Skip to main content

Beste albums van 2022 (Internationaal)

23/12/2022januari 3rd, 2023
beste albums 2022

Dit jaar ging de evenementsector weer open, wat overduidelijk een positieve invloed heeft gehad op de muziekindustrie. In 2022 werden we namelijk overspoeld met nieuwe albums, bijzondere samenwerkingen en tapes van zowel gevestigde, als upcoming artiesten. Het was dan ook niet makkelijk om een lijst samen te stellen van de beste albums van het jaar, maar de redactie heeft gekozen.

Dit zijn volgens Complex NL de beste albums uit de Benelux van 2022:

15. Brent Faiyaz – WASTELAND

Op WASTELAND toont Brent Faiyaz rauwe eerlijkheid in een heerlijk R&B jasje. Met de hulp van Drake, Tyler, de Creator, Alicia Keys en meer, vertelt een ingewikkeld verhaal aan elkaar over de prijs van roem. “I’m rich as fuck but I ain’t nothin’ at the same time”, brult hij op “Rolling Stone”, waarmee hij het thema van het album samenvat: niet alles wat blinkt is goud.

14. Drake – Honestly, Never Mind

‘N*ggas so ignorant in our hood, they be like ‘why the fuck you making techno?” rapt Drake op zijn laatste album ‘Her Loss’. De hele wereld was in de war toen hij uit het niets een album dropte van meer dan twintig tracks, waarop er slechts twee rap tunes staan. Drake toonde zijn muzikale talent en diversiteit met Honestly, Never Mind en hoewel het publiek eraan moest wennen, werden tracks als ‘Sticky’, ‘Massive’ en ‘Calling My Name’ al snel de hits die we van Drake gewend zijn.

13. Wizkid – More Love, Less Ego

Het kan niet makkelijk geweest zijn voor Wizkid om te proberen het muzikale en commerciële succes van zijn album ‘Made in Lagos’ te overtreffen of überhaupt te evenaren. Met ‘More Love, Less Ego’ laat de Nigeriaanse artiest echter zien hoe consistent hij nog steeds is in het maken van uitzonderlijk goede muziek. Met featurings van artiesten als Shenseea, Skillibeng en Ayra Starr laat Wizkid zien wederom scherp te zijn op opkomende talenten in de muziekindustrie, net zoals hij was met Tems.

12. Metro Boomin – Heroes & Villains

‘Heroes & Villains’ is nog maar net uit en toch is dit al een van de beste albums van 2022. Metro Boomin heeft uit werkelijk elke rapper op het album het beste weten te halen. In een tijd waarin we Young Thug een heel jaar hebben moeten missen, waren de Thugger verses erg welkom. In een tijd waarin Future een van de grootste hits van het jaar heeft gemaakt, waren de Future verses ook erg welkom. Metro Boomin is een tijdje van de radar geweest en op ‘Heroes & Villains’ is duidelijk te horen hoeveel progressie de producer in de tussentijd geboekt heeft.

11. Burna Boy – Love, Damini

‘Last Last’ was een van de grootste hits van 2022 en daarmee had Burna Boy eigenlijk meteen al een hitalbum te pakken. Met ‘Love, Damini’ wilde Burna Boy duidelijk zijn internationale succes vergroten, door samen te werken met uiteenlopende grote artiesten als Ed Sheeran, J Balvin, Popcaan, Kehlani, en meer. Met de bijbehorende tournee verbrak Burna Boy records, wat er allemaal aan bijdraagt dat dit album tot een van de beste albums van 2022 behoort.

10. Westside Gunn – 10

Westside Gunn is lowkey een van de beste rappers uit de scene en met de tape ’10’ heeft hij dit wederom bewezen. ’10’ is eigenlijk onderdeel van Gunn’s mixtape serie ‘Hitler Wears Hermes’. De tape dropte echter op dezelfde dag dat Kanye viraal ging met zijn uitspraken over Hitler, waarna de naam veranderd is naar ’10’. Westside Gunn heeft sinds 2012 elk jaar een deel van deze serie uitgebracht en heeft aangegeven dat ’10’ de laatste zal zijn. En wat een manier om het af te sluiten.

9. Beyoncé – Renaissance

Beyoncé maakte onverwachts haar comeback dit jaar door -tot werkelijk iedereens verbazing- een dance album te droppen. Queen Bey voorspelde ook nog een dat ‘Renaissance’ onderdeel is van een trilogie, waarin ze verschillende genres zal verkennen in haar muziek. Vanaf debuutsingle ‘Break My Soul’ die een monsterhit werd tot de ‘Cuff It’ challenge die viraal ging op TikTok- ‘Renaissance’ was alles wat we niet wisten dat we nodig hadden dit jaar.

