Bassline: al 33 jaar een begrip

mei 06 2022, 11:29 CULTURE
img 4879 1
Als je een beetje bekend bent in het Amsterdamse nachtleven, kan de naam Bassline je niet ontgaan zijn. Het feest dat in 1989 begon in de RoXY, is vandaag de dag nog steeds een begrip in het uitgaanscircuit. Het feest heeft vele locaties en organisatoren gekend. We nemen je mee in meer dan drie decennia Bassline.
7 mei is het weer tijd voor een nieuwe Bassline in Parralel. Check hier voor de line-up en shows van de komende tijd.

Het begin van Bassline

Bassline werd eind jaren tachtig opgericht. In deze beginjaren verzorgden zij de donderdagavonden in de RoXY. In de eerste instantie was het een feest waarbij funk en hiphop samen kwam. Denk aan veel muziek met James Brown samples. Later werd R&B populair en bij Bassline werden hiphop en R&B ook gefuseerd. Dit was in de tijd waarin housemuziek een opmars maakte en immens populair werd. Ondanks dat Bassline een aardig succes was, besloot de RoXY destijds volledig mee te varen op de populariteit van housemuziek. Vanwege deze verandering ging Bassline in 1991 op zoek naar een andere thuishaven. Na verschillende omzwervingen via Palladium, Soulkitchen (vroegere club op de Amstelstraat) en De Melkweg, kwam Bassline weer terug in de RoXY.
Ze hebben zich in de tussentijd gemanifesteerd tot een goed lopend feest en daarbij was de eerste housegolf destijds aan het slinken. Uiteindelijk verzorgde Bassline de zondagavond voor een paar maanden. In die tijd trad ook Busta Rhymes op in de RoXY. KC The Funkaholic is (samen met DJ Johnson) de oprichter en voormalig resident DJ van Bassline. Hij vertelt dat Bassline in de tijden van RoXY geen gebrek had aan paradijsvogels en extravaganza. 'Allerlei verschillende soorten mensen stonden naast elkaar te dansen. Het uitgaan is tegenwoordig wel een stukje saaier geworden als je het vergelijkt met die tijd. Ik denk er met weemoed aan terug. Tegelijkertijd merk ik dat we nu weer in een opwaartse spiraal zitten.' Na de RoXY was het tijd voor een nieuw Bassline-hoofdstuk.
13620344 1137679406255560 4179693660202201524 n
KC The Funkaholic (rechts) samen met Murth Mossel: zijn vaste MC (links)

In Paradiso

Na de tweede termijn van Bassline in de RoXY, werd het tijd voor een nieuwe en grotere locatie. Uiteindelijk kwamen ze terecht bij Paradiso. Cultureel gezien had de Amsterdamse poptempel het meest te bieden en ging KC The Funkaholic tevens daar een functie bekleden als programmeur. Daardoor deed de organisatie van Bassline meer dan alleen feesten organiseren; ze waren verantwoordelijk voor de programmering van de Paradiso.
https://soundcloud.com/kckindredspiritsnl/bassline-laidback-sound-sensation
Zo werd J Dilla met Slum Village door hen voor het eerst geboekt in Europa. Er moest toen een gezonde balans komen tussen het zijn van een poppodium en een nachtclub. "Het was - en is - nog steeds moeilijk om bijvoorbeeld uitgebreid te decoreren in Paradiso," zegt KC. "Je moet zo snel schakelen van een vooravond-programma naar een clubavond dat, dat bijna niet te doen is. Hierdoor zijn de mogelijkheden om jezelf te profileren als een venue én een nachtclub toch beperkt. Aan de andere kant heeft dit probleem ook juist z'n charme."
Uiteindelijk gaf KC The Funkaholic de fakkel aan de wat jongere Mr. Wix. Dit is iets wat binnen de organisatie van Bassline heel gebruikelijk is. Later werd het stokje doorgegeven aan Vic Crezée, DJ Abstract en FS Green. Volgens KC The Funkaholic is het belangrijk dat het feest georganiseerd blijft worden door de jongere generatie. Die weten immers het best wat er speelt binnen die doelgroep. Toch is het zeker niet zo dat er geconformeerd werd naar de maatstaven van de status quo.

Bassline in 2022

Na jaren stilte vanwege de pandemie is Bassline in 2022 weer terug. De Amsterdamse feestorganisatie dient nu als platform voor al het hiphop, r&b en afro gerelateerde programma van Paradiso met eigen clubnacht. Eén van de kersverse resident DJ's van Bassline is Chalé, die zelf ook warme herinneringen heeft bij het feest. "In 2013 ging ik voor het eerst naar een hiphopfeestje en dat was Bassline, Voor mij was dat het hardste hiphopfeest dat er was en tot op heden is dat het nog steeds." In 2015 draaide Chalé voor het eerst op het feest. Het idee dat er altijd iemand van een nieuwere generatie achter Bassline staat, hoor je volgens hem ook terug in de muziek die gedraaid wordt. "Het is wat warmer geworden. Hiphop van vandaag is ook alweer anders, dan toen ik de eerste keer draaide op Bassline. We proberen ook altijd muziek te draaien die je nergens anders hoort; niet persé de grootste hits." Chalé zal de komende edities draaien op het langstlopende hiphopfeest van Nederland. Er zijn weinig feesten die het zo lang volhouden. Hetgeen dat Bassline onderscheidt van andere feesten is volgens Chalé te vangen in één woord: "Legacy!"

Gerelateerde artikelen

Laatste artikelen in Muziek

https hypebeastcom image 2024 05 10 gunna one of wun album stream 1 1

Complex Picks: Gunna - One of Wun

Dit keer bespreken we het nieuwe album van Gunna, ‘One of Wun’.

MUZIEK mei 16, 14:57
4277 ne ecomm jw jwblacklabelthebend nl nl 1920x1080 organic v102 ss scx02 1

Johnnie Walker viert vrouwelijke game-changers in de Nederlandse hiphop met ‘’Pass the Mic’’

Met nu meer dan 50 jaar bestaan van Hip Hop is diversiteit de kracht die het genre gaande houdt. Juist de mix van achtergronden, invloeden en ervaringen is wat de hiphopscene drijft en altijd heeft ve...

MUZIEK mei 13, 13:34
website banner template 1

Complex Picks: PartyNextDoor - PARTYNEXTDOOR4

In de rubriek Complex Picks licht de redactie van Complex NL hun drie favoriete tracks van een nieuw muziekproject.

MUZIEK mei 01, 16:48
website banner template

In Gesprek Met 24kGoldn

24kGoldn, bekend van 'Valentino' en 'Mood', brak door op 18-jarige leeftijd. Zijn EP 'Growing Pains' verkent zijn leven na succes.

MUZIEK apr 25, 18:00