Skip to main content

Nana Fofie brengt vandaag haar nieuwe EP ‘Life Is Better Now’ uit: “Ik dealde met het verlies van mijn vader en een heartbreak”

01/09/2023september 8th, 2023

Nana Fofie brengt vandaag haar EP ‘Life Is Better Now’ uit. De afgelopen tijd ging de Rotterdamse zangeres door een zware periode heen. Wat volgde was een proces van zelfreflectie en mental healing. Het maken van haar EP hielp daarbij en zoals de naam van het project verklapt gaat alles nu beter dan voorheen. Zo tekende ze onlangs bij het kersverse label ‘Heavy On It’ van Nicki Minaj, en leidt ze een gebalanceerd leven. Wij kregen de kans om Nana Fofie te spreken over haar nieuwe project, haar connect met Nicki Minaj en haar muzikale begin.

Wat was je eerste muzikale herinnering?

“Ik keek als jong meisje altijd naar de Mini-playbackshow, een tv-programma van vroeger dat gepresenteerd werd door Henny Huisman. Het was altijd mijn droom om daaraan mee te doen maar mijn ouders wisten niet hoe ze mij moesten aanmelden. Op het moment dat ze erachter kwamen hoe het aanmeldingsproces werkte, ging het programma alweer van de buis. Het was ook in die tijd dat ik Sister Act 2 had gezien: een film waarin Lauryn Hill speelde. Ik bestudeerde elk element, geluidje en beweging uit die film. Op een gegeven moment zei mijn zus dat ik goed kon zingen en dat was het moment dat ik dacht: ‘ik word een superster’. Als zesjarige zei ik dit ook altijd tegen mijn moeder omdat ik er echt in geloofde.”

Wanneer begon je met het maken van eigen nummers?

“Toen ik in groep zes zat begon ik gedichten te schrijven in het Engels. Zonder de bedoeling om die teksten daadwerkelijk te gaan zingen. Niet lang daarna, toen ik elf jaar oud was, hoorde ik via via dat een jongen bij mij in de buurt zijn schuur had omgetoverd tot een studio. De eerstvolgende keer dat ik hem tegenkwam vroeg ik of ik daar muziek mocht maken en hij vond dat prima. Als ik er nu op terugkijk klonk het helemaal nergens naar, maar iedereen om mij heen vond het heel goed. Ik stuurde de audiofiles van mijn demo’s door naar al mijn vrienden via Bluetooth. Ik wist niks van mixen en masteren op die leeftijd. Voor mij klonken de nummers die ik maakte geweldig.”

Wat was het moment dat je muziek werd opgepikt? Nana Fofie

“Ik had veel vrienden op Hyves waardoor mijn bereik relatief groot was. Toen besloot ik een artiestenpagina aan te vragen en die aanvraag werd geaccepteerd door Hyves. Ik zette vervolgens wat nummers online en die deden het best wel goed. Toen woonde ik nog in Den Haag. Hier heb ik tot mijn vijftiende gewoond en daarna verhuisde ik naar Rotterdam. In Den Haag begon ik samen te werken met mensen die destijds bekend waren in de stad. Daardoor kwam ik ook in betere studio’s terecht. Iedereen in Den Haag begon ons te kennen door onze tunes.”

“Op een gegeven moment begon ik met de studie Muzikant Producer in Rotterdam. Dat heeft mijn leven echt veranderd aangezien ik in een omgeving kwam met mensen die ook muziek maakten. Ik heb daar zoveel muzikanten leren kennen met wie ik begon samen te werken. Vanuit school huurden we met z’n allen een studio in Hoogvliet en van daaruit vormden we een collectief. Melissa Lopes zat daar ook bij. Zij had in die tijd een medley gedaan in het Nederlands en ik een mash-up in het Engels. Daar gingen we allebei viraal mee. Wat dat betreft heeft die opleiding mij heel veel gebracht.”

Wanneer besloot je om uitzonderlijk in het Engels te schrijven?

“Sowieso vond ik mijn Nederlandse accent echt verschrikkelijk. Ik had ooit een cover gedaan van een Nederlands nummer en daar kreeg ik heel veel gemene reacties op. Ik heb een laag stemgeluid dus die reacties gingen voornamelijk daarover. Mensen zeiden bijvoorbeeld dat ik een ‘boerenstem’ had of dat ik klonk alsof ik verkouden was. Ik moest toentertijd echt even bijkomen van al die reacties. Zulke haat had ik nog nooit ervaren. Tuurlijk kan het zijn dat je iets niet nice vindt, maar deze reacties waren gewoon gemeen. Er waren ook genoeg positieve reacties maar het negatieve bleef hangen. Vanaf dat moment dacht ik: ‘Fuck jullie. Ik ga jullie allemaal laten zien wat ik internationaal ga bereiken.’ Ik heb alle Nederlandse nummers die toen op de plank lagen nooit meer uitgebracht omdat ik mij wilde focussen op de internationale markt.”

