Skip to main content

‘Rapper sor wint Edison’

08/03/2023
sor

Wat moet je bereiken om serieus genomen te worden als hiphop artiest in Nederland? 

Gisteren kreeg sor de erkenning die hij verdient voor zijn muzikale talent, in de vorm van twee Edison awards. Een van de meest prestigieuze muziekprijzen in ons land gingen uit naar een 26-jarige dove artiest, die de Nederlandse hiphopscene opschudde door in zijn producties, klassieke muziek met hiphop te combineren. Ondanks zijn vele talenten, is hij volgens de Nederlandse media ‘slechts’ een rapper. Het wekt de vraag op wat je als hiphop artiest allemaal zou moeten bereiken of kunnen om serieus genomen te worden door de media. 

Rapper sor 

In de berichtgeving rondom de Edisons wordt er meerdere malen verwezen naar ‘rapper sor’. NOS beschrijft: ‘Goldband wint drie Edisons, ook Maan en rapper Sor vallen in de prijzen’. Jeugdjournaal heeft de titel inmiddels aangepast, maar schreef eerst ook ‘Goldband, Maan en rapper Sor winnen muziekprijzen’. Nu.nl plaatste een lijst van de winnaars op Instagram, waarbij alleen bij sor verwezen werd naar ‘rapper sor’. Het is zo vaak beschreven dat je je bijna erin zou vergissen dat ‘rapper sor’ zijn artiestennaam is. Wat vooral ironisch is, is dat er naar geen van de andere winnaars op deze manier verwezen wordt. Zo staat er bijvoorbeeld niet ‘DJ Tiësto’ of ‘zangeres Maan’. Waar komt dan toch die noodzaak vandaan om naar sor te verwijzen als rapper?

Als je het mij vraagt, is dit wederom een voorbeeld dat het niets uitmaakt hoe getalenteerd je bent of hoeveel je bereikt hebt; Als hiphopartiest, zul je in Nederland altijd afgedaan worden als een tweedimensionaal wezen. Als de Volkskrant schrijft over de miljarden streams van Frenna, vermelden ze ook ‘rapper Frenna’ in de titel. Er wordt continu naar Brace verwezen als rapper, ondanks dat hij een zanger is. Er wordt naar sor verwezen als ‘rapper’, ondanks het feit dat dit letterlijk een dove artiest is, die alles zelf produceert, zelf schrijft, rapt, zingt, met een orkest een concert heeft gegeven in het Concertgebouw, en vorig jaar zelfs winnaar werd van het programma Maestro. Er is geen twijfel over mogelijk dat sor een van de meest muzikaal getalenteerde artiesten van ons land is.

Heeft hij zich inmiddels niet genoeg bewezen om als volwaardig artiest te worden gezien? En is het überhaupt nodig om je te bewijzen om gerespecteerd te worden als artiest? Er is natuurlijk niets mis met de term rapper. Deze term dekt de lading echter niet voor een veelzijdige artiest als sor. Daarnaast is het natuurlijk ook bijzonder opmerkelijk dat hij de enige winnende artiest is waarnaar op deze manier verwezen is. Vooral omdat sor de enige winnaar van kleur was. Het is geen nieuw fenomeen dat er op een andere manier over Zwarte mensen wordt geschreven dan over witte mensen. Zoals Luciano Winter beschreef op Twitter: ‘Wanneer de media onderscheid maakt en je rapper noemt, dan is ‘rapper’ vaak een ander woord voor: neger, geen volwaardig artiest of crimineel’. En laat dit ook precies het fenomeen zijn dat sor beschrijft op zijn track ‘Hmm Hmm’: 

F*ck de media, dat zeg ik hard, dat zeg ik luid. 

Ze zitten op m’n huid, maar f*cken niet eens met m’n huid. 

Als ik iets goeds doe, ben ik Nederlands en ben ik thuis

Als ik een kech een kech noem, is het boycott op de buis

Maar, shit, was mijn naam Peter, was ik beter dan de rest

Dat hiphop jaar na jaar het meest populaire genre is, dat verreweg het meeste invloed heeft op wat we dragen, hoe we praten, waar we naar kijken en luisteren – en nog steeds niet serieus genomen wordt door de grootste mediaplatformen van het land, is op z’n zacht gezegd pijnlijk. Maar het feit dat we in 2023 nog steeds moeten dealen met het verkapte racisme en de minachtende manier waarop de media schrijft over artiesten en mensen van kleur, is ronduit schandalig en ontzettend schadelijk voor de ontwikkeling van onze maatschappij. En het feit dat de trots op onze artiesten altijd overschaduwd wordt door de constante strijd tegen racisme, is zo zonde.

Laten we ons daarom bij deze maar focussen op de winst van sor en hoe trots we op hem zijn!