Skip to main content

Beste songs van het jaar (Benelux)

28/12/2022januari 3rd, 2023
Beeld: Complex Original

Dit jaar ging de evenementsector weer open, wat overduidelijk een positieve invloed heeft gehad op de muziekindustrie. In 2022 werden we namelijk overspoeld met nieuwe tracks, bijzondere samenwerkingen en tapes van zowel gevestigde, als upcoming artiesten. Het was dan ook niet makkelijk om een lijst samen te stellen van de beste songs van het jaar, maar de redactie heeft gekozen.

Dit zijn volgens Complex NL de beste songs uit de Benelux van 2022:

20. Dikke – Gasolina

19. Cristian D & $hirak ft. Brysa & Ashafar – Amsterdam


Cristian D wilde er geen gras over laten groeien dit jaar. Niet eens twee weken in het nieuwe jaar dacht hij “Ik ga een van de grootste hits van het jaar droppen.” Hij is misschien jong, maar niet jong genoeg om de oude classics niet te waarderen. Het was onmogelijk om deze speling op Fouradi’s ‘1 Ding’ te ontwijken dit jaar. En dat is helemaal niet erg, want het is een ijzersterke hit.

18. Kleine John ft. Jmani & Jhorrmountain – Balance


Kleine John was eerder al te zien als host van Sneakershopping en heeft sindsdien niet stil gezeten. Hij focust zich steeds meer op zijn muziekcarrière, en dat is beloond met een hit. ‘Balance’ heeft een verslavende productie en een catchy refrein. Meer heb je niet nodig toch?

17. Tyrone Marcio – In Je Eentje


Tyrone Marcio is een van de beste nieuwe artiesten die we hebben ontdekt dit jaar. Hij werkte eerder al mee aan het laatste album van Ronnie Flex, maar kwam dit jaar toch met zijn debuutproject. Een van de singles van dit project, was ‘In Je Eentje’. Waarschuwing: niet luisteren als je verliefd bent. Je gaat de track niet meer af kunnen zetten.

16. Jayh – Hier Bij Mij

15. Rich2Gether x BKO x Jhorrmountain – MattaMan ft Boat & Priceless


Rich2Gether heeft sowieso een prima jaar achter de rug, maar ‘Mattaman’ was een van DE tunes waar je aan zal denken als je aan de zomer denkt. Heb je wel echt geleefd als je deze niet ergens in een park- of op een bootfeest gehoord hebt? Een hete track voor hete spelers only.

14. Mula B & Trobi – Coke In De Uitverkoop


Mula B en Trobi weten beide hoe het is om hits te scoren. Gooi ze samen in de studio, en ze halen het beste uit elkaar. Mula B en housebeats gaan sowieso al samen net als koffie en sigaretten, laat staan als die beat geproduceerd wordt door hitmachine Trobi. Hemels.

13. FMG – Boot

Oooh, je hebt de Boot gemist! Er is geen track die we dit jaar vaker hebben gehoord dan ‘Boot’. Ineens was de track o-ve-ral: virale tiktok challenges, op elk feestje en elk festival. De mannen van FMG hebben met ‘Boot’ zonder twijfel hun grootste hit ooit binnen weten te slepen en de track kon dan ook niet ontmissen in deze lijst.

12. Sor ft. Bully – Lost Souls

In januari voorspelden we dat Bully een belangrijk talent was om in de gaten te houden in 2023. Dat heeft de rapper inmiddels waargemaakt. Bully maakte zijn opwachting in de scene en trok hiermee de aandacht van meerdere artiesten, zoals sor. ‘Lost Souls’ is compleet in sor stijl, maar Bully weet zich goed aan te passen om de track tot een prachtige samenwerking te maken.

11. Rotjoch, ADF Samski, Yssi SB & BryanMG – Gutterbaby


De eerste track van ‘Float’ was een samenwerking tussen de twee youngest in charge, en een serieuze hookkiller. Het resultaat? Een keiharde New York-drillgeïnspireerde track, met twee snoeiharde verses en een bijpassende hook. ADF Samski en Yssi SB laten hun chemistry goed zien op deze track.

