Skip to main content

Zuid-Afrikaanse elektronische muziek krijgt eindelijk de aandacht die het verdient in Nederland

16/10/2021
Beeld: Boiler Room

Aanstaande zondag staat de Paradiso in het teken van Tribes, een feest waarbij er enkel Zuid-Afrikaanse elektronische muziek wordt gedraaid, zoals Afrohouse, Amapiano en Gqom. Hoewel het genre en de bijbehorende scene nog redelijk underground zijn in Nederland, groeit Zuid-Afrikaanse elektronische muziek wereldwijd in populariteit.

Zoals DJ Waxfiend terecht uitlegt, is er onder jongere generaties langere tijd het idee geweest dat house en techno niet voor mensen van kleur waren. Sinds de Black Lives Matter movement, groeit er echter in alle disciplines bewustzijn over de Zwarte cultuur, zo ook in muziek. ”Veel jonge mensen dachten dat house en techno niet voor hen waren, maar het is van origine ook Black music en dat bewustzijn komt nu bij een nieuwe generatie terecht”, stelt de dj. ”Hoe de diaspora vervolgens de genres weer vervormen is prachtig”.

DJ Oishī is nog redelijk nieuw in de scene en kwam via zoomfeestjes tijdens de lockdown, in aanraking met het genre. Ze deelt dezelfde mening als Waxfiend. ”De nieuwe wave die er nu aankomt is zo mooi om te zien. Het is echt een dekoloniserende wave van muziek. Daarom is het ook zo mooi dat het feest morgen Tribes heet, de manier waarop er gedanst wordt op dit soort muziek, voelt letterlijk alsof alle tribes samen komen om de sounds en energieën van onze ancestors uit te wisselen”, legt ze uit. ”Wat betreft elektronische muziek was witte techno altijd de wave in Nederland en nu groeit de wave rondom Amapiano en Gqom juist. Het is afro futurism.”

Amapiano is een subgenre dat ontstaan is uit reactie op de Zuid-Afrikaanse muziekindustrie waar veel independent artiesten werden uitgesloten om muziek op te nemen of op te treden. De naam ‘Amapiano’ voegt het lidwoord van de Zulu-taal, ‘ama’ samen met het muziekinstrument ‘piano’. Het midtempo van de muziek, keyboardsolo’s, drums en lyrics belichten de ervaringen uit de townships van Zuid-Afrika. Ook Gqom symboliseert een vorm van verzet. Hoewel conservatieven het genre probeerden te blokkeren op de radio, konden ze de groeiende populariteit onder jongeren niet tegengaan. Omdat veel van de producers geen internet op hun computer hadden, stuurden ze de mp3 naar hun telefoon en werden de tracks verspreid via Whatsapp groepen. Pas nadat het genre internationaal opgepikt werd en veel grote artiesten hun muziek begonnen te mixen met gqom beats, was het genre op de radio te horen.

DJ JOENES draait al jaren met Afro elektronische sounds in haar sets. Zij is dan ook enthousiast dat Afro elektronische sounds steeds meer mensen bereiken. ”Natuurlijk is het afhankelijk van de groepen waarin je je bevindt, maar ook in Nederland is de scene groeiende”, vertelt ze. ”Cloud 8 organiseert zulke feesten, Zion Gate, Tribe organiseert het ook. Toen ik het genre leerde kennen in 2015, 2016, waren het meer mensen boven de 30 die ernaar luisterden, nu merk ik ook dat jongeren er meer naar luisteren en er meer waardering ontstaat binnen de Afrikaanse diaspora.”

Dat de muziek verzet symboliseert, draagt waarschijnlijk ook bij aan het gevoel van eenheid dat de scene ervaart. ”Het is echt een safe space”, vertelt JOENES. ”Mensen zijn heel vrij en positief, niemand judget elkaar. Iedereen is één met de muziek en één met elkaar. Daarnaast is het zo’n toffe sound dat iedereen het zou moeten kennen.”

Tribes is helaas al uitverkocht, maar mocht je je willen verdiepen in het genre, adviseren JOENES en Oishī ons om te beginnen met DJ’s als Boddhi Satva, Cincity, Moonshine, Oshunlade, Lady su en DBN Gogo. Check vooral ook even DJ Lag, die met Beyoncé werkte aan ‘MY POWER’, een van de singles van Black is King.

Leave a Reply