Wat heb je als Nederlandse artiest nodig om het internationaal te maken? Nana Fofie

“In de tijd van social media heb je minder nodig dan vroeger. Je hebt het nu meer in de hand. Sowieso moet je sound en je content goed zijn. Ook is het van belang om consistent te blijven en je moet ballen hebben. Wees niet bang om je muziek door te sturen naar mensen in de industrie. Lef is heel belangrijk. Mensen hier vergeten vaak dat wij Nederlanders een stapje voor hebben. In het buitenland kijken ze allemaal naar Nederlandse producers. Die doen het wereldwijd heel goed. Daarom is het als artiest belangrijk om met goede producers van Nederlandse bodem te werken. Dat kan je ook op internationaal vlak verder brengen. Ook gaat het qua streams erg goed in Nederland. Je kunt internationale artiesten altijd benaderen voor samenwerkingen als je streams in Nederland goed zijn. Wel is het belangrijk dat je tegen afwijzing kunt. Daar weet ik zelf alles van. Vroeger nam ik afwijzingen erg persoonlijk. Ik dacht dan dat ik niet goed genoeg was. Nu kan ik daar beter mee omgaan.”

Op een gegeven moment kwam je in contact met Nicki Minaj. Hoe is dat gegaan? Nana Fofie

“Ik had dus een aantal mash-ups gedaan die allemaal viraal gingen. Op een gegeven moment was Nicki in een club in Londen, en daar werd een van die mash-ups gedraaid. Nicki had die mash-up toen ge-Shazam’d en opgeslagen in haar playlist. Later zag ze een hair tutorial op internet, en in die video was er weer een ander nummer van mij te horen. Toen had ze die weer ge-Shazam’d en vervolgens weer in haar playlist opgeslagen. Tijdens haar verjaardagsweekend had ze een post gedaan waarin ze haar vriend (Nicki’s huidige echtgenoot) bekendmaakte. In die post had ze een van mijn nummers als achtergrondmuziek erin gezet. Ik was toen met mijn zoontje die destijds nog een baby was, en mijn telefoon bleef constant afgaan. Daardoor dacht ik dat er iets ergs was gebeurd. Op dat moment zat ik op Instagram en zag ik die post van Nicki Minaj. Toen hoorde ik mijn nummer maar ik dacht op dat moment dus dat dat van mijn Spotify afkwam. Ik ging naar Spotify om mijn nummer af te zetten en ineens bleek dat ik helemaal geen muziek op had staan. Vervolgens zag ik onder mijn YouTube video’s duizenden reacties binnenkomen met ‘Nicki brought me here‘. Ik werd ook constant getagd onder die post van Nicki en dat was het moment dat ik erachter kwam dat ze mijn muziek had gebruikt. Vlak daarna begon ze me te volgen op Instagram en ze vertelde mij dat ze mijn muziek tijdens haar hele verjaardagsweekend heeft geluisterd. Uiteindelijk vroeg ze mij of ik haar voorprogramma wilde doen in Amsterdam en die heb ik gedaan. Dat was het moment dat ik haar voor het eerst ontmoette.”

Hoe was het om haar te ontmoeten? Nana Fofie

“Heel onwerkelijk. Ze is echt heel aardig en ze geeft mij veel tips. Zo heeft ze mij geleerd om geduldig te blijven maar tegelijkertijd ook niet te wachten. Ook zegt ze altijd dat ik moet vertrouwen op mijn eigen kracht en dat ik mijn kwaliteiten nooit mag onderschatten. Gek genoeg had ik altijd het gevoel dat ik haar ooit zou ontmoeten. Vroeger zeiden mensen altijd dat haar moeder op mijn moeder leek. Ik zei dan altijd dat ik haar ooit zou ontmoeten. Dat ik nu bij haar label zit is natuurlijk prachtig. Wat dat betreft geloof ik echt dat woorden kracht hebben. Ik heb dit uiteindelijk gemanifesteerd.”

De naam van je EP is ‘Life Is Better Now’. Hoe ben je tot het concept gekomen? Nana Fofie

“‘Life Is Better Now’ gaat over een reeks gebeurtenissen die een grote setback waren. Ik heb moeten dealen met het verlies van mijn vader en een heartbreak. Deze gebeurtenissen hebben mij zowel gebroken als gevormd. Toen ik begon met het maakproces van dit EP, zat ik mentaal in een diepe put. Ik had daarvoor ook lang niks gemaakt. Vanaf het moment dat ik aan dit project begon, ging het eigenlijk vrij organisch. ‘Life Is Better Now’ is ook geen concept wat ik van tevoren al in mijn hoofd had. Ik ging gewoon muziek maken en naderhand viel alles op zijn plek. De titel en de nummers paste heel erg bij de fase waar ik doorheen ging. Ik ben nu pas op het punt dat ik ├ęcht achter mijn muziek sta.”

Je hebt veel gereflecteerd op het verleden om tot dit project te komen. Hoe was dat? Nana Fofie

“Dat was heel zwaar. Zonder mijn moeder, zus, beste vriendin Melissa (Lopes) en natuurlijk mijn zoontje, weet ik niet hoe ik door deze zware periode was gekomen. Mijn support system is heel belangrijk geweest voor mij. Vroeger was zelfreflectie niet mijn sterkste punt. Dat kwam ook voort uit angst. Nu ben ik daar mede door het moederschap veel beter in geworden. Sinds mijn zoontje er is, heb ik geleerd om eerlijk te kijken naar mijn gevoel en mijn gedrag. Ik vind het belangrijk om hem te zeggen dat ik iets niet goed gedaan heb als dat het geval is. Als je kinderen krijgt kom je jezelf tegen en ik heb vanaf dat moment hard aan mijzelf gewerkt. Dat in combinatie met de eerdergenoemde setbacks in mijn leven hebben ervoor gezorgd dat ik erg sterk in mijn schoenen sta. Ik hoop dat de mensen die ‘Life Is Better Now’ luisteren, beseffen dat alle problemen in hun leven tijdelijk zijn. Er is altijd licht aan het einde van de tunnel.”