Deze Zwarte vrouwen maken kapot op TikTok - Somi

dec 14 2021, 12:29 CULTURE
tiktok 20535
TikTok is een wereld op zich. De app is beschikbaar in meer dan 150 landen en heeft meer dan één miljard gebruikers. Er is dan ook erg veel concurrentie onder content creators, die niet alleen zichzelf proberen te overtreffen, maar ook dagelijks de strijd met het algoritme aangaan. Er is echter een groep creators die hier niet door beïnvloed lijkt te raken. Een groep creators die ondanks de concurrentie en de korte aandachtsspanne van de doelgroep, een brand om zichzelf heen heeft gebouwd. Een brand waarmee ze weten te verkopen. Waar velen van zulke creators ook opgepikt worden door de mainstream media, is dat bij Zwarte, vrouwelijke influencers veel minder het geval. Het gebrek aan representatie in de media komt dus ook bij influencers voor. Daarom lichten wij in dit artikel drie Zwarte vrouwen uit, die TikTok helemaal kapot maken. Maak kennis met Joanne, Caylin en Somi.

Somi (25)

TikTok: 84.7K volgers
Instagram: 25.7K volgers
Kun je me wat vertellen over je leven voor TikTok?
Ik ben het zesde en laatste kind van mijn ouders. Mijn vader moedigde me altijd aan om mijn eigen verhalen te schrijven, hij kocht ook veel boeken voor me. Door veel te lezen werd ik verliefd op verhalen vertellen. Ik begon mijn eigen verhalen te schrijven en een toneelstuk te maken met willekeurige dingen in huis. Mijn broers en zussen hebben me hierin ook altijd aangemoedigd. Toen de digital space groeide, begon ik steeds meer online te werken. Daarnaast heb ik ook een baan in de digitale wereld. In alles wat ik doe, is creatief zijn voor mij erg belangrijk. Ik werk bij een groot sport- en modemerk. De perfecte baan kwam voor mij op het perfecte moment. TikTok begon eigenlijk als een soort side thing. Door de pandemie is het echt ontploft. In het begin was het traag, maar nu groeit het elke dag. Ik weet niet eens waar het heen gaat, maar ik ben super opgewonden erover.
Hoe ben je in content creation gerold?
Eerlijk gezegd wist ik tot de pandemie niets van TikTok af. Mijn nichtje van negen heeft het op mijn telefoon gedownload. Ik had zoiets van: wat is dit voor app, ik heb geen ruimte op mijn telefoon, haha. Maar toen ik ermee begon, leken mensen gewoon zo ontspannen in de app, het was niet zo intens als Instagram. Je kon gewoon doen wat je wilde, dus ik dacht: oké, ik vind het niet erg om hier een tijdje rond te hangen.
Wat voor moeilijkheden ervaar je in je baan als content creator?
Het moeilijke is dat je in de huidige tijd van cancel culture echt het verschil moet weten tussen iets maken waar mensen zich in kunnen herkennen en iets waardoor je in de problemen komt of wordt gecanceld. Er is altijd die dunne lijn tussen gecanceld worden en making sense, haha. Je wilt echt niemand op de tenen trappen.
Onderzoek wijst uit dat witte influencers meer betaald krijgen voor klussen dan zwarte influencers. Maak jij ook racisme mee in je baan?
Ik zie hier veel gesprekken over op social media. Soms ben je je er totaal niet bewust van, tenzij het jou overkomt. Een tijdje geleden werd ik benaderd voor een klus en een vriendin van mij werd benaderd voor dezelfde klus, zij is wit. Onze aanbiedingen waren heel verschillend. De mijne was eigenlijk belachelijk, terwijl ik meer volgers heb dan zij. Ik dacht bij mezelf: godzijdank dat ik een baan heb naast TikTok. De opdracht versus het loon was belachelijk, vooral in vergelijking met wat haar werd aangeboden. Als ik een opdracht aangeboden krijg, zeggen mensen vaak niet eens van tevoren wat ze willen aanbieden. Ze houden het heel open, in de hoop dat ik het gratis doe.
Waar zie je jezelf over vijf jaar?
Ik ga mijn content zeker diversifiëren, ik zal ook proberen in verschillende niches te duiken. Nu maak ik vooral content over Nederland, maar ik heb het gevoel dat ik meer kan doen. Ik zou graag willen acteren en ik heb zoveel plezier als presentator, dat ik mezelf dat in de toekomst meer zie doen. Ook werk ik momenteel aan mijn eigen minishow op YouTube en ik kan niet wachten om deze met de wereld te delen.
tiktok 20537
Wat zou je doen als je geen influencer was?
Het is moeilijk om me voor te stellen dat ik geen content creator ben. Ik houd van camera's, ik houd van het creëren van content. Dus ik zou altijd mijn best doen om een persoonlijk merk te creëren en mijn eigen platform te krijgen. Het is een beetje moeilijk om het creëren van content te combineren met mijn dagelijkse werk, maar mijn team ondersteunt me enorm. Mijn collega's zijn de beste. Soms stuurt mijn baas me zelfs ideeën om een video over te maken, haha.
Naar welke vrouwen kijk jij op en waarom?
Ik ga het cliché antwoord geven: Beyoncé.
Haha, ik dacht dat je je moeder zou benoemen.
Beyoncé is mijn moeder, wat bedoel je?! Haha, nee maar niemand komt in de buurt van mijn moeder. Ze is een sterke, intelligente vrouw, die me heeft opgevoed tot de vrouw die ik nu ben en ik hou van haar. Maar terug naar Beyoncé, ik houd gewoon van haar zelfvertrouwen en de manier waarop ze haar privéleven scheidt van wat ze doet. Ook wat ze doet voor de zwarte gemeenschap. Daarnaast vind ik Teyana Taylor ook erg leuk, ik vind dat ze het heel goed doet. Ik kijk veel op naar Amerikaanse artiesten, zoals Lala Anthony. Wat het maken van content betreft, Dreaknowsbest. Zij is zo grappig. Soms als ik me down voel, kijk ik naar haar video's.
Wat zijn de voordelen van het werk als influencer/content creator?
Voordelen zijn zeker dat je een platform krijgt om jezelf te promoten, een persoonlijk merk op te bouwen en aan hele toffe opdrachten en projecten te werken. Bedrijven waar je naar opkijkt, nemen contact met je op, wat onwerkelijk is. Het is allemaal heel spannend.
Zou je dit fulltime willen doen?
Eerlijk gezegd heb ik dit altijd gedaan, maar ik heb er nooit zoveel tijd of moeite in gestoken als in het afgelopen jaar. Sociale media heeft mij altijd heel erg geïnteresseerd en nu zie ik echt een visie voor me. Ik zie mezelf dit echt op de lange termijn doen.
Alles in je leven kan gebruikt worden om content te maken. Hoe zorg je ervoor dat je werk en privé gescheiden houdt? En hoe zorg je ervoor dat je niet altijd aan het werk bent?
Ik probeer niets te posten waardoor ik in de problemen kan komen. Zo post ik bijvoorbeeld nooit mijn locatie voordat ik vertrek. En ik houd ook mijn niche in gedachten en vraag me af wat mensen zouden willen zien. Het is heel gemakkelijk om bij het maken van content het gevoel te krijgen dat je alles kunt laten zien, dus daar ben ik voorzichtig mee. Je hebt een thema, mijn advies is om binnen dat thema te werken.
Bekijk hieronder een van Somi's video's op TikTok

