Drake vs Pharrell: Wat gebeurt er als Drake Pharrells kettingen laat smelten?

aug 15 2023, 14:08 CULTURE
sub buzz 4231 1691702503 1
Juweliers Maksud Agadjani en Jason Arasheben leggen het proces van het smelten van sieraden uit en geven hun mening over Drake's 'Meltdown'-vers.
"Ik smelt de kettingen die ik van je baas heb gekocht / Geef geen fuck om al die erfgoedshit," rapt Drake op de track van Utopia.
De bar van Drake laat zien dat de ruzie tussen Drake en Pusha T verre van over is. De kettingen waar Drake het over heeft zijn de bijna 3 miljoen dollar waard. Jacob the Jeweler maakte de sierraden voor Pharrell gedurende de jaren 2000. Drake kocht ze tijdens de eerste Joopiter veiling in 2022. Slechts enkele weken later verscheen hij in zijn video voor "Jumbotron Shit Poppin" waarin hij alle kettingen tegelijk droeg, net zoals Pharrell dat vroeger zou hebben gedaan. Destijds werd het gezien als niet meer dan Drake's nieuwste eerbetoon aan een van de grootste producenten in de hiphop. Maar na het horen van "Meltdown", lijkt dit toch anders te zitten.
Terwijl veel mensen direct aan de Drake/Pusha T-saga dachten na de release van "Meltdown", gingen luisteraars ook over de chains speculeren. Wat als Drake daadwerkelijk Pharrell's oude kettingen heeft laten smelten? Wat is het proces om miljoenen dollars aan op maat gemaakte sieraden te vernietigen? Is dit wel mogelijk? We vroegen het aan twee bekende namen in de sieradenindustrie: eigenaar van Trax NYC Maksud Agadjani en Jason Arasheben, beter bekend als Jason of Beverly Hills. Toevallig plaatste de eerstgenoemde een video op zijn Instagram-pagina waarin hij zijn volgers uitleg gaf over het proces van het smelten van oude sieraden, slechts enkele dagen voordat "Meltdown" uitkwam.
"Goud heeft veel interessante eigenschappen in de samenleving, naast alleen maar een glanzend, duur metaal te zijn", vertelt Agadjani (Trax) aan Complex toen hem werd gevraagd waarom hij besloot de video te maken. "Het enige wat je tegenwoordig in dit land leert, is: 'ik wil meer geld'. Dat is het enige wat deze generatie weet. En daarom wilde ik dit uitleggen, zodat we enigszins weten waar we over praten als het gaat om edelmetalen. Het is iets dat ik met de wereld kan delen na 20 jaar ervaring."
Gevraagd naar de teksten van "Meltdown", geeft Arasheben (Jason of Beverly Hills), die in het verleden verschillende stukken voor Drake heeft gemaakt, toe dat hij eigenlijk al eerder iconische hiphop-sieraden heeft laten smelten.
"Dat heb ik gedaan en eerlijk gezegd heb ik daar spijt van," zegt Arasheben. "Ik had een heiligdom kunnen bouwen met al die stukken. Een stuk dat me te binnen schiet, is de legendarische Eagle-armband voor Ghostface Killah. Dat is een stuk hiphopgeschiedenis."
Terwijl het nog steeds de vraag is of Drake daadwerkelijk op maat gemaakte sieraden heeft vernietigd, hadden we wat duidelijkheid nodig over de smeltprocedure. Bekijk de antwoorden van de juweliers hieronder.
sub buzz 122

Heb je Drake's couplet gehoord? Wat was je reactie als juwelier?

Trax: Het was heel bijzonder omdat ik dit de hele tijd doe. Dit is de eerste keer dat iemand heeft gesproken over het smelten van iets. Misschien was het beïnvloed door enkele dingen die ik heb gedaan, misschien ook niet. Maar ik vond het prettig om te horen.
Jason of Beverly Hills: Ik heb het couplet zeker gehoord. Ik heb niet per se een reactie daarop. Ik zag het verhaal dat hij enkele iconische sieradenstukken had gekocht die eerder van Pharell waren. We hebben er echt niet over gesproken. Ik weet wel dat hij niet alleen een artiest is, maar ook waardering heeft voor alles wat met hiphop te maken heeft. Uiteindelijk is Drake één van de grootste en meest legendarische entertainers die deze generatie ooit heeft gezien. Elk woord dat hij zegt, is berekend en opzettelijk, maar wie ben ik om de bedoeling achter zijn teksten te bepalen? Ik denk dat dat aan onze verbeelding wordt overgelaten.