8. Joey Bada$$ – 2000

Joey Bada$$ is het sterkst waar zijn roots liggen, en op zijn derde studioalbum, 2000, reflecteert de rapper uit Brooklyn op zijn leven en carrière terwijl hij een eerbetoon brengt aan een van zijn meest cruciale mixtapes, 1999. Op 2000 is de muzikale groei van Joey Bada$$ niet te ontkennen. Het was dan ook zonder twijfel een van de beste rap albums van het jaar.

7. Rema – Rave & Roses

In 2022 heeft Rema zijn stempel gedrukt op het groeiende roster van Nigeriaanse artiesten met wereldwijd succes. Zijn hitsingle ‘Calm Down’ is meer dan 200 miljoen keer gestreamd en op zijn album ‘Rave & Roses’ staan featurings van internationale grootheden zoals Chris Brown en 6LACK, en Selena Gomez staat op de remix van ‘Calm Down’. In augustus vertelde Rema ons dat hij liefde wil verspreiden met zijn muziek. Lees het interview hier.

6. Drake & 21 Savage – Her Loss

Her Loss was het album dat niemand aan zag komen, maar waar iedereen hyped over was. Drake en 21 Savage hadden immers al meerdere keren laten zien dat ze een geweldig rapduo zijn, dus een samenwerkingslabum was meer dan welkom. Hoewel Her Loss meer als een Drake album dan als een collab album klinkt, waren fans opgelucht na teleurstellingen als ‘Honestly, Never Mind’ en ‘Certified Lover Boy’. Het was het rap album waar veel Drake fans op zaten te wachten.

5. Kendrick Lamar – Mr. Morale & The Big Steppers

We zouden geen lijst kunnen maken van de beste albums van 2022, zonder ‘Mr. Morale and The Big Steppers’ hieraan toe te voegen. Na jaren niets van zich te laten horen, was Kendrick ineens terug met een nieuwe single, een nieuw album en een wereldtournee. Op ‘Mr. Morale and The Big Steppers’ beschrijft Kendrick geworsteld te hebben met een writer’s block, wat een van de redenen was dat hij fans zo lang heeft laten wachten. Gezien het feit dat Kendrick beter dan ooit klinkt op het album, was het het wachten waard.

4. Pusha T – It’s Almost Dry

‘It’s Almost Dry’ is voor de helft geproduceerd door Pharrell Williams en voor de andere helft door Kanye West. Alleen op het gebied van productie is dit al een van de beste albums van het jaar. Het blijft echter niet bij de productie, want Pusha T laat op dit album wederom zien dat hij een uitzonderlijk goede rapper is. Tracks als ‘Diet Coke’ en ‘Neck & Wrist’ werden gigantisch in 2022, maar ‘It’s Almost Dry’ is een no-skips album. De verschillende featurings zoals Jay-Z, Pharrell Williams en Lil Uzi Vert maken het opwindend. De scherpe pen en recht-voor-z’n-raap flow van Pusha T, maken het album een van de beste albums van 2022.

3. Future – I NEVER LIKED YOU

Future is op zijn best op ‘I Never Liked You’, waarin hij de dualiteit onderzoekt van zijn toxic gedrag en zijn verlangen om liefde te vinden. Met ‘Wait For U’ scoorde hij een van de grootste hits van het jaar. Een track die in elke gelegenheid gepast is: van de club tot de auto tot een date. Het album leverde hem meerdere Grammy nominaties op en werd Future’s achtste nr.1 album.

2. Bad Bunny – Un Verano Sin Ti

2022 was het jaar van Bad Bunny. Er is geen enkele artiest in geen enkel genre, die harder is gegaan dan Benito. ‘Un Verano Sin Ti’ is een album zonder skips, met enkel en alleen hits. Met het album werd hij voor de derde keer op een rij ’s werelds meest gestreamde artiest van het jaar en verbrak hij records met de toepasselijke tour. ‘Un Verano Sin Ti’ werd ook het eerste Spaanstalige album ooit dat genomineerd werd voor een Grammy in de categorie ‘Best Album of the Year’. Lees hier meer over het succes van Bad Bunny.

1.Gunna – DS4EVER

Gunna heeft misschien het merendeel van het jaar vastgezeten, volgens de Complex NL redactie heeft hij toch het album van het jaar gedropt. Vanaf debuutsingle ‘pushin P’ was DS4EVER eigenlijk al een succes, maar de rest van het album toont Gunna’s groei als artiest en kennis van de hedendaagse hiphop cultuur. Het album kwam binnen op nr.1 en versloeg daarmee ‘Dawn FM’, het album van The Weeknd.

Hoewel deze albums het niet tot onze top 15 beste albums van 2022 hebben gehaald, verdienen ze volgens ons honorable mentions:

Kodak Black – Back For Everything
Asake – Mr. Money With The Vibe
Rosalía – Motomami
Yeat – 2 Alivë
Quave & Takeoff – Only Built For Infinity Links
Steve Lacy – Gemini Rights