Interview: Abderrahmane Trabsini (Daily Paper) over de Ramadan

apr 04 2022, 16:56 CULTURE
img 7050
De Ramadan is weer begonnen en vandaag zitten we in de derde dag van deze heilige maand. Tijdens deze maand spreken wij verschillende mensen die meedoen aan de Ramadan. Vandaag gaan wij in gesprek met Abderrahmane Trabsini, één van de oprichters van het Amsterdamse kledingmerk Daily Paper. Hij vertelt ons over zijn Ramadan-gedachte, het voedsel dat hij het liefst consumeert tijdens de Iftar en zijn ervaringen tijdens het vasten.

Waar heb je het meest naar uitgekeken in deze heilige maand?

“Aan de spiritualiteit van de Ramadan. Het is nu een mooi moment om weer dichterbij mijn geloof te komen. Ook gebruik ik deze tijd om meer met mijn naasten te zijn. Ik zit in de creatieve industrie en daarin worden we nauwelijks herinnerd aan het geloof. Daarom probeer ik in de Ramadan weer de waarde te vinden van hetgeen dat er echt toedoet. Met de jaren ben ik de Ramadan ook steeds meer gaan waarderen en nu neem ik het ook heel serieus. Het vasten is één van de vijf pilaren in ons geloof, dus dat vind ik echt belangrijk.”

Zijn er dingen die je lastig vindt tijdens de Ramadan?

“Nee, eigenlijk niet. Ik probeer elk jaar weer een nieuwe challenge te doen. Twee jaar geleden ging ik in de avond trainen na het vasten. Vorig jaar trainde ik drie keer per week in de ochtend en dit jaar probeer ik mezelf nog meer te prikkelen. Ik wil alles blijven doen wat ik daarvoor ook deed, zoals werk en sporten. Uiteindelijk zit het allemaal in je hoofd en kan je, je mindset daarin echt trainen. Ik wil ook niet dat mensen het verschil zien als ik vast of niet vast. Van mezelf moet ik altijd actief voor de dag komen.”

Met wat verbreek jij na de dadel graag het vasten?

“Ik begin altijd wel met iets dat licht is. Dus na de dadel eet ik meestal harira soep en drink ik veel water. Ook drink ik vaak smoothies met verschillende soorten groenten en de rest van de vitamines vul ik aan met supplementen. Tuurlijk eet ik soms een hamburger, maar als ik heel vettig eet in de avond — wat vaak gebeurt in onze community — dan word ik snel lui. Ik wil juist actief blijven.”

De pandemie is afgelopen. In hoeverre is deze Ramadan anders dan de afgelopen twee jaren?

“Mensen hebben nu de behoefte om socialer te zijn. De voorgaande jaren was groepsvorming niet mogelijk en dat kan nu allemaal weer. Zelf heb ik ook weer zin om met mijn vrienden uiteten te gaan en samen het vasten te verbreken. Ook voor de horeca is het mooi dat ze weer open zijn na lange tijd. Ik gun het ze ook volledig, dus het is mooi dat we de restaurants weer kunnen bezoeken.”

Heb je nog een laatste boodschap voor alle mensen die vasten?

“De essentie van deze maand is zo belangrijk. Als je leert waar Ramadan echt over gaat, dan zul je er elk jaar weer naar uitkijken. Het is een mooie maand waarin we dichterbij het geloof en onze familie en vrienden komen. Kijk links en rechts om je heen en wees een goed mens. Help mensen om je heen want dat betekent veel voor een ander. Ongeacht iemand’s geloof."

Gerelateerde artikelen

Laatste artikelen in Muziek

atwbanner alessio

Artist To Watch: Alessio

Alessio de Martino wist al op jonge leeftijd hoe je via social media je eigen succes kan creëren en bouwde sinds 2019 zijn online following op. In 2022 begon hij met het uitbrengen van zijn eigen muzi...

MUZIEK jun 24, 11:49
whoshotya website banner redmoons

Who Shot Ya: Red Moons

In onze rubriek ‘Who Shot Ya’ gaan we maandelijks in gesprek met een videograaf uit de Nederlandse muziekscene om dieper in te gaan op hun carrière.

CULTURE mei 31, 11:36
vodafone web banner jiri11

Complex Connects met Jiri11

Vallen en opstaan! Jiri11 weet als geen ander hoe het is om terug te komen na een zwaardere periode. In de derde Complex Connects sessie rapt hij over terug on top komen na een periode van blauwe brie...

Highlight Homepage mei 23, 16:00
schermafbeelding 2024 05 18 om 103626

Artist To Watch: Kaya Imani

Kaya Imani is onze nieuwe Artist To Watch! We spraken haar over haar muzikale reis, het overlijden van haar vader en haar muzikale prestaties.

MUZIEK mei 22, 17:55