Waarom Virgil van Dijk een mixtape maakt

jan 10 2022, 16:00 MUZIEK
nrkyilnw
Weer een voetballer die gaat rappen? Nah, dit keer is het anders. Muziek is voor Virgil van Dijk altijd een belangrijk onderdeel geweest van zijn leven. Hij is een groot liefhebber van hiphop, R&B en afrobeats. Hij verzorgt zelfs ieder seizoen de playlist in de kleedkamer van Liverpool.
Daarnaast vindt hij het belangrijk om zijn positie te gebruiken om jonge mensen vooruit te helpen. Als ambassador van JBL biedt hij daarom nu talent de kans om te laten zien wat voor vuur ze hebben en brengt ze samen op een tape. Winne, waar Virgil groot fan van is helpt hem met het maken van de mixtape en samen selecteerden ze al eerder het talent.
Op dit moment wordt er keihard aan de muziek gewerkt en Winne heeft de talenten al op het hart gedrukt; Liverpool is Champions League. Dus wie het met zijn tune wil schoppen tot de kleedkamer van Liverpool, moet met Champions League niveau komen. Maar wie zijn deze talenten?
Laat ons je voorstellen aan de deelnemers: Tizno, Tomson, Synonym Yxng Ice, BeatSmith, Mxxdy, Lee Aron en Skittz.
Tizno
Thijs gaat door het artiestenleven als Tizno. Hij is producer en multi-instrumentalist, die onder andere hip-hop beats maakt. Tizno geeft echter aan dat er niet echt een label geplakt zou kunnen worden op het genre muziek dat hij maakt.
‘’Het leek mij super nice om met andere getalenteerde vocalisten en producers samen te werken en samen mooie dingen te maken. Ik was echt super enthousiast toen ik geselecteerd was. Het is tof om te horen dat anderen de muziek die je maakt vet vinden. Vooral als er zo veel deelnemers zijn en jij uiteindelijk wordt uitgekozen. Het zou vet zijn als de mixtape een opstapje van hobby naar werk zou kunnen worden.’’
Tizno’s interesse in muziek begon al op de basisschool. De producer zat al vroeg op een muziekschool in de buurt en zette daar z’n eerste stapjes als producer. Hij legt uit: “Ik maakte kennis met verschillende instrumenten in een soort bandjes setting met andere kinderen.
Toen ik achter het drumstel ging zitten zei de docent daar dat ik gelijk op drumles moest gaan en dat heb ik gedaan. Vanaf dat moment is muziek spelen altijd onderdeel van mijn leven als drummer en percussionist in bandjes, DJ en event organisator in Amsterdamse clubs en nu ook als producer.’’
Tizno’s grote voorbeelden zijn Yussuf Dayes en Jordan Rakei. Artiesten die vooral actief zijn in de jazzscene van London: ‘’Yussuf Dayes is een drummer en bandleider die super vette composities maakt en een fantastische live artiest is. Verder is Jordan Rakei mijn grote voorbeeld op het gebied van muziekproductie en songwriting.’’
De 22-jarige Tom ten Brinke, ofwel Tomson, is een artiest uit Zwolle. Tomson omschrijft zijn muziek als R&B met een flinke dosis hip-hop invloeden.
‘’Ik wilde onderdeel van zijn Virgil’s Mixtape omdat ik heel erg geloof dat wanneer mijn muziek een groter podium bereikt, de luisteraars (hopelijk aangenaam) verrast zijn, omdat deze sound nog niet eerder in Nederland is voorgekomen. Daarnaast ga ik graag uitdagingen aan en toen ik zag dat het project samen met Winne was, die ik nog ken van de Herman Brood Academie, was ik al helemaal verkocht om hieraan mee te doen. Plus, je netwerk verbreden met andere muzikanten is altijd een mooi iets.’’
Tomson is in een echte muziekfamilie geboren. Zijn vader is drummer en dat waren voor hem de juiste prikkels om te beginnen met muziek. Toen zijn vrienden ook begonnen te experimenteren met muziek was dat de eerste aanzet voor hem om tunes te schrijven:
‘’Een paar jongens uit mijn vriendengroep waren daar al mee begonnen en wou dat eigenlijk ook wel proberen en toen ik tijdens een vakantie heel lang in de auto moest zitten besloot ik gewoon een oude Snoop Dogg instrumental aan te zetten en begon ik te schrijven.’’
Tomson’s voorbeeld is Mac Miller. Hij legt z’n inspiratie uit de legendarische artiest uit: ‘’Ik ben met zijn muziek opgegroeid en naar mate zijn muziek meer volwassen werdt en meer diepgang kreeg groeide in daar letterlijk als persoon in mee. Daarnaast zijn combinatie van rap en zang (terwijl hij zelf geen zanger is) heb ik denk ik low-key wel gespiegeld, zeker in het begin van mijn carrière, ook omdat ik mezelf niet per se als een zanger zie.’’
Synonym (echte naam: Bram Kerstjens) produceert R&B en hip-hop muziek. Al tien jaar is hij bezig met muziek en is vooral geïnspireerd op de early ‘00 sound. Zijn grootste helden zijn Timbaland en Pharrell:
‘’Ik had een harddisk met allemaal verschillende muziek en albums gehad, en daar stonden ook albums van Timbaland en The Neptunes op, die beats waren in die tijd zo “weird” maar klonken heel goed en werden populaire hits, hierdoor werd ik getriggerd om zelf dit soort beats te gaan maken en om van allerlei soorten sounds “werkbare” geluiden te maken.”
Zijn lokale inspiraties komen vooral uit Rotterdam. Winne is daar één van en met hem heeft Synonym al eerder mogen werken voor het label Couture 33:
‘’Collega-Producer Rass King, van wie ik het afgelopen jaar veel geleerd heb en hele toffe sessies mee heb gehad. En Melissa Lopes, met haar heb ik in 2020 het nummer “Pie” mogen uitbrengen, en ik zie Melissa als grondlegger van wat wij de komende jaren mogen verwachten van Nederlandse R&B“
Voor Synonym is deze mixtape een mooie kans om zijn talenten te etaleren:
“Ik wilde graag onderdeel zijn van Virgil’s Mixtape omdat het een mooie kans is voor de nieuwe generatie artiesten om te laten zien wat onze sound is en wat er speelt onder de opkomende muzikanten van nu.”
Yxng Ice wordt ook wel eens Ice genoemd. Zijn muziekcarrière begon met freestylen bij z’n vriend thuis en niet zonder succes:
