Skip to main content

Artist To Watch: Shadi

29/07/2022januari 3rd, 2023

Het is melancholische R&B, maar ook weer niet. Met af en toe wat garage-invloeden, omschrijft Shadi zijn stijl zelf als ‘niche-pop’. De artiest is een van de nieuwste talenten getekend door Top Notch. Inmiddels heeft de 25-jarige Almeloër drie singles op z’n naam staan en kan je hem horen op tracks met sor, GIAN en regelmatig met Fresku. Ondanks zijn sterke band met de muziekwereld, woont hij in de Twentse stad, waar hij ook opgroeide. Ver van het middelpunt van de muziekindustrie. “Ik had het er net met mijn Uber-driver over. Hij snapte niet waarom ik nog steeds daar zat. Maar een mes snijdt aan twee kanten, want ik heb daar zo goed als geen prikkels. Dat brengt vaak hele mooie dingen.”

Op basis van zijn Instagram-profiel, videoclips en figuratie in Mocro Maffia verwacht je een grote, imposante guy. Hij oogt vaak nors, maar Shadi’s gezellige en open persoonlijkheid bewees me het tegendeel. Met een bos krulletjes, oversized shirt en paar verse sneakers neemt hij plek op de bank tegenover me. Hij begint het gesprek direct openhartig met het feit dat hij door longproblemen momenteel geen muziek kan maken. Desondanks weerhoudt het de welbespraakte artiest er niet van om met ons de diepte in te duiken. We hebben het over dat hij meer op de voorgrond wil zijn, waarom Bridde Boys niet werkte en een potentiële diss van sor. Of het nu op muzikaal vlak is óf voor de camera, van deze Artist To Watch Shadi gaan we ongetwijfeld meer horen en zien.

Bridde Boys, een uit de hand gelopen grap

Mocht je Shadi nog niet kennen, dan ken je Bridde Boys misschien. En als die naam geen belletje doet rinkelen, graaf dan terug naar 2017 toen WOO HAH! nog bij Spoorzone plaatsvond. Op het podium stonden ze met hun hitnummer ‘Pit Stop’. De muziekgroep bestaande uit zeven jongens van de Herman Brood Academie was ontstaan uit tijdverdrijf tijdens een projectweek. Toch wisten ze succes te behalen met de vrijblijvende formatie. “Ik heb er vaak over na gedacht of ooit een geheel nieuwe (hiphop)act in Nederland is geweest die met nul push en volledig met nieuwe kanalen zóveel streams heeft behaald op een eerste nummer. Volgens mij zit ‘ie nu op 17,5 miljoen streams.”

Na twee singles heeft de groep nooit meer iets uitgebracht. Shadi doet een boekje open over Bridde Boys. Ik was voornamelijk benieuwd naar waarom ze na dit succes uit elkaar zijn gegaan. “In de eerste plaats was het nooit de bedoeling geweest om er iets mee te doen. We waren klasgenoten en dit was onze vriendengroep. Het was gewoon tijdverdrijf. Toen zei de directeur, “Als jullie dit uitbrengen, kan ik jullie plaatsen op WOO HAH!, want daar host ik een stage.” Na een maand zaten we op 500.000 streams en hadden we die show. Het was helemaal ontploft en super leuk, maar je merkte ook de vraag of we dit allemaal wilden. Onze neuzen stonden allemaal een andere kant op.”

De jongens stonden in het voorprogramma van Nelly en de kansen leken voor het oprapen, maar de verdeeldheid onderling zorgde ervoor dat de groep niet door kon gaan. “Er is echt ‘no love lost’ naar de jongens. Dat zijn nog steeds forever mijn boys, maar iedereen had gewoon andere plannen en andere doelen. Enkelen van hen maken ook geen muziek meer.”

Voor Shadi stopte zijn muziekreis echter niet na Bridde Boys. Voordat de artiest zelf publiceerde, schreef hij achter de schermen al voor grote artiesten als Ronnie Flex en Famke Louise. “Ik merkte wel dat ik het leuk vond, maar dat mijn passie daar niet lag. Ik kom echt van hiphop en die “Ik vind mezelf de beste”-mentaliteit zit er toch heel erg in. Niemand kan het zingen zoals jij dat kan. Sindsdien ben ik zelf nummers gaan maken en uitbrengen. Het is je eigen avontuur, in plaats van dat je investeert in iemand anders’ avontuur.” Inmiddels is hij zijn eigen avontuur gestart bij het gevestigde platenlabel Top Notch.

“Jiggy [Djé] gaf les op de Herman Brood Academie en toen ik in 2016 begon met zingen, werd voor hem al duidelijk dat hij iets samen wilde doen. Ik heb eigenlijk 5 jaar lang ‘nee’ gezegd, omdat ik zelf totaal niet wist wat ik aan het doen was. Dus ik heb m’n school afgemaakt en ben destijds opnieuw in contact gekomen met Fresku. Ik ken hem al sinds mijn zestiende, maar we waren elkaar jarenlang uit het oog verloren. Heel bizar bruggetje, maar Fresku wilde graag met mij werken omdat hij Pit Stop had gehoord van Bridde Boys. Ik had dat nooit verwacht van een artiest als Fresku. Hij zei me, “Yo, die tune. Ik hoor en weet dat jij snapt wat je aan het doen bent.” De realiteit was dat ik helemaal niks wist van wat ik aan het doen was.”

