Skip to main content

29 jaar na de Bijlmerramp: Vier documentaires om te kijken in nagedachtenis

04/10/2021
bijlmerramp
Beeld: Jos Wiersema

Het is vandaag precies 29 jaar geleden dat een Israëlische boeing 747 op de flats Groeneveen en Klein-Kruitberg in de Bijlmer, Amsterdam stortte. Het incident, beter bekend als de Bijlmerramp, koste 43 mensen het leven. Ter nagedachtenis van de ramp en om de herinnering levend te houden, hebben we een lijstje gemaakt van vier documentaires die precies laten zien wat er op die beruchte dag gebeurde en hoe het zo mis had kunnen gaan.

AT5 – ’18:35′: Bijlmerramp 25 jaar later

In 2017 was het 25 jaar geleden sinds de Bijlmerramp. Ter nagedachtenis maakte AT5 de documentaire ’18:35′, waarbij de vliegramp vanuit het perspectief van de politie wordt gereconstrueerd. AT5 doet dit op basis van verhalen van betrokkenen, getuigen, 112-meldingen en portofoon-fragmenten.

National Geographic – Amsterdam Air Crash

De Bijlmerramp was niet alleen in Nederland groot nieuws, maar ging de hele wereld over. Zelfs National Geographic maakte er een documentaire over, waarbij ook overlevenden van de ramp aan het woord komen.

Zembla Reportage – Raadsels rond de Bijlmerramp

Deze reportage uit 1992 richt zich op de vraag: hoe heeft de Bijlmerramp kunnen gebeuren? De documentaire gaat vooral in op het feit dat het gecrashte vliegtuig vol met militair materiaal zat, wat waarschijnlijk bij heeft gedragen aan de intensiteit van de ramp.

Nova – De Dag Erna

De Dag Erna toont middels nieuwsbeelden en interviews op locatie aan hoe het een dag na de Bijlmerramp eraan toe ging. In deze documentaire is te zien dat het nog onbekend was hoeveel slachtoffers er waren en hoe het volk reageerde op de ramp.

Leave a Reply