven doen voor mij, maar hij deed het toch."

Je komt binnenkort weer met een nieuwe single. Wat kunnen de mensen verwachten van je?

"Er is nog geen datum voor mijn volgende single, maar ik kan wel al verklappen dat Kevin erop staat. Ik zit samen in een groepschat met Murda, Spanker, Tyrell Malacia, Idaly en nog een aantal jongens. Regelmatig kom ik die jongens ook tegen in de studio, zo ook Kevin. Ik heb een paar keer met hem in de studio gezeten en daar is dus een track uitgekomen. Inmiddels zijn we goede vrienden geworden. Kevin kwam ook wel eens kijken naar mijn wedstrijden toen ik nog bij RKC Waalwijk speelde. Hij zei dat hij mijn nummers van lang geleden luisterde toen hij nog jong was. Dat vond ik tof om te horen. Sowieso is het respect dat we voor elkaar hebben wederzijds."

Je voetbalt nu in Saudi-Arabië. Wat zijn je plannen voor de toekomst?

"Op dit moment wil ik nog door voetballen. Ik voel mij fit en ik speel alles. Mijn gezin is op dit moment in Nederland. Dat is natuurlijk lastig. Bij het maken van een volgende stap zal ik het belang van mijn gezin meewegen. Verder wil ik op het gebied van muziek consistent worden en meer muziek uitbrengen. Ik heb veel muziek liggen dus er zal heel veel aankomen in de toekomst. Ik weet nog niet precies of ik na mijn voetbalcarrière door wil gaan in de voetballerij. Misschien lijkt het mij tof om een voetbalschool op te zetten voor jonge voetballers, maar ik wil nog lang doorgaan met voetballen dus ik heb genoeg tijd om daar nog over na te denken."

Gerelateerde artikelen

Laatste artikelen in Muziek

https hypebeastcom image 2024 05 10 gunna one of wun album stream 1 1

Complex Picks: Gunna - One of Wun

Dit keer bespreken we het nieuwe album van Gunna, ‘One of Wun’.

MUZIEK mei 16, 14:57
4277 ne ecomm jw jwblacklabelthebend nl nl 1920x1080 organic v102 ss scx02 1

Johnnie Walker viert vrouwelijke game-changers in de Nederlandse hiphop met ‘’Pass the Mic’’

Met nu meer dan 50 jaar bestaan van Hip Hop is diversiteit de kracht die het genre gaande houdt. Juist de mix van achtergronden, invloeden en ervaringen is wat de hiphopscene drijft en altijd heeft ve...

MUZIEK mei 13, 13:34
website banner template 1

Complex Picks: PartyNextDoor - PARTYNEXTDOOR4

In de rubriek Complex Picks licht de redactie van Complex NL hun drie favoriete tracks van een nieuw muziekproject.

MUZIEK mei 01, 16:48
website banner template

In Gesprek Met 24kGoldn

24kGoldn, bekend van 'Valentino' en 'Mood', brak door op 18-jarige leeftijd. Zijn EP 'Growing Pains' verkent zijn leven na succes.

MUZIEK apr 25, 18:00