Skip to main content

Beelden: Volgens beveiligingsplan Astroworld moest personeel dode festivalgangers ‘smurfen’ noemen

10/11/2021
beveilingingsplan astroworld
Beeld: Getty Images

Een beveilingsplan voor Astroworld Festival 2021 – waarbij acht concertbezoekers omkwamen en meer dan 300 anderen gewond raakten – vermeldde dat potentiële overleden slachtoffers “smurfen” zouden worden genoemd in plaats van het woord “dood” te gebruiken, aldus CNN. Het document bevatte 56 pagina’s voor organisatoren, waarin de zorgen over het beoogde tweedaagse festival werden beschreven.

Beveiligingsplan Astroworld

“Op basis van de lay-out van het festivalterrein en talrijke ervaringen uit het verleden, is er een beveiligingsplan opgesteld om mogelijke negatieve problemen binnen het festival te helpen verminderen”, luidt het document dat door CNN is verkregen. “Het potentieel voor meerdere alcohol-/drugsgerelateerde incidenten, mogelijke evacuatiebehoeften en de altijd aanwezige dreiging van een massaslachtoffersituatie, worden als belangrijkste zorgen aangemerkt.”

Het document bevatte plannen voor mogelijke rellen of burgerlijke onrust, een actieve schutter en zelfs problemen met het weer. Ook stond er in het operatieplan van Astroworld dat het personeel dode concertbezoekers “smurf” moest noemen – een mogelijke verwijzing naar de Hanna-Barbera uit de jaren 80 tekenfilm- en stripreeksen met dezelfde naam.

“Gebruik nooit de term ‘dood’ of ‘overleden’ via de radio”, stond in het beveiligingsplan voor Astroworld.

“In elke situatie waar grote groepen mensen samenkomen, bestaat de kans op burgerlijke onrust die een ernstig risico kan vormen voor de veiligheid en beveiliging van werknemers en gasten”, aldus het document. “De sleutel tot het goed omgaan met dit soort scenario’s is een goed beheer van de menigte vanaf het moment dat de deuren opengaan.”

Het plan stelt vast dat zowel de uitvoerend producent als de festivaldirecteur de enige mensen zijn met de bevoegdheid om het concert te stoppen.

“Er komt niet eens echt in voor wat het crowdmanagementplan van Astroworld is”, legt Paul Wertheimer, oprichter en president van Crowd Management Strategies, uit aan CNN. “Er is geen verwijzing naar de toename van menigte, een stormloop, paniek onder de menigte. Er is geen verwijzing naar de voorkant van het podium en de zitplaatsen op het festival. En daarom is er geen specifieke noodplanning voor massa slachtoffers tijdens een stormloop op het evenement.

Leave a Reply