Gerelateerde artikelen

Laatste artikelen in Muziek

https hypebeastcom image 2024 05 10 gunna one of wun album stream 1 1

Complex Picks: Gunna - One of Wun

Dit keer bespreken we het nieuwe album van Gunna, ‘One of Wun’.

MUZIEK mei 16, 14:57
4277 ne ecomm jw jwblacklabelthebend nl nl 1920x1080 organic v102 ss scx02 1

Johnnie Walker viert vrouwelijke game-changers in de Nederlandse hiphop met ‘’Pass the Mic’’

Met nu meer dan 50 jaar bestaan van Hip Hop is diversiteit de kracht die het genre gaande houdt. Juist de mix van achtergronden, invloeden en ervaringen is wat de hiphopscene drijft en altijd heeft ve...

MUZIEK mei 13, 13:34
website banner template 1

Complex Picks: PartyNextDoor - PARTYNEXTDOOR4

In de rubriek Complex Picks licht de redactie van Complex NL hun drie favoriete tracks van een nieuw muziekproject.

MUZIEK mei 01, 16:48
website banner template

In Gesprek Met 24kGoldn

24kGoldn, bekend van 'Valentino' en 'Mood', brak door op 18-jarige leeftijd. Zijn EP 'Growing Pains' verkent zijn leven na succes.

MUZIEK apr 25, 18:00