Skip to main content

Nederlandse Creatives Over Burna Boy

01/09/2023september 5th, 2023

Burna Boy is ook in Nederland niet weg te denken uit de hitlijsten, clubs en media. Complex NL sprak een aantal creatives van eigen bodem die een bijzondere band met de African Giant hebben.

Osborne Stjewart (35)
Founder Creative Agency Stewww / Vriend van Burna Boy

Zou je om te beginnen kort kunnen vertellen wie je bent en wat je doet?

Ik ben Osborne Stjewart, 35 jaar en ik ben founder van de creative agency ‘Stewww’. Wij organiseren evenementen en verzorgen marketing en promotie voor diverse artiesten.

Wat is jouw relatie met Burna Boy?

Ik heb hem en zijn familie leren kennen in 2019 en ik heb sindsdien een hele goede band met ze. Burna was toen voor het eerst voor een show in Nederland en we kwamen met elkaar in contact via gemeenschappelijke vrienden. Daarna heb ik altijd contact gehouden met hem en zijn familie en we zijn wel echt hechte vrienden geworden.

Hoe is hij in het echt?
Hij is superrelaxed. Je kan heel erg met hem lachen, behalve als het over z’n muziek gaat. Dan is hij echt super serieus. Zijn hele familie eigenlijk wel. Hij houdt ook heel erg van de mensen om hem heen en dat laat hij ook echt zien. Daarnaast zijn ze in zijn familie super zelfverzekerd als het gaat om het behalen van hun doelen. Daarom heet zijn album ook ‘I Told Them…’. Hij zei dat hij het zou doen en hij heeft het laten zien.

Wat maakt Burna Boy bijzonder?

Één van de dingen die Burna Boy zo bijzonder maakt, is zijn liefde voor de muziek en de boodschap die hij wil overbrengen. Hij zet zijn hele hebben en houden in wat hij doet. Hij heeft het ook niet altijd even makkelijk gehad en dat maakt alles wat hij doet natuurlijk nog indrukwekkender. Daarnaast is het mooi om te zien dat hij de wereld over gaat met Afrika op zijn rug. Hij vergeet niet waar hij vandaan komt.

Hoe belangrijk is Burna Boy voor de Afrikaanse gemeenschap wereldwijd?

Super belangrijk. Burna heeft laten zien, en laat nog steeds zien, dat de lat veel hoger ligt voor de Afrikaanse gemeenschap dan we heel lang hebben gedacht. Niet zozeer alleen de Afrikaanse gemeenschap, maar ook de gehele black-community ziet dat er meer te bereiken is. Hij haalt echt belachelijke cijfers, verkoopt elke venue uit en groeit elk jaar weer meer. Wat ook echt heel mooi om te zien is, is dat het team waarmee hij werkt vooral uit zijn eigen familieleden bestaat. Ze maken zulke grote stappen als familiebedrijf, dat is wel echt super indrukwekkend.


Kan je zeggen dat Burna Boy één van de allergrootste Afrikaanse artiesten ooit is?
Ja, met nadruk op één van de. Zeker weten.

Wat verwacht in je de nabije toekomst nog van Burna Boy?
The sky is the limit. Hij blijft dit doen, dat weet ik zeker. Hij blijft steady groeien. Uiteindelijk wordt zijn naam opgeschreven in de lijstjes van de grootste artiesten die er bestaan hebben. Absoluut, dat heeft hij 100% in zich.

Nick Mulder (22)
Graphic designer / fotograaf, team Burna Boy

Zou je kunnen vertellen wie je bent en wat je doet?
Ik ben Nick Mulder en ik ben fotograaf, videograaf en vormgever. Ik maak deel uit van het visual-team van Burna Boy.

Ik doe het meeste met fotografie en ben met videografie nog het één en ander aan het bijleren. Vormgeving heb ik heel lang gedaan, onder andere tijdens een stage als designer bij Complex NL.

Ik ben eigenlijk relatief nieuw in de afrobeats-scene. Ik mocht voor mijn stage een keer fotograferen bij een Burna Boy show in de Ziggo Dome en daar ben ik de muziek echt gaan waarderen. Vanaf dat moment ben ik ook echt al zijn muziek gaan luisteren. Hij is voor mij de introductie aan Afrobeats geweest en daarmee ging er een hele nieuwe wereld voor mij open.    

Heb je Burna Boy wel eens gesproken of gezien?
Ik heb in opdracht van hem een signeersessie gefotografeerd en toen iedereen al weg was, ben ik nog even naar hem toe gelopen om de foto’s te laten zien en toen heb ik verteld dat ik zijn muziek heel hard vind. Verder heb ik niet heel veel interactie met hem gehad, want hij was kapot na 6 uur lang te hebben gesigneerd.

Hoe is het om voor zo’n internationale superster te werken?
Om eerlijk te zijn, is dat soms best lastig. Je werkt eigenlijk indirect voor hem, want je spreekt hem niet echt. Ik werk met zijn team en niet zozeer met hem. Als ik bijvoorbeeld een logo voor hem ontwerp, zie ik hem daarna ineens met dat logo op een shirt lopen. Het natuurlijk supervet om voor zo’n superster te werken, maar het lastige is dat ik niet echt direct met hem contact heb.       

Wat vind je het leukste van je werkzaamheden die je voor Burna Boy doet?
De shoot in Amsterdam vond ik wel het hoogtepunt. Ook omdat ik daar gewoon naar toe ging zonder dat ik eigenlijk wist met wie ik nou contact had of wat ik daar precies ging doen. Als je foto’s dan daarna gebruikt en gepost worden door Burna Boy zelf is dat wel echt heel erg vet. Op dat moment sprong ik letterlijk een gat in de lucht. Het duurde wel even voordat ik doorhad dat dit echt was.      

Wat is het vetste wat je hebt meegemaakt met dit werk?
Helemaal vooraan mogen staan bij festivals, concerten mogen meemaken. Dat zijn wel echt hele leuke voordelen van dit werk.      

Je zit op dit moment in New York, is dat ook voor je werk?
Nou, dat is wel grappig want ik ben eigenlijk gewoon op vakantie in New York met mijn familie, maar het lijkt erop dat Burna ook in New York is voor een listeningparty van zijn nieuwe album. Als het meezit ga ik daar dus lekker fotograferen, maar dat is puur toeval eigenlijk.’

Wat voor reacties krijg je als je aan mensen verteld dat je voor Burna Boy werkt?
Niet veel mensen weten dat ik voor hem werk, maar als ze het dan wel horen vinden ze het vaak heel vet. Burna Boy is de allergrootste artiest in de afro-scene. Als je dan met zo’n artiest mag werken, zijn mensen heel erg geïnteresseerd. De vraag of ik hem wel eens spreek, krijg ik heel vaak. Ik snap het ook wel: ik had dit een jaar geleden ook echt niet verwacht.

“Burna doet het in muziek en Daily Paper in fashion. “

“Music en fashion gaan al jaren samen. Wat Burna Boy en Daily Paper met elkaar gemeen hebben is dat er onbewust een gezamenlijke agenda is ontstaan door het vieren van culturele identiteit. Burna doet het in muziek, Daily Paper in fashion en dit kwam ooit samen tijdens de launch van het ‘African Giant’ album in de Amsterdamse Daily Paper store in 2019. Een mooi mijlpaal waar mensen met verschillende migratieachtergronden bijeen kwamen om hun culturele identiteit te vieren.”

– Jefferson OSEI (34), co-founder Daily Paper