Deze Zwarte vrouwen maken kapot op TikTok - Joanne

dec 16 2021, 16:10 CULTURE
tiktok 20481 edit copy
TikTok is een wereld op zich. De app is beschikbaar in meer dan 150 landen en heeft meer dan één miljard gebruikers. Er is dan ook erg veel concurrentie onder content creators, die niet alleen zichzelf proberen te overtreffen, maar ook dagelijks de strijd met het algoritme aangaan. Er is echter een groep creators die hier niet door beïnvloed lijkt te raken. Een groep creators die ondanks de concurrentie en de korte aandachtsspanne van de doelgroep, een brand om zichzelf heen heeft gebouwd. Een brand waarmee ze weten te verkopen. Waar velen van zulke creators ook opgepikt worden door de mainstream media, is dat bij Zwarte, vrouwelijke influencers veel minder het geval. Het gebrek aan representatie in de media komt dus ook bij influencers voor. Daarom lichten wij in dit artikel drie Zwarte vrouwen uit, die TikTok helemaal kapot maken. Maak kennis met Joanne, Caylin en Somi.

Joanne (31)

TikTok: 919.300 volgers
Instagram: 16.300 volgers
Kun je me wat vertellen over je leven voor TikTok?
Voor TikTok was ik altijd al bezig met entertainment. Ik kom uit een muzikale familie, ben bijvoorbeeld ook echt met carnaval opgegroeid. Bij ons was het altijd dansen en zingen, ik speel ook instrumenten, de saxofoon en de steelpan. In 2012 ben ik Zomer Carnaval Queen geworden, ik was ook lingeriemodel en video model. Ik was altijd wel iets in de spotlight aan het doen.
Hoe ben je in content creation gerold?
Nou, ik hield altijd al van editen. Ik begon daarmee toen ik veertien was, toen had je Movie Maker. M’n moeder was ook altijd aan het filmen, dus ik nam het een beetje over. Sinds ik m’n eigen camera kreeg, had ik die altijd bij me. Het was eigenlijk een soort van vloggen, maar dat bestond destijds nog niet echt. Toen kwam social media, Facebook, Musical.ly. M’n neefje en nichtje hebben me dat geleerd en toen ben ik van alles daarop gaan posten. Dus het was logisch om daarna verder te gaan op TikTok.  
Wat voor moeilijkheden ervaar je in je baan als content creator?
Het moeilijkste is dat ik er nog niet genoeg van verdien om ervan te leven. Creatief bezig zijn is iets waar ik zoveel van houd dat het automatisch gaat, dus daar heb ik geen moeite mee. Dat is eigenlijk alleen op het financieel vlak.
Hoe motiveer je jezelf op dagen dat je geen inspiratie of motivatie hebt?
Ik heb een bootje! Op zulke dagen ga ik varen, dan kom ik helemaal tot rust. Dan kan ik even alles eruit laten. En soms heb ik gewoon huilbuien. Sommige dagen ben ik er helemaal klaar mee, maar ik zie mezelf gewoon niets anders doen dan entertainen. Ik ben niet gemaakt voor een 9 tot 5 baan.
Je werkt in een markt met veel concurrentie en veel mensen die de droom hebben hetzelfde te bereiken als influencer. Waarmee denk je dat jij je onderscheidt van anderen?
Ik doe er altijd een stapje bovenop. Als ik bijvoorbeeld een dansje doe, bedenk ik me bij het editen ook wat ik kan doen om het toch grappiger te maken. Ik voeg altijd wel een element eraan toe, wat het net iets extra’s geeft.
Onderzoek wijst uit dat witte influencers meer betaald krijgen voor klussen dan zwarte influencers. Maak jij ook racisme mee in je baan?
Ik kan niet echt specifiek benoemen dat ik dat heb meegemaakt, maar ik merk wel om me heen dat dit gebeurt. Ik houd er ook niet van om hierover te praten, maar het is natuurlijk belangrijk dat zulke kwesties aan het licht komen. Hoewel ik al sinds september vorig jaar bij een agency zit, heb ik bijvoorbeeld vorige maand pas drie opdrachten gekregen. In andere landen wordt je ook gewoon betaald per views. Ik krijg views, likes en volgers, maar toch verdien ik hier niet zoveel mee als andere creators.
tiktok 20502
Waar zie je jezelf over vijf jaar?
Eigenlijk kan ik het niet zo bekijken. Corona is er ook tegenwoordig, dus ik bekijk het gewoon per jaar. Eind van dit jaar hoop ik wel meer geld te verdienen met content creation. Ik wil gewoon kunnen leven van m’n hobby, reizen, mensen blij maken, misschien zelfs acteren. Ik ben wel verlegen, maar ik wil mezelf daarin pushen. Over m’n angsten heen komen en er gewoon voor gaan.
Wat zou je doen als je geen influencer was?
Dan zou ik iets met kinderen doen, maar ook wel in de hoek van entertainment. Misschien iets met dans of recreatie.
Naar welke vrouwen kijk jij op en waarom?
M’n moeder. Zij is echt mijn voorbeeld. Ze is altijd optimistisch, ze motiveert me zo erg. Mijn moeder steunt me ook met alles. Zij staat echt altijd voor me klaar.
Wat zijn de voordelen van het werk als influencer/content creator?
Dat je aandacht krijgt, soms krijg je leuke spulletjes, kleding en zo. En je kan doen wat je leuk vindt, zeker weten.
Welk advies heb je voor andere jonge vrouwen die een carrière als influencer willen starten?  
Doe iets naast je hobby en je doel om influencer te zijn. Maak je school af. Zorg ervoor dat je een back-up hebt.
Alles in je leven kan gebruikt worden om content te maken. Hoe zorg je ervoor dat je werk en privé gescheiden houdt? En hoe zorg je ervoor dat je niet altijd aan het werk bent?
Het gaat niet. Ik ben altijd aan het filmen, heb altijd ideetjes. Ik kan het niet van elkaar scheiden, haha.
Bekijk hieronder een van Joanne's video's op TikTok.
@joannelopes

Chips or fries? @cattleyasita #viral #fyp #fries

♬ SugarCrash! - ElyOtto

Gerelateerde artikelen

Laatste artikelen in Muziek

whoshotya banner

Who Shot Ya: Hey De B

In onze rubriek ‘Who Shot Ya’ gaan we maandelijks in gesprek met een videograaf uit de Nederlandse muziekscene.

CULTURE apr 21, 11:49
image00001

Artist to Watch: Hiltje

De Artist to Watch voor de maand April: Hiltje!

MUZIEK apr 20, 11:00
gkwytkyx0aa1eny

Complex Picks: We Still Don't Trust You - Metro Boomin & Future

Deze week bespreken we het nieuwe album van Metro Boomin & Future - We Still Don’t Trust You.

MUZIEK apr 17, 21:04
img 5075

Artist To Watch: Narco Polo

Narco Polo is onze nieuwe Artist To Watch voor de maand maart. We spraken Narco Polo over zijn begin als artiest.

MUZIEK mrt 15, 10:00