Skip to main content

Artist To Watch: Ruskey

15/09/2022januari 3rd, 2023
ruskey

Opkomend multitalent Ruskey (21) heeft onlangs zijn debuut EP ‘Baby Boy‘ gedropt. Het is een gevoelig project over de liefde, gehuld in een R&B jasje. Hiermee brengt Ruskey een vernieuwende sound, met de plaat waarop hij niet alleen zingt en rapt, maar die hij ook bijna volledig zelf geproduceerd heeft. We spraken de jonge artiest over liedjes schrijven voor Het Klokhuis, romantische films uit de jaren ’90, zijn nieuwe EP en meer.  

Ruskey 

Ruskey is geboren en getogen in Amsterdam Zuidoost. Met een muzikant als vader en een schrijfster als moeder, werd creativiteit hem met de paplepel ingegoten. Ook zijn opa is een bekende muzikant in Suriname. ‘Toen ik vier was speelde ik piano, toen ik zes was ging ik drummen en toen ik tien was kreeg ik een laptop met Logic erop’, vertelt hij. Hoewel de jonge artiest altijd al wist dat hij muziek wilde maken, weerhield de perfectionist in Ruskey hem van het releasen van muziek. ‘Ik moest leren loslaten. Soms is de muziek goed en kan je het gewoon zo droppen. Ik vond het nooit goed genoeg. Toen ik dat eenmaal losliet, ben ik muziek gaan releasen”. 

De emotionele lyrics op zijn EP komen niet vaak voor in de hedendaagse hip-hop scene en Ruskey is blij zich op deze manier te kunnen onderscheiden, zeker omdat dat voor hem op natuurlijke wijze gaat: ‘Ik heb nooit bewust de keuze gemaakt om R&B te maken, maar bijna al mijn muzikale invloeden komen uit dat genre. Zo ben ik bijvoorbeeld opgegroeid met de muziek van Donell Jones’. Ruskey kijkt op naar internationale artiesten als Pharrell Williams en Drake, maar neemt ook de tijd om Ronnie Flex, Brace en Darryl te prijzen tijdens het interview. ‘Darryl heeft veel invloed op mij gehad. Hij was de eerste Nederlandse artiest die mij liet zien dat ik niet per se stoere liedjes hoefde te maken of over het straatleven moest rappen. Hij was altijd al voor de ladies en ik wilde ook dat soort muziek maken.’

ruskey
Ruskey als kind, met zijn vader en opa

For the ladies en een man van vele talenten. Talenten die Ruskey niet alleen gebruikt om zijn eigen muziek te maken, maar ook om workshops te geven aan kwetsbare jongeren uit de buurt en om liedjes te schrijven voor kinderprogramma Het Klokhuis. Ja, dat lees je goed. Een opdracht die hij aan zijn moeder te danken heeft: ‘Mijn moeder schrijft voor Het Klokhuis. Toen heeft ze daar een keer verteld dat ik muziek maak en sindsdien schrijf ik liedjes voor het programma. Het laatste nummer dat ik geschreven heb, ging over Anton de Kom. Als ik muziek maak voor mezelf schrijf ik niet eens echt, dan freestyle ik veel. Maar als ik muziek maak voor Het Klokhuis, moet ik echt over elke regel nadenken. Kan ik dit wel zeggen? Is het gepast? Het is heel leuk om te doen, maar het is wel anders schrijven.’ 

Baby Boy 

De inspiratie voor de EP ‘Baby Boy’ kwam van de gelijknamige film, waarin Tyrese de hoofdrol speelt. ‘Ik houd echt van romantische 90’s movies’, vertelt Ruskey. ‘Daarnaast kan ik me ook vinden in de dingen die Tyrese in de film meemaakt met vrouwen. Baby Boy is gebaseerd op de ervaringen die ik met vrouwen heb gehad. Ik wilde altijd al een soort soundtrack creëren voor zo’n romantische 90’s movie en nu heb ik dat eigenlijk gedaan met deze EP.’ ‘Baby Boy’ telt acht nummers. Tijdens de EP release trad Ruskey op met een band. Gezien het talent dat Ruskey zelf heeft voor het bespelen van instrumenten, is het niet gek dat hij live instrumenten in zijn muziek verwerkt. Dit is iets wat je niet vaak ziet bij opkomende artiesten, maar wat Ruskey betreft, wordt dit zijn standaard. ‘Mensen kunnen de naam Ruskey eigenlijk als een band zien. Ik heb de jongens waarmee ik speel een tijdje geleden leren kennen en nu zijn we samen aan het bouwen. Er zullen uitzonderingen zijn waarbij ik niet optreed met een band, maar het liefst zijn ze er altijd bij.’ 

Als we hem vragen met wie hij nog graag samen zou willen werken, moet hij even nadenken: ‘Hmm. Ik zou met heel veel mensen willen werken. Ronnie. Idaly. Maar ook met iemand als Maan, bijvoorbeeld. Omdat ik ook produceer, zou zo’n samenwerking echt alle kanten op kunnen gaan.’ Naast de recente EP, is de jonge Amsterdammer van plan meerdere singles uit te brengen dit jaar. Daarna begint hij aan zijn volgende project, waar hij duidelijk opgewonden over is, maar nog niet te veel over wil delen: ‘Het enige dat ik kan zeggen is dat mijn volgende project niet alleen uit muziek zal bestaan.’ Voor later in de toekomst heeft hij ook grote plannen: ‘Natuurlijk wil ik poppodia uitverkopen. Maar ik wil ook een plek hebben waarbij ik mensen kan ondersteunen om toffe muziek te maken.’

 Stream ‘Baby Boy’ hieronder. 

Benieuwd naar welke artiesten je nog meer in de gaten moet houden? Lees hier onze laatste Artist To Watch met Shadi.