Deze Nederlandse kunstenaars moet jij in de gaten houden

feb 23 , 15:54 CULTURE
banner
Wist jij dat er een ‘new wave’ aan getalenteerde kunstenaars uit Nederland gaande is? Er is een stroom aan jonge creatives die, soms letterlijk, een eigentijdse interpretatie van de wereld schetsen. Sommige van hen bewandelen de ‘traditionele’ route langs de galeries en musea, anderen genereren vooral bekendheid met hun aanwezigheid op social media. 
Wij spraken hierover met productiehuis Carte Blanche wat zich bezighoudt met het programmeren, produceren en presenteren van o.a. kunst. Het platform brengt een aantal keer per jaar een magazine uit waarin zij niet eerder vertoond werk publiceren van makers uit verschillende stijlen en disciplines, variërend van schilderkunst tot animaties en van fashion design tot songteksten. Artistiek leider Valery Mak selecteert hiervoor toonaangevende makers en tipt vijf van haar favoriete Nederlandse kunstenaars van dit moment, die jij in de gaten moet houden.

Kaili Smith

Kaili Smith (28) maakt hele frisse, eigentijdse schilderkunst. Hij werd vorig jaar genomineerd voor de ‘Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst’. Daarnaast maakt hij films en installaties. Zijn werk toont vooral jonge mensen in de randstad, geportretteerd als de koningen en koninginnen die ze van binnen zijn. Hij doet dat met een gelaagdheid die gaat over culturele vermenging en globalisering. Dat varieert van de strijd van migranten aan Europese grenzen tot de expressie van straatkunstenaars in Istanbul. Voor Carte Blanche maakte hij het werk ‘Papa Bam Bam’, een olieverfschilderij waarop je een jonge jongen met zijn (vermoedelijke) vader ziet in de bokszaal.
kaili 5
kaili 4
kaili 3
kaili 2
kaili 1

Black Childish

Illustrator Mickaël Mehala (31), beter bekend als Black Childish, komt van het Caribischeeiland Martinique, studeerde graphic design en motion design in Parijs en woont nu al een tijdje in Nederland. Hij heeft een heel kleurrijke stijl, vol Caribische invloeden en referenties naar hiphop en basketbal. Je hebt zijn werk misschien weleens gezien als je een bestand verstuurt via WeTransfer: hij maakte een serie wallpapers voor hen. Naast toffe illustraties maakt hij de laatste tijd opvallende 3D designs van speelgoedsoldaatjes. In ons magazine publiceerde hij een animatie van een meisje op slippers met een zelfgemaakte vlammenwerper: ‘Let it burn’.
black 5
black 4
black 3
black childish 2
black 1

Tom van Veen

Tom van Veen (28) is een multidisciplinaire kunstenaar. Hij schildert hedendaagse iconen. In zijn olieverfschilderijen combineert hij invloeden van Oude Meesters met thema’s die zijn generatiegenoten aanspreken. Hij gebruikt kleuren om een hard licht te creëren dat alles absorbeert terwijl het tegelijkertijd bepaalde tinten vervaagt. Vaak zijn zijn werken diep blauwgrijs, waarmee hij wil laten zien dat het een herinnering verbeeldt. Naast schilderkunst, maakt Tom ook performances, teksten, beeldhouwkunst en decors. Samen The New Originals(TNO) organiseerde hij het initiatief ‘We Move as One’, een samenwerking met het Museum Boijmans Beuningen.
snapinstaapp 240449360 223334889612380 4715526364432806403 n 1080
tom 4
to 3
tom 2
tom 1

Ziarah Janssen

Ziarah Janssen (33) is een kunstenaar die in haar krachtige werken het vrouw-zijn en de hoogte- en dieptepunten van het leven laat zien. In haar werk zie ik twee duidelijke stijlen: kleurrijke abstracties en vrouwenfiguren. Denk bijvoorbeeld aan vrouwen als dansers, partners of moeder en dochter. Verder staat het lichaam centraal in haar werk, wat voortkomt uit haar multidisciplinaire achtergrond als schilder, acteur en danser. 
Ziarah haalt veel inspiratie uit de band met haar moeder en zusje Tisja, met wie ze conceptueel én in de productie van haar werk samenwerkt. Als duo Sisters Janssen werkten ze met o.a. Levi’s, Calvin Klein, Chanel en New Amsterdam Surf Association, met wie ze een badpak ontwierpen. 
ziarah 5
ziuara 4
ziaria 3
ziiairah 2
nummer 1

Stikstok

Vital de Frel alias Stikstok is een soort enigma. Er is weinig over hem te vinden en ik heb ook nog nooit ergens een foto van hem gezien. Dat draagt alleen maar bij aan de mystiek en maakt hem nog fascinerender. Stikstok maakt illustraties en schilderkunst en is al een tijdje actief in de Amsterdamse creatieve sector. Zo fotografeert hij voor kledingmerk Lack Of Guidance en is hij betrokken bij videoclips en andere visuele uitingen voor hiphopacts als Kempi, The Alchemist, JoeyAK en Midas Hutch. De laatste jaren is hij echter voornamelijk bezig met schilderkunst. Stikstok schildert met olieverf en zijn dominante kleurgebruik, meestal de combinatie rood/zwart, springt in het oog. Hij portretteert personages in sprookjesachtige natuur-omgevingen. Hij heeft een schilderij gemaakt waarop rappers Young Dolph en KeyGlock chillen op een kameel in de woestijn: dat is mijn onbetwiste favoriet.
stikstok 1
stikstok 2
stikstok 3
snapinstaapp 44496352 262190847986352 4439002772470478351 n 1080
snapinstaapp 29416184 167085497442279 8353654731511431168 n 1080
Carte Blanche brengt een aantal keer per jaar een magazine uit waarin zij nieuw werk publiceren van kunstenaars uit verschillende stijlen en disciplines. Magazine ‘CB002’ is nu verkrijgbaar in gelimiteerde fysieke oplage en online te lezen.
https://issuu.com/crtblnch/docs/issuu_cb002

Gerelateerde artikelen

Laatste artikelen in Muziek

https hypebeastcom image 2024 05 10 gunna one of wun album stream 1 1

Complex Picks: Gunna - One of Wun

Dit keer bespreken we het nieuwe album van Gunna, ‘One of Wun’.

MUZIEK mei 16, 14:57
4277 ne ecomm jw jwblacklabelthebend nl nl 1920x1080 organic v102 ss scx02 1

Johnnie Walker viert vrouwelijke game-changers in de Nederlandse hiphop met ‘’Pass the Mic’’

Met nu meer dan 50 jaar bestaan van Hip Hop is diversiteit de kracht die het genre gaande houdt. Juist de mix van achtergronden, invloeden en ervaringen is wat de hiphopscene drijft en altijd heeft ve...

MUZIEK mei 13, 13:34
website banner template 1

Complex Picks: PartyNextDoor - PARTYNEXTDOOR4

In de rubriek Complex Picks licht de redactie van Complex NL hun drie favoriete tracks van een nieuw muziekproject.

MUZIEK mei 01, 16:48
website banner template

In Gesprek Met 24kGoldn

24kGoldn, bekend van 'Valentino' en 'Mood', brak door op 18-jarige leeftijd. Zijn EP 'Growing Pains' verkent zijn leven na succes.

MUZIEK apr 25, 18:00