Grond: de eerste Marokkaans-Belgische serie

mrt 18 2022, 18:30 CULTURE
7tpwlp9d
Yassine Ouaich en Ahlaam Teghadouini over hun rollen in de nieuwe Netflix Original 'Grond'
Vanaf deze week is de Netflix serie ‘Grond’ te streamen. Dit is een nieuwe Belgische serie, geregisseerd door Adil El Arbi, Bilall Fallah en Mathieu Mortelmans. Adil en Bilall maakten als regie-duo de afgelopen jaren naam voor zichzelf met Belgische films als ‘Patser’ en ‘Black’. Na deze succesvolle producties in eigen land maakten zij de stap naar Hollywood met de blockbuster ‘Bad Boys for Life’. Momenteel zijn de heren ook nog eens bezig met de nieuwe ‘Batgirl-film’. Toch vonden ze de tijd om terug te keren naar hun roots om een klassieke Belgische serie te maken voor Netflix. In het kader van deze nieuwe serie spraken wij met de acteurs Yassine Ouaich en Ahlaam Teghadouini over hun rollen in ‘Grond’.

Waar gaat de serie over en welke rollen spelen jullie?

Yassine: “De serie gaat over een familie die repatriëringen regelt met hun begrafenisonderneming. Dat wil zeggen dat overledenen terug worden gevlogen naar hun vaderland. Ik speel de rol van de zoon genaamd Smile. Hij komt met het geniale idee om Marokkaanse aarde naar België te brengen, zodat de overledenen ook in België begraven kunnen worden.”
Ahlaam:Ik speel de rol van Nadia, ook een lid van de familie. De vader gaat met pensioen, en Smile heeft vooral het doel om als jonge ondernemer rijk te worden zonder daar al te veel voor te doen. Samen met zijn beste vriend JB is hij allemaal plannetjes aan het bedenken om leningen te krijgen voor een onderneming. Dit valt samen met het moment dat hij betrokken wordt bij de familieonderneming, zonder dat Smile daar zelf zin in heeft. Uiteindelijk is dat het punt waarop hij met het idee komt om de heilige Marokkaanse grond naar België te halen zodat de Marokkanen die overlijden in België, bij hun familie begraven kunnen worden onder hun eigen grond.”

Hoe hebben jullie de rollen gekregen?

Ahlaam: “Een van de drie schrijvers, Zouzou Ben Chikha, schreef het stuk aanvankelijk als theatervoorstelling. Toen de andere schrijvers Dries Heyneman en Wannes Capelle erbij kwamen, werd het pas een serie-scenario. Ze zijn echt heel lang bezig geweest met het script en na verloop van tijd konden wij auditie doen. Uiteindelijk was het heel lang wachten omdat we niet wisten hoeveel rondes er gingen komen."
Yassine: “Het waren drie zware rondes. We moesten in het begin een auditie-tape maken en ik dacht daarna al dat ik aangenomen was haha. Maar toen stonden mij nog drie pittige rondes te wachten. Ze wilden de cast echt on point hebben, dus dat maakte het ook zenuwslopend. Uiteindelijk hebben ze een prachtige groep acteurs gecast die echt voelt als familie.”

Kostte het veel moeite om in de rol te komen?

Yassine: “Het was voor mij persoonlijk geen rol die heel ver van mij afstond. Dat is ook logisch als Vlaamse jongen van Marokkaanse komaf. Smile is een jongen die net als veel Marokkanen zijn eigen weg probeert te vinden. Daarnaast zou het conflict met zijn vader ook herkenbaar kunnen zijn voor Marokkaanse jongeren. Hij wil - zoals Ahlaam zei - snel rijk worden zonder daar echt hard voor te moeten werken. Tegelijkertijd is Smile een gevoelige jongen, dus het gaat echt dieper dan alleen rijkdom Uiteindelijk is de manier van spelen altijd een zoektocht. Yassine is Smile niet en vice versa.”
Ahlaam: “Ik speel Nadia, de zus van Smile, en zij probeert de familie constant bij elkaar te houden. Persoonlijk nam ik ook altijd mijn verantwoordelijkheid, aangezien ik altijd hard heb moeten werken voor mijn acteeraspiraties. Aan de andere kant nam ik in mijn eigen leven altijd een beetje afstand van mijn familie aangezien zij niet achter mijn acteren stonden. Uiteindelijk ben je als persoon nooit je rol en zullen er altijd overeenkomsten en verschillen zijn.”