10. Trobi, Emms & Lijpe – Donkere Dagen

9. Yade Lauren ft. Cho & Kevin & Jordan Wayne – Swim Deep

Yade Lauren heeft zo’n positie bereikt dat alles wat zij doet, viraal lijkt te gaan. Met haar ‘Pretty Gang’ heeft de zangeres een trouwe fanbase opgebouwd, die ervoor zorgen dat al Yade’s tracks hits worden. Het was dan ook moeilijk om te kiezen tussen ‘Toxic’ en ‘Swim Deep’, maar gezien het feit dat ‘Swim Deep’ ook nog harde verses van twee van onze favoriete rappers bevat, is het uiteindelijk ‘Swim Deep’ geworden. We hadden echter makkelijk elke track die Yade dit jaar gedropt heeft, in de lijst kunnen zetten.

8. Katnuf – Van Mij Zijn

Daar was hij dan ineens: KATNUF. De 21-jarige artiest nam TikTok over met zijn hitsingle ‘Van Mij Zijn’, waarmee hij uiteindelijk zelfs op nr. 1 terechtkwam. In augustus spraken we KATNUF over hoe hij TikTok en de hitlijsten compleet bestormde met zijn debuutsingle en zijn plannen voor 2023. Lees het interview hier.

7. Broederliefde – Stunten

Broederliefde en KA is misschien geen voor de hand liggende combinatie, maar met ‘Stunten’ hebben ze bewezen een winning team te zijn. ‘Stunten’ is Broederliefde op hun best, zoals we van ze gewend zijn en de kenmerkende flow van KA, in een feestelijk jasje, maakt de track helemaal af. Het was dan ook niet verassend dat de track de nr. 1 positie behaalde.

6. SFB – Baby Mama Drama ft. Murda

‘Baby Mama Drama’ geeft ons old school vibes in een new skool track. We kunnen op Murda rekenen altijd een keiharde verse te leveren en hij heeft ons ook hier weer niet teleurgesteld. ‘Baby Mama Drama’ is volgens de redactie dan ook de beste track van SFB’s ‘Reset The Levels IV’.

5. Rotjoch, Mula B & KA – Verdienmodel

4. Idaly ft. Emms – Amazin’

Baby, pull up. Hoewel we nog steeds wachten op een nieuw album van Idaly, heeft hij 2022 gedragen met zijn hitsingle ‘Amazin”, featuring Emms. ‘Amazin” was zo’n grote track dat je er niet aan ontkwam, of je dat nou wilde of niet. Het heeft ons alleen maar nieuwsgieriger gemaakt naar wat Idaly ons in 2023 gaat brengen.

3. Lijpe – Was Er Nooit

2. sor – Zo Zijn

Als je een driedelig album dropt, wat overigens ook het beste album van het jaar wordt, is het niet gek dat je meerdere beste tracks van het jaar hebt gedropt. Daarom staat sor ook met ‘Zo Zijn’ in onze Top 20 beste songs van het jaar. De manier waarop sor van flows (en beats) switcht op de track en toch binnen het thema van de track en het album weet te blijven, is bewonderenswaardig. De productie van de track is ongekend voor Nederlandse begrippen en volledig uniek in sound.

1.JoeyAK – First Day Out 2

JoeyAK claimt de eerste plek dit jaar met zijn ‘First Day Out 2’. Hoewel de rapper omringd wordt door controversie, is zijn impact op de Nederlandse hiphop scene niet te ontkennen. Zelfs toen hij vast zat, bleef hij even relevant. Het was dan ook niet verassend dat zijn track ‘First Day Out 2′, de scene volledig op z’n kop zette toen JoeyAK weer vrij kwam. De clip, waarin we de rapper letterlijk volgen vanuit de gevangenis op weg naar vrijheid, is al miljoenen keren bekeken op YouTube – en terecht. JoeyAK laat in elke keuze die hij maakt zien hoe goed hij zijn positie in de scene begrijpt. Hij draagt het gangstarap genre in Nederland zowat in zijn eentje en niemand doet het beter dan hij. ‘First Day Out 2’ is een ijzersterke rap track, waarin JoeyAK even hongerig als ooit klinkt en zijn delivery nagenoeg perfect is. Er was geen track die dit jaar meer impact heeft gemaakt op onze scene.