‘’Na het freestylen merkte ik dat muziek me lag waardoor ik ‘Barz On Barz’ uitbracht. Dit ging in mijn eigen stad laat ons zeggen ‘viraal’.’
Yxng Ice’s naam heeft een leuk verhaal. Hij meette één van z’n voorbeelden Yxng Bane op OHMY! Festival: ‘’Vroeger keek ik enorm op naar Yxng Bane, je kon zelfs zeggen dat ik een grote fan was. Ik heb hem later ook ontmoet op OHMY Festival waardoor ik op een bepaald moment ‘Yxng’ in mijn artiestennaam wou gebruiken, vandaar dat Yxng Ice is ontstaan.
Over zijn deelname met Virgil z’n tape moest Ice eerst overtuigd worden door de mensen om hem heen:
‘’Een goede vriendin van me, Charlotte, stuurde het bericht over Virgil’s Mixtape,dat werd geplaatst op Instagram, naar me door. Ik stuurde deze vervolgens naar mijn manager, we bespraken dit en dachten dat dit wel een leuke ervaring kon zijn. Zoals dat je leert omgaan met nieuwe artiesten, je leert dingen van elkaar, etc.’’
BeatSmith is een 23-jarige producer uit Den Haag. Hoewel de producer ervan houdt om verschillende stijlen te maken, heeft BeatSmith een echte passie voor hip-hop. Zijn eerste stappen in muziek kwamen door een blessing van zijn ouders:
‘’Toen ik op de basisschool zat kreeg ik van mijn ouders voor mijn verjaardag een programma genaamd “Magix Music Maker”. Het was een hele simpele DAW die bedoelt was voor beginners. Toen ik ermee aan de slag ging realiseerde ik me dat ik muziek maken echt leuk vond. Ik vond het gewoon zo tof dat ik uit niets een track kon maken.
Na een tijdje begon ik het wat serieuzer te nemen en ben ik overgestapt op FL Studio 10. Ik heb toen jarenlang van alles geproduceerd van House tot Hardstyle en Hardcore, totdat ik op de middelbare school iemand leerde kennen die rapte (Shout-out naar Slay Jones!!!!).
Hij zei dat ik eens moest proberen om wat hip hop beats te maken. Ik was de liefde voor produceren eigenlijk een beetje verloren omdat ik de interesse in de genre’s die ik maakte kwijt raakte. Het idee om beats te maken nu ik iemand kende die er ook wat mee kon doen sparkte daarom veel inspiratie. Ik heb toen een beattape gemaakt van een stuk of 6 beats en heb nooit meer achterom gekeken. ‘’
Dit wordt BeatSmith zijn eerste project in Nederland. Zijn interesses en netwerk lagen voorheen in het buitenland:
‘’Voor de contest werkte ik voornamelijk online met artiesten in Amerika. Hoewel dit erg leuk is miste ik het element van het zitten in de studio met een artiest. De contest (Virgil’s Mixtape) leek me de perfecte manier om daar verandering in te brengen. Ook vond ik het hele concept van het samenbrengen van nieuw talent, onder begeleiding van een legend als Winne gewoon heel tof.’’
Mxxdy (spreek uit als: Moody) maakt hip-hop muziek, met een alternatief R&B tintje. Mxxdy begon op z’n 16e al met teksten schrijven, maar bracht na 4 jaar pas muziek uit:
Ik ben zelf begonnen met muziek maken omdat ik sinds mijn 12e al ben begonnen met schrijven en daar altijd een passie voor had, en ik zelf ook altijd van muziek heb gehouden, dus ik dacht bij mezelf, waarom maak ik zelf geen muziek?
Ik ben toen eerst begonnen als duo met een vriend onder de naam 'Laer Saggin', daar hebben wij een paar nummers en een EP gemaakt, en later ben ik solo echt begonnen onder de naam Mxxdy met mijn eerste single 'Lifestyle' in 2018.
De reden dat hij meedoet aan het project van Virgil heeft een reden geeft Mxxdy aan:
‘’Ik wilde graag onderdeel zijn van deze mixtape, omdat ik dit vooral zag als een kans om nog meer gezien en gehoord te worden en om een groter publiek te bereiken. Virgil van Dijk en Winne zijn grote namen die iedereen kent. Ik heb altijd geloofd in het niveau en de kwaliteit van mijn muziek, maar in deze tijd waarin er heel veel artiesten zijn, moet je een manier vinden om op te vallen en gehoord te worden tussen al die namen en dit is zo’n kans die ik niet wilde mislopen.’’
Lee Aron maakt al sinds zijn veertiende muziek. Hij kijkt op naar artiesten als 2Pac, 50 Cent en Dizzee Rascal. Muziek is met de paplepel ingegoten:
Voor Lee Aron is het een de ultieme kans om zijn talent te showcasen en legt uit waarom hij meedoet met dit project:
‘’Waarom zou ik niet meedoen met Virgil’s Mixtape? Ik zag het als een goede kans, vooral omdat ik een 90’s baby ben. Weet je, ik heb Winne zien rappen in me jongeren tijden en vond hem altijd wel dope. En Virgil is een getalenteerde voetballer, dus wie zou geen onderdeel willen zijn van deze combinatie, haha?’’
Skittz is een singer/songwriter en rapper. Hij maakt naar eigen zeggen van alles, van R&B naar grimey raps en tropische afrobeats.
Skitzz z’n voorbeelden zijn variërend van van NL tot USA artiesten:
‘’Er zijn heel veel artiesten van wie ik iets belangrijks leerde toen ik begon met schrijven. In het begin veel Negativ, D-Men, THC, Kempi en LSD. En van Jayh heb ik superveel kunnen leren op het gebied van zingen in het Nederlands. In Amerika waren dat rappers als 50 Cent(en heel G-unit), Lil Wayne en Eminem. Maar wie me vandaag de dag inspireert is teveel om op te noemen.’’
Skittz heeft een uniek verhaal die hem hebben gemaakt tot wie hij is. Hij legt uitgebreid uit over zijn roots in Suriname:
‘’Ik kwam in 2020 weer in Nederland wonen, na meer dan tien jaar in Suriname te hebben gewoond. In Suriname was ik al heel succesvol in de muziekindustrie en ik hoopte daar verder op te kunnen bouwen hier. Maar de pandemie gooide voor iedereen roet in het eten en alles stond een beetje stil. Toen ik de oproep zag sprak de naam Winne mij meteen aan. Hij is één van de beste rappers van Nederlandse bodem en iemand waar ik altijd wel mee had willen werken. Reden genoeg om deze move te maken en een voet tussen deur te krijgen in de industrie hier.’’
Wil je de andere deelnemers leren kennen? Check hier het verhaal van de andere deelnemers.

