Skip to main content
Dieuwertje in gesprek tijdens Back To Classics

Back To Classics is vanaf maandag terug met een tweede seizoen! Onze presentatrice Dieuwertje Heuvelings blikt terug op het eerste seizoen en vertelt wat je kunt verwachten in het tweede seizoen

Na een succesvol eerste seizoen van Back To Classics, hebben Complex NL en Reebok besloten om de serie voort te zetten. Waar het eerste seizoen ging over Nederlandse producers met carrières in buitenland, is er nu gekozen voor een andere insteek. Ditmaal worden Nederlandse muzikanten met een biculturele achtergrond bevraagd over de muzikale invloeden van het land van herkomst. Ook in het tweede seizoen zal Dieuwertje Heuvelings het gesprek aangaan met uiteenlopende interessante gasten. Op onze beurt gingen wij het gesprek aan met Dieuwertje over de totstandkoming van Back To Classics, de verhalen van alle gasten die langs zijn gekomen en het vernieuwde concept van het tweede seizoen.

Het eerste seizoen van Back To Classics is achter de rug. Hoe zijn jullie op het idee gekomen om producers van Nederlandse bodem met een carrière in het buitenland te belichten?

Ik ben o.a. werkzaam bij Dutch Music Export. Dat is een subsidie-organisatie die als doel heeft om de positie van de Nederlandse muziek te versterken in het buitenland. Armin Shah (toenmalig creative director van Complex NL) en ik hadden het vaak over jonge Nederlandse producers die met grote Amerikaanse rappers werkten en het ene na het andere succes behaalden. We vonden beiden dat zij te weinig aandacht en support kregen. Toen Complex NL en Reebok dit concept op poten wilde zetten dacht hij denk ik gelijk aan mij. Het begon met een zoektocht naar jonge Nederlandse producers die veel succes hebben in het buitenland. We wilden naast de usual suspects ook wat nieuwe namen ertussen hebben waarvan mensen misschien niet eens wisten dat de persoon achter de producer een Nederlander was. In sommige gevallen wisten mensen überhaupt niet eens dat de beat geproduceerd was door een Nederlander. Dat is het leuke aan producers: ze blijven normaliter in de luwte dus aan ons de taak om ze in de spotlight te zetten

Je hebt verschillende producers die hun droom najagen in het buitenland aan de tand gevoeld. Bespeurde je tussen alle gasten bepaalde overeenkomsten in karakter?

Producers zijn vaak wat meer introvert dan de gemiddelde artiest en dat zorgt ervoor dat ze niet snel interviews accepteren en ook niet graag op de praatstoel zitten. Maar ik merkte ook dat ze – juist omdat ze hier wel ‘ja’ op hadden gezegd – graag hun liefde voor muziek wilden delen. Voor mij is het een feest om te praten met eigenzinnige mensen die gedreven en gefocust zijn. Het werkte voor mij dan ook erg inspirerend en motiverend. Niaggi kon bijvoorbeeld zo goed vertellen dat zelfs wanneer mensen niet respectvol met zijn tijd om gaan, hij zijn focus bleef houden op zijn doel. Dat je dingen niet persoonlijk moet nemen en je er tegelijkertijd voor kan kiezen om van elke situatie iets positiefs te maken. Ook op social media zie ik dat Back To Classics erg positief wordt ontvangen door de kijkers. Ik zag vaak voorbij komen dat mensen niet wisten dat er zoveel Nederlandse producers actief waren in het buitenland. Ook zag ik dat mensen de verhalen heel inspirerend vonden. Ik hou er zelf ook erg van om erachter te komen wat iemand drijft om iets te maken of om ergens voor te gaan. Dat vind ik een mooier narratief dan alleen te horen krijgen hoe het is om daar al te zijn.

Dieuwertje & Spanker op set van Back To Classics.

Er komt een tweede seizoen aan. Wat is het concept geworden en hoe is het concept tot stand gekomen?

Wegens het succes van het eerste seizoen konden we een tweede seizoen maken. We wisten wel dat we naar hetzelfde gevoel wilden vragen. Namelijk: ‘welke muziek en welke classic heeft jou gedreven tot het maakproces?’ Maar dit keer gingen we toch voor een andere insteek. Ik ben zelf al jaren gefascineerd door de Nederlandse hiphop- en popsound en je hoort in de Nederlandse charts invloeden van genres van over de hele wereld. Dat komt denk ik doordat meer dan een kwart van alle Nederlanders, één of twee ouders heeft die niet uit Nederland komen. Dat heeft invloed op de muziek die er thuis wordt geluisterd en vervolgens beïnvloedt dat wat je later gaat maken. Al die verschillende culturen hebben ervoor gezorgd dat de Nederlandse cultuur zoveel rijker is geworden. Daar zal het nieuwe concept om draaien. De aankomende gasten zullen ons vertellen over hun roots aan de hand van de muziek die hen geïnspireerd heeft én die ze zelf maken. Het voorbereidingsproces kreeg door dit concept ook een extra dimensie. Naast de research die je altijd doet, moet je nu namelijk ook de geschiedenis van allerlei verschillende landen en de muzikale geschiedenis onderzoeken. Maar we hebben als team daardoor zoveel geleerd en zijn fan geworden van muziek waar we nog nooit van gehoord hadden.

Welke gasten kunnen we verwachten in het tweede seizoen en wat hebben die met elkaar gemeen?

Dit seizoen zijn we voor allerlei verschillende gasten gegaan. Uiteraard hebben alle gasten een verschillende afkomst, maar naast hun afkomst hebben ze ook verschillende functies. We hebben een zangeres, verschillende rappers, een songwriter/A&R en een producer. Ze lijken op het eerste gezicht weinig gemeen te hebben, maar uiteindelijk zijn ze allemaal bewust of onbewust hevig geïnspireerd door hun eigen culturele opvoeding. Hiermee willen we met Back To Classics ook uitdragen dat grenzen relatief zijn en dat we allemaal al honderden jaren met elkaar verbonden zijn. De Nederlandse cultuur bestaat bij de gratie van andere culturen en onze multiculturele samenleving is niet begonnen in het midden van de twintigste eeuw. Het Nederlandse koloniale verleden en het slavernijverleden heeft een enorme impact gehad op miljoenen mensen over de hele wereld. Dat is één van de redenen waarom muziek uit verschillende delen van de wereld zoveel overeenstemming kan hebben. Muziek is altijd een medicijn geweest voor mensen die zich ontheemd hebben gevoeld en vanwege dat complexe verleden, is het nu een mengelmoes van verschillende geluiden.

Kun je alvast verklappen wie de eerste gast zal zijn?

We trappen het seizoen af met niemand minder dan Naaz: een Nederlandse zangeres van Koerdische komaf. De Koerdische geschiedenis is ingewikkeld dus we maakten ons de eerste aflevering al zorgen of een aflevering van dertig minuten wel genoeg zou zijn om deze rijke complexiteit eer aan te doen. Maar we leerden gelijk dat – naast dat grenzen relatief zijn – een standaard afspiegeling van een cultuur dat ook is. Iedereen interpreteert zijn of haar geschiedenis en/of cultuur op een andere manier en dat is het mooie aan de menselijke ervaring. Het is nooit zwart of wit.

Back To Classics is vanaf maandag 6 maart te zien op het YouTube kanaal van Complex NL en te beluisteren als podcast via diverse streamingdiensten.