Wat is de juiste procedure om een ketting als deze te smelten?

Trax: Wanneer ik het doe, verzamel ik gewoon stukjes gedurende een bepaalde periode. Dit kan zes maanden zijn, misschien een jaar. Sommige juweliers wachten zelfs drie of vier jaar. Ik bewaar mijn restjes graag totdat het minstens $150.000 waard is, en dan smelt ik dat en steek het terug in mijn bedrijf. Je moet het aan een juwelier geven die alle diamanten met de hand verwijdert als je de diamanten niet wilt beschadigen, en dan gooi je het in een grote pot die een smeltkroes wordt genoemd. Die wordt verwarmd met behulp van elektromagnetische krachten en smelt dan. Je kunt alles tot een staaf smelten die veel gemakkelijker te verkopen is dan een hoop restjes.
Jason of Beverly Hills: Wanneer je een ketting als deze smelt, doe je hem eerst in een speciaal soort zuur dat het makkelijker maakt om het goud te smelten en de edelstenen te beschermen die erin zitten. Daarna breng je extreme hitte aan totdat je alleen nog maar een massief stuk goud en losse stenen over hebt.

Hoe lang duurt het meestal?

Trax: Misschien een uur, exclusief het verwijderen van de stenen. Afhankelijk van hoeveel diamanten er zijn, kan het een dag of twee duren. Maar wanneer je aan het smelten bent, duurt het ongeveer anderhalf uur.
Jason of Beverly Hills: Helemaal niet lang. Het hele proces kan binnen een uur worden gedaan.

Is dat een gangbare praktijk in de sieradenindustrie voor waardevolle stukken zoals Pharells kettingen, of alleen voor restjes?

Trax: Nou ja, Drake zegt het uit boosheid, toch? Je zou die stukken niet smelten. Je smelt geen verzamelbare dingen om ze tot schroot te maken. Drake bedoelt het als belediging. Soms ruilen artiesten hun spullen in. Ik verkoop ze aan andere klanten, maar ik smelt ze niet. Mensen willen het hebben als verzamelitem. Maar dat gebeurt niet als het een echte beroemdheid is, zoals Pharrell. Je smelt die shit niet. Je plaatst het in een museum.
Jason of Beverly Hills: Ik smelt de hele tijd sieraden. Het is een vrij gangbare gebeurtenis. Veel klanten komen en willen oude stukken laten smelten zodat we de diamanten en het goud kunnen gebruiken om nieuwe stukken voor hen te maken. Dat is een vrij normaal, vooral in de entertainmentindustrie. Een heel klein percentage smelt oude stukken om er goudstaven van te maken.
669122 bsr agency

Is het nodig om de diamanten te verwijderen voordat je verdergaat met het smeltproces?

Trax: De diamanten smelten niet, maar als je ze er niet uithaalt, kunnen ze verloren gaan in het goud en vies worden. Vooral met restjes en andere onzuiverheden. En je moet borax toevoegen om de twee te scheiden, zodat het goud naar de bodem kan zakken. Je zult diamanten hebben die vastzitten in verhit goud. In sommige gevallen kunnen ze teer bevatten en dan moet je ze chemisch behandelen om dat allemaal te verwijderen. Niemand wil dat doen.
Jason of Beverly Hills: Nee, dat is het niet. Zodra je extreme hitte toepast, zullen de metalen componenten smelten en kan de diamant losraken. Er is altijd een licht risico dat de kleur of helderheid van de diamant verandert tijdens het smeltproces, wat de waarde ervan zou kunnen beïnvloeden.

Is het de moeite waard om sieraden te smelten? Of vermindert het de waarde van de materialen?

