Skip to main content

Bijna 200 gewonden bij bosbranden in Turkije

30/07/2021
Beeld: Meriç Dağlı

Door bosbranden in het zuiden van Turkije, zijn vier mensen overleden en ruim 180 mensen gewond geraakt. In de toeristische gebieden langs de mediterrane kust schoten duizenden brandweerlieden te hulp. Een hotel in de toeristenstad Bodrum werd ontruimd. Hulpdiensten redden tien mensen die vastzaten op een boot, omringd door brandend bos.

bosbranden Turkije
Beeld: Twitter/@zrnyldrm

Bosbranden Turkije

Wat de bosbranden in Turkije veroorzaakte, is nog niet bekend. Omdat in Antalya op vier plekken tegelijkertijd brand uitbrak, vermoeden autoriteiten brandstichting. In eerste instantie waren de branden in vrij dunbevolkte gebieden. Gedurende de dag verspreidden ze zich naar de toeristische badplaatsen met veel hotels en resorts. De hoge temperaturen en veel wind wakkerden het vuur aan, waardoor het ook sneller verspreid raakte.

Dat het loeiheet is in Turkije is een understatement. Momenteel loopt de temperatuur in Bodrum ’s middags op tot wel 37°. De laatste jaren is Turkije niet het enige land dat met verwoestende bosbranden te maken heeft. In de Verenigde Staten en in Australië zijn hele gebieden weggevaagd. Diersoorten raken uitgestorven en veel mensen verliezen hun huis, worden ziek of nog veel erger. Veel experts stellen dat deze bosbranden onlosmakelijk verbonden zijn met klimaatverandering. Momenteel zijn er nog steeds tientallen branden in Turkije, maar volgens de Turkse regering is het merendeel onder controle.

bosbranden Turkije
Beeld: Twitter/@zrnyldrm

Leave a Reply