Central Cee en het manifesteren van succes

mrt 07 , 17:48 COVERS
complexcovercentralceev4 683x1024jpg
Home » Central Cee en het manifesteren van succes

CENTRAL CEE

COMPLEXNL SPECIAL

Fotografie: Jonathan Hoost
Tekst: Soraya Hadjar
Navigate to the next section

Central Cee en het manifesteren van succes

Toen de Britse rapper Central Cee onlangs in Amsterdam was om zijn merchandise te promoten, kwamen er zoveel fans op af dat de pop-up shop afgelast moest worden. Dat stopte de honderden fans die zich hadden verzameld op straat echter niet. Het chaotische beeld, dat zelfs door kranten opgepikt werd, was een duidelijk bewijs van Central Cee’s groeiende populariteit. Niet alleen in de UK en in Nederland, maar wereldwijd. Hoewel 'Cench' al jaren aan de weg timmert als rapper, kwam zijn echte doorbraak pas in 2020. Zoals hij rapt op zijn hit 'Cold Shoulder' werd er verwacht dat hij een one-hit-wonder zou zijn. Niets bleek echter minder waar. Met zijn nieuwe tape '23' bewijst de rapper dat hij hier niet alleen is om te blijven, maar om de UK rap scene volledig over te nemen. Complex NL sprak hem over het manifesteren van je dromen, het proces achter '23' en meer.
Navigate to the next section

23

'23' vertelt een duidelijk verhaal over waar Central Cee op dit moment staat; zowel in zijn carrière als in zijn leven. De titel van de tape verwijst naar de huidige leeftijd van de rapper, echte naam: Oakley Neil H T Caesar-Su. Hij vertelt dat het opnameproces van de tape op z’n zachtst gezegd onorthodox te noemen is: ''Ik heb de hele tape binnen twee weken opgenomen'', legt hij uit. ''Ik houd er eigenlijk niet van om naar de studio te gaan, dus ik ga niet vaak. Ook bij '23' stelde ik het moment continu uit. Uiteindelijk heb ik besloten mezelf twee weken op te sluiten in de studio met een lege agenda, zodat ik het wel af moest maken.'' Waar zijn vorige album 'Wild West' gehuld was in oranje kleuren voor de marketing, is geel de kleur van '23' geworden. Hier bedankt Central Cee zijn manager en goede vriend Ybeeez voor. ''Het was zijn idee om een project aan een bepaalde kleur te koppelen en zo te marketen'', vertelt hij. ''Het werkte goed met oranje voor 'Wild West', dus wilden we dat op een manier terug laten komen bij '23'. Geel leek me daar de juiste kleur voor, het trekt de aandacht.''

”Ik heb het hele album binnen twee weken opgenomen”

Het is maar de vraag of hij dit nodig had, want Central Cee trekt ongetwijfeld de nodige aandacht. Hoewel zijn succes momenteel een hoogtepunt bereikt heeft, heeft de rapper meerdere hoogtepunten gehad in zijn carrière. De single 'Obsessed with You' was een gigantische hit op TikTok en in 2020 ging zijn single 'Day In The Life' viraal op hetzelfde platform en ver daarbuiten. Een line die eruit springt op de track is: ''Turn off the autotune, Let’s hear how you really rap'', wat een advies aan zichzelf lijkt te zijn. Fans die al jaren naar Cee luisteren, weten dat hij voorheen een geheel andere sound had. Toentertijd werd er door hem veel meer autotune gebruikt in z’n muziek. Nadat hij hier verandering in bracht door op drill beats te gaan rappen en de autotune achterwege te laten, groeide zijn populariteit vrijwel meteen. En dat terwijl hij geen drill rapper is qua inhoud. In Cee’s teksten gaat het veel vaker over wie hij is, hoe hij in het leven staat en wat zijn plannen voor de toekomst zijn. ''Ik heb veel verschillende kanten, maar ik zou die niet zo kunnen beschrijven'', legt hij uit. ''Vooral op deze tape zul je wellicht horen dat ik mezelf soms zelfs tegenspreek. Als je naar mijn muziek luistert, kun je mij waarschijnlijk beter leren kennen. Ik realiseer zelf bepaalde dingen ook pas nadat ik het beschreven heb in mijn muziek. Zo werkt mijn mind gewoon.'' Er is geen woord van gelogen, want hij analyseert zichzelf continu in zijn teksten, maar geeft tijdens het interview aan niet iemand te zijn die zichzelf veel analyseert.
En daar heb je ook meteen de succesfactor van Central Cee te pakken: hij weet perfect in te spelen op huidige trends zonder zichzelf te verliezen. Hij blijft dicht bij zichzelf in zijn teksten en zet tools als social media perfect in voor zijn marketing. Dit maakt hem de perfecte artiest voor de social media generatie van vandaag de dag; die zonder enige moeite door content die niet authentiek is heen prikt. Daarnaast is zijn succes er misschien pas een paar jaar, maar aan zijn teksten, punchlines, delivery en storytelling is te horen hoeveel ervaring en groei er in de muziek van Central Cee zit. Hij bezit overduidelijk alle kwaliteiten van een getalenteerde rapper, iets wat niet te ontkennen is als hiphopliefhebber.