Trax: Het is gunstig. Als ik een sieraad heb dat niet verkoopt, krijg ik er geen geld voor. Ik lever liever wat waarde in, 10- tot 20%, zodat ik het kan omzetten in een sieraad dat verkoopt. Dus in sommige gevallen is het veel beter om te smelten en het te laten liggen. In andere gevallen is het veel beter om het stuk te houden zoals het is totdat je een koper vindt. In het geval van Pharrell's stukken is het zeker niet in handig om ze te smelten. Dat zijn iconische, verzamelbare stukken die zijn fans zouden kopen.
Jason of Beverly Hills: Persoonlijk denk ik niet dat het de moeite waard is. Als je een sieraad hebt, moet je begrijpen dat een groot deel van de waarde is verwerkt in de kosten van arbeid. Je krijgt dat geld niet terug als je besluit een stuk te smelten. Het smelten van een stuk vermindert de waarde van het goud niet, maar het kan zeker de kwaliteit van de edelstenen die in het oorspronkelijke stuk zijn gezet, beïnvloeden. Ik adviseer mijn klanten meestal om het niet te doen, maar 9 van de 10 keer zijn ze bereid om het verlies te nemen zodat ze een nieuwe ketting kunnen maken. Er gaan honderden uren en lange nachten in het ontwerpen en creëren van een ketting, en het voelt alsof het allemaal voor niets is als het wordt gesmolten.

Kan het alleen professioneel worden gedaan? Of zou ik zelf mijn oude gouden sieraden kunnen smelten?

Trax: Ja, je zou het kunnen doen met een brander, als je wil. Je blaast het gewoon rechtstreeks op het stuk. Het goud zal al die hitte opnemen en dan, in één fantastisch moment, vloeibaar worden.
Jason of Beverly Hills: Tenzij je jezelf of je huis in brand wil steken, raad ik je zeker niet aan om het zelf te doen. Laat het over aan de professionals. Niet alleen is het gevaarlijk voor een ongetraind persoon om dit te doen, maar juweliers hebben de juiste apparatuur en zijn getraind om het op de wijze te doen die het risico op beschadiging van de diamanten minimaliseert.

Als Drake naar je toe zou komen zou vragen om Pharrell's chains te smelten, zou je terughoudend zijn, of zou je het doen?

Trax: Ik zou doen wat in het belang is van mijn bedrijf. En als Drake je vraagt iets te smelten, zeg je: 'Natuurlijk, geen probleem.' Tenzij ik zakelijk belang heb met Pharrell. Nu doe ik zaken met Busta Rhymes en Busta Rhymes is bevriend met Pharrell. Dus wil ik vrienden zijn met Pharrell, of wil ik vrienden zijn met Drake? Gaat Pharrell voor mij doen wat Drake zou doen? Er zit een beetje politiek in. Dat zou de manier zijn om het antwoord op die vraag te achterhalen.
Jason of Beverly Hills: Uiteindelijk moet ik het verzoek van mijn klant opvolgen, maar ik zou er zeker tegen adviseren. Het zijn iconische sierraden, maar hij kan doen wat hij wil . Hij is Drake en de klant heeft altijd gelijk.
Meer te weten komen over het laatste nieuws rondom muziek, mode & cultuur? Check onze homepage.

Gerelateerde artikelen

Laatste artikelen in Muziek

whoshotya website banner redmoons

Who Shot Ya: Red Moons

In onze rubriek ‘Who Shot Ya’ gaan we maandelijks in gesprek met een videograaf uit de Nederlandse muziekscene om dieper in te gaan op hun carrière.

CULTURE mei 31, 11:36
vodafone web banner jiri11

Complex Connects met Jiri11

Vallen en opstaan! Jiri11 weet als geen ander hoe het is om terug te komen na een zwaardere periode. In de derde Complex Connects sessie rapt hij over terug on top komen na een periode van blauwe brie...

Highlight Homepage mei 23, 16:00
schermafbeelding 2024 05 18 om 103626

Artist To Watch: Kaya Imani

Kaya Imani is onze nieuwe Artist To Watch! We spraken haar over haar muzikale reis, het overlijden van haar vader en haar muzikale prestaties.

MUZIEK mei 22, 17:55
b77afc57 bba4 48c2 8495 1ab16c468ab2 2

Opkomende artiesten opgelet! Doe mee aan G-Shock: The Next Viral Sound

Creëer jij de volgende (TikTok) hit? Doe mee met de nieuwe contest van G-SHOCK: The Next Viral Sound.

Highlight Homepage mei 22, 14:21