Skip to main content

Opkomende artiesten om te checken in augustus

14/08/2021
Beeld: @berrygotpaid (IG)

Voor de maand augustus heeft Complex enkele van onze favoriete opkomende artiesten verzameld. De lijst bestaat uit de multidisciplinaire NOELL3, de Arabische artiest Greentea Peng uit Londen en Surinaamse rapper Oomto.

Soms is de ontdekking van een artiest het beginpunt van een wonderbaarlijke ontdekkingsreis. Hoe dieper je duikt in het leven van een artiest, hoe duidelijker het wordt waarom er bepaalde muzikale keuzes worden gemaakt. Concepten zoals A COLORS SHOW en Break It Down Amsterdam zijn geweldige podia als het gaat om exposure voor opkomende artiesten en grote talent. Op deze wijze heb ik mogen juichen bij bekende gezichten en heb ik zo meerdere internationale talenten ontdekt. Zo zijn er nog tientallen andere shows (o.a 101Barz) waarbij ik meerdere malen van mijn sokken ben geblazen. Dat kan liggen aan het concept van de show, door het talent wat voorbij kwam of gewoon alles bij elkaar

Greentea Peng

Greentea Peng is één van die talenten die ik heb ontdekt via een soortgelijke show. Laten we beginnen bij de gekozen artiestennaam van de Engelse zangeres Aria Wells: Peng is straattaal voor mooi/aantrekkelijk en Greentea komt vanuit de voorkeur van de zangeres voor groene thee. Waarom moeilijk doen, als het makkelijk kan? Het is namelijk de perfecte omschrijving voor haar kenmerkende modestijl met tatoeages over het hele lichaam, veel piercings, veel sieraden en kalmerende stem.

Greentea, wiens mix van neo-soul en zelf-beschreven “psychedelische R&B”, heeft sinds 2018 een weg voor haarzelf uitgestippeld. Na de debuut-ep ‘Sensi’ in 2018, ging het tempo omhoog. ‘Sensi’ kreeg een vervolg met de EP ‘Rising'(2019), geproduceerd door Greentea’s broer Earbuds. Met als hoogtepunt een optreden bij COLORS met het nummer Downers, werd strategisch na ‘Rising’ een reeks van singles uitgebracht. Uitgebrachte singles zoals Mr.Sun, Ghost Town en Hu Man werden vervolgens ondersteund door artistieke videoclips.   

Hu Man -een verkenning van identiteit is en de gehechtheid van de moderne mens aan identiteit. 

Greentea Peng

Het laatste uitgebrachte project Man Made is er één om van te smullen. Muzikaal laat Man Made zich inspireren door zowel het turbulente sociale klimaat als het gevarieerde muzikale landschap dat er bestaat. Door de hele plaat heen hoor je gedurfde en pittige triphop-drums, weelderige en jazzy strijkersarrangementen, dynamisch gesproken woord en dub-elementen verweven door de mystieke zang van Greentea Peng.

Oomto

Om de zoveel tijd schuift er een artiest met nummers voorbij waarvan de meeste mensen in Nederland de tekst niet verstaan, maar wel de vibe voelen. Stromae’s Alors On Danse en Tarkan’s Şımarık (Kiss Kiss) zijn enkele voorbeelden uit het verleden van dit soort nummers. Beide nummers werden een megahit. Artiesten die nummers schrijven in hun moedertaal komen dan ook steeds vaker voor in Nederland.

De keuze vanuit artiesten is ook niet zo vreemd als je stilstaat bij de multiculturele samenleving. Door de multiculturele samenleving is gros van de jongere generatie in Nederland bekend met woorden van meerdere talen. Het is dan ook niet vreemd dat artiesten tegenwoordig makkelijker de keuze maken om nummers uit te brengen in hun moedertaal. De Antilliaanse rapper Rich Kalashh is hier een goed voorbeeld van, maar ook Winne op het nummer Winti.

Bovenstaande geldt ook voor de opkomende rapper Oomto. In 2020 was hij er uit het niets, in 2021 staat hij in het lijstje van augustus voor opkomende artiesten. Geboren en getogen in Suriname, maar sinds enkele jaren in Nederland te vinden. Waar hij was? Prinsenplein, Rotterdam om precies te zijn. Dat Oomto’s hoofd heet is, kan je merken aan de betiteling van projecten en werkethiek. Ontspan niet moet Oomto gedacht hebben. Hij heeft geen enkel moment in 2020 zijn voet van het gas afgehaald.

Ede Willie Flow kwam in augustus van vorig jaar uit en de single Ede Koef niet kort daarna. Niemand had de tijd om te ontspannen, want na de single Ede Koef kwam zijn debuut-EP ‘Ede Kuff Kaff’ uit. Met nummers zoals Bonu-Mang, Wintie Prey en EDE KUFF KAFF is het duidelijk geworden, dat Oomto in het rijtje van Rich Kalashh en Winne thuishoort met zijn muziek. Door de combinatie van Surinaams/Nederlands en grimmige beats is het Oomto gelukt een unieke ruwe sound te ontwikkelen. Als je ook nog beseft dat Oomto alles doet op eigen kracht (independent), dan ben ik benieuwd wat de toekomst in petto heeft.


Noell3

De 21-jarige opkomende artiest is geboren en getogen in Amsterdam Bijlmer, waar ze op vroege leeftijd in aanraking kwam met muziek. Het begon toen ze op school voor de grap ging rappen. Vriendinnen kozen de beat en NOELL3 deed de rest. Na aanmoediging van directe naasten, ging NOELL3 de studio in voor haar eerste single Big Ben.

Na het uitbrengen van de singles Big Ben en We The Best dook NOELL3 weer de studio in. Dit keer om aan de sound te werken en het te verfijnen. Het eindproduct hiervan werd het nummer genaamd Naomi. Met deze release liet NOELL3 haar muzikale diversiteit zien en liet ze weten dat men veel verschillende stijlen van haar kan verwachten.

NOELL3’s uiteindelijke doel is om zoveel mogelijk mensen te inspireren. In korte tijd heeft NOELL3 laten zien dat wanneer je hard werkt voor jouw doelen, het ook uiteindelijk wordt beloond. Nummers zoals Wifey op het laatste album van Cho, Birkin met Puri en Toxic met Hansie waren de gedeeltelijke beloning van al dat harde werken.

Leave a Reply