”Ik ben momenteel gelukkiger dan ooit”

Op de beelden die de rapper deelt op social media is te zien hoe hij veel van zijn huidige succes gemanifesteerd heeft. Waar hij twee jaar geleden nog voor tientallen mensen stond op te treden, deelt hij nu filmpjes van duizenden fans die zijn teksten meezingen. Hij heeft co-signs gekregen van grote artiesten als Skepta en Wizkid, miljoenen streams op zijn tracks en hij heeft dit allemaal gedaan zonder te tekenen bij een label. Op zijn Daily Duppy freestyle, die eerder dit jaar uitkwam, rapt Central Cee over hoe hij zijn succes al jaren plant. Hierbij kijkt hij op naar grootheden als Jay Z: ''I got a blueprint similar to Jay Z''. Wat staat er dan nog meer op de planning voor Cench, gezien het succes dat hij in de afgelopen twee jaar heeft bereikt? De rapper hoeft niet lang na te denken over wat hij momenteel manifesteert voor de toekomst: 'een vriendin, dat is het enige wat ik nog nodig heb', lacht hij. ''Je zou je erin vergissen hoe moeilijk het is om een vriendin te krijgen tegenwoordig.'' Met of zonder vriendin, laat hij weten dat het erg goed met hem gaat. ''Ik ben momenteel gelukkiger dan ooit'', zegt hij zelfs.
Hoewel hij aangeeft dat hij niet de beste is in het geven van advies, heeft hij een duidelijke boodschap voor jongeren die zelf op zoek zijn naar succes: ''Zorg ervoor dat je een duidelijke balans hebt tussen het manifesteren van je dromen en hard werken voor je dromen.'' Central Cee is immers het levende bewijs van wat er allemaal mogelijk is, als je maar in jezelf blijft geloven en hard blijft werken voor je dromen.
Stream '23' hieronder:

Central Cee – Cold Shoulder [Music Video]

CENTRAL CEE GALLERY

Photos by Jonathan Hoost

CREDITS

Fotografie en animatie: Jonathan Hoost
Set assistance: Caine Ruiz & Tiago Ventura
Graphic Design Cover: Ezhar Stella
Tekst: Soraya Hadjar
Web development: YOURBRANDHUB

Gerelateerde artikelen

Laatste artikelen in Muziek

gkwytkyx0aa1eny

Complex Picks: We Still Don't Trust You - Metro Boomin & Future

Deze week bespreken we het nieuwe album van Metro Boomin & Future - We Still Don’t Trust You.

MUZIEK apr 17, 21:04
img 5075

Artist To Watch: Narco Polo

Narco Polo is onze nieuwe Artist To Watch voor de maand maart. We spraken Narco Polo over zijn begin als artiest.

MUZIEK mrt 15, 10:00
schermafbeelding 2024 03 09 om 163334

Nelson Freitas: Een Reis Van Rotterdam Naar Wereldwijd Succes 

Dat Nelson Freitas een meester is in het mengen van Kaapverdische inspiraties met moderne pop, R&B, en Afrobeats, is een feit dat zijn fans al lang erkennen. De muzikale reis van deze veelzijdige arti...

MUZIEK mrt 09, 17:52
ert45 1

Het Drake-effect: de beste Drake-Remixes van nieuwkomers

Drake en 4Batz hebben zojuist hun eerste samenwerking uitgebracht, 'Act II: Date @ 8 Remix'. Dit markeert een belangrijk moment waarbij Drake zijn krachten bundelt met de opkomende artiest 4Batz. Het...

MUZIEK mrt 08, 19:07