Hoe zag een dag op de set eruit?

Ahlaam: “Het was erg zwaar en het kon ook emotioneel zijn. Zeker ook de begrafenisscènes waarbij er veel mensen aanwezig waren. Daarbij draaiden we lange dagen, maar het was een prachtige ervaring.”
Yassine: “Ja. Het was vooral mooi dat we de eerste Marokkaans-Belgische serie hebben gemaakt met zijn allen. De euforie die we kregen bij dat idee, maakte het ook extra motiverend om iets groots neer te zetten. We waren de eerste productie die mochten draaien na de pandemie en daarom waren er veel regels. Zo mochten we onze vrienden bijvoorbeeld niet zien tijdens de opnames. Dat bracht ook juist een familiaire sfeer op de set met de crew en de cast.”

Waarom is dit pas de eerste Marokkaans-Belgische serie?

Yassine: “Ik heb daar heel lang over nagedacht. Het zijn juist films als ‘Wolf’ en ‘Rabat’ die mij geïnspireerd hebben. Ik hoop dat er na ‘Grond’ nog veel meer gaat gebeuren op het vlak van diversiteit binnen de tv-wereld in België. Daarmee bedoel ik diversiteit in acteurs, maar ook zeker in scenaristen, regisseurs en verhalen.”

Hoe zijn jullie begonnen met acteren?

Ahlaam “Ik begon met theaterspel toen ik elf jaar oud was. Dat deed ik destijds als naschoolse activiteit. Zo rolde ik toen ik ouder werd ook in de tv-wereld. Daar begon het met bescheiden rollen en dat ontwikkelde zich steeds verder.”
Yassine: “Ik was een lange tijd zoekende, maar ik kreeg op mijn vijfentwintigste pas echt het gevoel dat ik er vol voor wilde gaan. Zoals ik eerder zei: ik raakte echt geïnspireerd door films als ‘Wolf’ en ‘Rabat’. Vanaf die leeftijd ben ik echt naar mijn hart gaan luisteren en ben ik begonnen met acteren.”

Waar zouden jullie zelf graag begraven willen worden?

Ahlaam: “Dat mogen mijn nabestaanden voor mij kiezen.”
Yassine: “Mij maakt het niet uit. Het enige wat ik eis, is dat mijn graf niet wordt weggehaald na verloop van tijd. Laat me liggen, haha.”

Wat kunnen de kijkers verwachten van de serie? 

Yassine & Ahlaam: “Genot, verfrissing, geluk, humor, realisme en verbinding tussen verschillende culturen!”
'Grond' is vanaf nu te streamen op Netflix.
Grond: de eerste Marokkaans-Belgische serie
Grond: de eerste Marokkaans-Belgische serie
Grond: de eerste Marokkaans-Belgische serie

Gerelateerde artikelen

Laatste artikelen in Muziek

gkwytkyx0aa1eny

Complex Picks: We Still Don't Trust You - Metro Boomin & Future

Deze week bespreken we het nieuwe album van Metro Boomin & Future - We Still Don’t Trust You.

MUZIEK apr 17, 21:04
img 5075

Artist To Watch: Narco Polo

Narco Polo is onze nieuwe Artist To Watch voor de maand maart. We spraken Narco Polo over zijn begin als artiest.

MUZIEK mrt 15, 10:00
schermafbeelding 2024 03 09 om 163334

Nelson Freitas: Een Reis Van Rotterdam Naar Wereldwijd Succes 

Dat Nelson Freitas een meester is in het mengen van Kaapverdische inspiraties met moderne pop, R&B, en Afrobeats, is een feit dat zijn fans al lang erkennen. De muzikale reis van deze veelzijdige arti...

MUZIEK mrt 09, 17:52
ert45 1

Het Drake-effect: de beste Drake-Remixes van nieuwkomers

Drake en 4Batz hebben zojuist hun eerste samenwerking uitgebracht, 'Act II: Date @ 8 Remix'. Dit markeert een belangrijk moment waarbij Drake zijn krachten bundelt met de opkomende artiest 4Batz. Het...

MUZIEK mrt 08, 19:07