Skip to main content

Bekijk de live getuigenis van Facebook klokkenluider Frances Haugen, over racisme, mensenhandel, Instagram en meer

25/10/2021
facebook
Beeld: Getty Images

Facebook’s klokkenluider, Frances Haugen, komt vandaag voor om bewijs aan te leveren voor de informatie die zij gelekt heeft over het platform. Daarnaast heeft ze duizenden interne documenten gelekt, waaruit blijkt dat het platform bijdraagt aan mensenhandel, racisme en misinformatie omtrent de verkiezingen.

De gelekte documenten worden de ‘Facebook Papers’ genoemd. Hierin is te lezen dat het platform continu racisme tegen Zwarte mensen probeert tegen te gaan, maar hier nooit in slaagt. Sterker nog, het algoritme is zelfs zo ingesteld dat er maar minder dan vijf procent van de haatberichten verwijderd kan worden. Dit, terwijl werknemers schatten dat een op de duizend berichten van het platform haatzaaierij bevat. Wellicht nog schokkender, is dat het Facebook mensenhandel makkelijker zou maken. Zo wordt het platform misbruikt door handelaars, die mensen te koop aan bieden. Deze mensen worden seksueel misbruikt en soms erger. Het platform weet hier al sinds 2018 vanaf. Uit de interne documenten blijkt dat ze de ergste berichten hebben verwijderd, maar het probleem hier niet mee hebben opgelost.

Instagram gaat over sociale vergelijking en over lichamen. Het gaat over de levensstijl van mensen en dat is wat uiteindelijk schadelijker is voor kinderen. Als ze gepest worden op het platform, is dat het laatste wat ze zien voordat ze naar bed gaan.

Frances Haugen

Iets anders wat naar voren komt uit de getuigenis van Frances Haugen, is hoe schadelijk Instagram, wat onder Facebook valt, is. Eerder werd al beschreven dat Instagram zeer schadelijk zou zijn voor het zelfbeeld van jongeren en tieners, maar nu stelt Haugen dat Instagram schadelijk is voor iedereen. Volgens haar is het platform zelfs het meest problematische social media platform van allen, omdat het zo gericht is op het vergelijken van schoonheidsbeelden. Ook stelt Haugen dat mensen wel op de hoogte zijn dat Facebook hun data bewaart, maar dat mensen geen idee hebben hoeveel informatie Facebook daadwerkelijk over hun heeft. Volgens haar is het namelijk nog meer dan mensen zich voor kunnen stellen.

Je kan de getuigenis hieronder live bekijken

Leave a Reply