De artiest uit Eindhoven was de laatste zet die Shadi nodig had. “Daarna heb ik veel met Fresku gewerkt en heeft hij mij ontzettend lopen ophemelen bij Top Notch. Uiteindelijk heeft Farid Benmbarek contact met me opgenomen om te schrijven voor artiesten. Dat heb ik toen een jaartje gedaan en al snel werd duidelijk dat ik zelf muziek wilde uitbrengen. Hiervoor had ik geluk dat ik al kind aan huis was bij Top Notch.”

“Ik denk niet dat er iemand is in Nederland die doet wat ik doe qua sound.”

Toen ik hem vroeg hoe het voelt om jezelf voor het schrijfproces in de schoenen van andere artiesten te plaatsen, waagden we een poging om zijn eigen muziekstijl te omschrijven. “Ik vind het moeilijker om voor mezelf te schrijven, dan voor iemand anders. Je wil jezelf plaatsen in een wereld waarbij het belangrijk is om anders te zijn. Daarvoor moet je je draai heel erg vinden. Omdat ik iemand ben die heel veel verschillende dingen vet vindt, vind ik het ook moeilijk om m’n eigen ding te vinden. De vijf releases die ik dit jaar uitbreng, zijn allemaal verschillende dingen en ik ga daar wel lekker op. Ik denk dat dát ook mijn ding is.

Mijn sound komt vooral overeen met mijn gevoel en hoe ik het leven sta. Ik merk dat het toch heel melancholisch is. Met ‘220‘ heb ik laten zien wat de blueprint van Shadi muzikaal gezien is. ‘Mijn Love’ is dat ook, maar voelde wel als een shot in the dark, een uitstapje.”

In elk van zijn nummers is het in ieder geval kenmerkend dat hij geleid wordt door zijn emoties tijdens het zingen. En als man in een rap-gedomineerde industrie zingen over gevoel, kan vervelende reacties opleveren. “Ik kom uit een hiphopwereld, maar heb niet het gevoel dat ik moet cateren naar die groep mensen. Het zou anders zijn als ik een gevestigde naam ben in de rapwereld, maar dat is niet zo. Dus ik hoef met weinig rekening te houden. Er zijn altijd haatreacties, maar ik vind ze grappig. Voor de rest krijg ik gelukkig veel positieve reacties.”

Zijn inspiratie op creatief gebied zoekt hij niet in Nederland. “Niet dat ik vind dat ze geen goeie muziek maken, want ik ben dood fan van een aantal artiesten in Nederland. Maar ik denk dat dat los staat van mijn eigen creatieve proces. Ik denk niet dat er iemand is in Nederland die doet wat ik doe qua sound. Maar als het gaat om grind haal ik mijn inspiratie heel erg uit Idaly, maar ook S10, Sevdaliza en sor.”

De bijna engelachtige stem van Shadi hoor je ook op sor’s ‘Caught Up’. Toen ik hem vroeg hoe de samenwerking met sor ontstond, verwachte ik niet dat er een ‘enemies-to-friends’ trope achter zat. “Dat verhaal is heel grappig. We hebben met elkaar op school gezeten, ook in de tijd dat Bridde Boys een ding was. En hij zat natuurlijk in Black Acid. Ik had het gevoel dat er op school best wat rivaliteit was tussen die twee groepen. sor had ooit een nummer [On the gang] uitgebracht waarin ik vermeende dat hij aan het eind iets zei in de trant van “Hitsong na hitsong net als Pit Stop, wat een shitsong.” En ik voelde me best wel aangesproken, naja, zeker aangesproken haha. Je disst ons gewoon in een tune.”

“Toen ben ik hem een hele tijd later op een feestje van Forever Rich tegengekomen. Hij was uitgenodigd en ik had meegedaan aan die film. Er was een heel groot diner en ik werd precies ingedeeld tegenover hem. Ik ben de bangste niet, dus ik vroeg met een knipoog, “Faka dan, wat was dat precies?” Daar hebben we dat uiteindelijk de wereld uit geholpen en bleek ook dat hij dat helemaal niet op die manier bedoelde. Sindsdien zijn we ontzettend close geworden en erachter gekomen dat we ‘fan’ zijn van elkaar. Een goede twee maanden later zei hij, ‘Ik wil je op m’n album hebben’. Sor is m’n brada en ik heb hem ontzettend hoog zitten als artiest en producer.”

Shadi lichtte met het verhaal over sor al een tipje van de sluier betreft zijn betrokkenheid in de filmwereld. Voor de Netflix-film Forever Rich had hij het nummer geschreven waar de fictieve hoofdpersoon mee doorbrak. Daarnaast had hij een kleine figuratie in het vierde seizoen van MocroMaffia. “Ik was vroeger altijd bezig met m’n buurjongen om sketches te maken en aan het ouwehoeren met een camera. Acteren is een kunst die ik altijd heb bewonderd. Dat staat wel echt op mijn lijst van dingen die ik meer zou willen doen: serieuze acteerklussen.” 

Een precies punt op de horizon waar hij naar toe werkt, heeft hij verder niet. “Het is heel cliché, maar ik wil met mijn muziek financiële vrijheid bereiken en ruimte hebben om te doen wat ik leuk vind. Ik heb nooit echt een specifiek doel gehad wat ik per se wil behalen. Maar ik wil me graag in het moment goed voelen bij wat ik doe en tegelijkertijd zekerheid hebben.”

Benieuwd naar welke artiesten je nog meer in de gaten moet houden? Lees hier onze laatste Artist To Watch met Brokezart.