Gerelateerde artikelen

Laatste artikelen in Muziek

https hypebeastcom image 2024 05 10 gunna one of wun album stream 1 1

Complex Picks: Gunna - One of Wun

Dit keer bespreken we het nieuwe album van Gunna, ‘One of Wun’.

MUZIEK mei 16, 14:57
4277 ne ecomm jw jwblacklabelthebend nl nl 1920x1080 organic v102 ss scx02 1

Johnnie Walker viert vrouwelijke game-changers in de Nederlandse hiphop met ‘’Pass the Mic’’

Met nu meer dan 50 jaar bestaan van Hip Hop is diversiteit de kracht die het genre gaande houdt. Juist de mix van achtergronden, invloeden en ervaringen is wat de hiphopscene drijft en altijd heeft ve...

MUZIEK mei 13, 13:34
website banner template 1

Complex Picks: PartyNextDoor - PARTYNEXTDOOR4

In de rubriek Complex Picks licht de redactie van Complex NL hun drie favoriete tracks van een nieuw muziekproject.

MUZIEK mei 01, 16:48
website banner template

In Gesprek Met 24kGoldn

24kGoldn, bekend van 'Valentino' en 'Mood', brak door op 18-jarige leeftijd. Zijn EP 'Growing Pains' verkent zijn leven na succes.

MUZIEK apr 25, 18:00