Interview: Kyara's leven als transgender vrouw en artiest

mrt 31 2022, 17:38 CULTURE
img 9136 1
Vandaag is het de Internationale Dag van Transgender Visibiliteit en op deze dag staan we stil bij de discriminatie die de trans-community ervaart; een belangrijke dag dus. Vandaar dat we Kyara een paar vragen hebben gesteld over hoe haar leven eruit ziet als transgender vrouw en artiest.
Stel jezelf even aan ons voor.
Mijn naam is Kyara en ik ben 28 jaar. Ik ben een singer/songwriter, performer en ben woonachtig in de stad Rotterdam. Muziek, performance en art is voor mij het medium waarmee ik kan communiceren met de wereld. Ik houd zoveel van muziek, ik ben ermee geobsedeerd. Ik geloof ook dat het de krachtigste kunstvorm is die er bestaat omdat het immaterieel is, maar het ons toch zo diep kan raken. Ik kan het eigenlijk niet omschrijven hoe amazing ik dat vind. Ik voel me zo blessed dat ik kan creëren. Ik zie het ook als een gift en neem het niet als vanzelfsprekend.
img 1537
Fotograaf: JB Strijk
Waar ben je op dit moment mee bezig?
Op dit moment ben ik bezig met mezelf rebranden. Ik werk aan m’n nieuwe sound, nieuwe look en vooral ook wat ik wil zeggen met m’n nieuwe werk. Ik ben altijd bezig met mezelf ontwikkelen om beter te worden en te groeien. Hiervoor moet ik uit m’n comfortzone treden. Ik ben heel perfectionistisch; alles moet kloppen tot in detail. Dus ik trek mezelf liever even terug als ik niet tevreden ben met wat ik maak.
Ooit heb ik Erykah Badu horen zeggen dat we als artiest een “downloading period” en een “creating period” hebben. Ik zou kunnen zeggen dat ik op het moment in m’n download period zit, vandaar dat ik nu niet veel optreed of in de studio zit. Het leven geeft me altijd inspiratie voor nieuwe lyrics en concepten. Ik heb mezelf de tijd gegeven om echt te leven en nieuwe ervaringen op te doen door middel van reizen, liefde te voelen en zelfs pijn te ervaren. Alles inspireert me en door mijn levenservaringen heb ik weer zoveel nieuwe inspiratie om te creëren.
Vertel over je muziekcarriere en wat je daarmee hebt bereikt?
Wat ik hiervoor allemaal heb gedaan, voelt bijna als een vorig leven en zo kijk ik er ook tegenaan. Ik praat niet meer graag over wat ik heb gedaan, want ik hou niet van terugkijken. Ik ben te gefocust op de toekomst en leef zoveel mogelijk in het nu.
Wanneer ben je in transitie gegaan en hoe was dat voor jou?
Toen ik 25 was, ben ik in transitie gegaan en dat is best laat vergeleken met andere meiden. Daardoor voelde ik ook een enorme druk want ik had het gevoel dat ik te laat was. Gelukkig presteer ik goed onder druk en dat heeft me gemaakt tot de persoon die ik nu ben. Sinds ik 2 jaar was, wist ik al dat ik een meisje was. Om dan te moeten opgroeien en te leven als jongen is ontzettend traumatisch en moeilijk. Toen ik klein was, was er geen enkel boegbeeld om naar op te kijken dus in mijn hoofd was in transitie gaan niet eens een optie, puur omdat ik het nooit zag of erover hoorde.
Sinds ik de keuze heb gemaakt in mijn authentieke zelf te leven, voel ik me beter dan ooit. De druk van de maatschappij is nog steeds wel hoog want je wordt nooit gezien als normaal persoon, maar bijna meer als een soort sensatie. Daardoor voel ik me soms eenzaam. Maar aan de andere kant ben ik juist ook dankbaar voor alle pijn en struggles die ik heb meegemaakt want daardoor ben ik nu de bad bitch die ik ben.
In hoeverre heeft het transgender zijn invloed gehad op jouw muziek carrière?
Toen ik in transitie ging, moest ik eigenlijk helemaal opnieuw beginnen. Je begint natuurlijk nooit echt opnieuw, maar vanuit ervaring. Het creëren van een gehele nieuwe brand vergt veel energie en tijd, vooral in mijn geval. Mijn privéleven weegt nog heel zwaar, soms té zwaar, waardoor ik niet altijd in artist mode kan komen. Op Instagram ziet alles er altijd heel mooi en fabulous uit, waardoor men denk ik niet beseft dat in transitie gaan mentaal en fysiek héél zwaar is. Vooral op mentaal en emotioneel gebied. Een jaar na m’n transitie werd ik zo depressief tot het punt dat ik dagelijks in strijd was met suïcidale gedachtes. Iedereen vraagt dan continu “En, wanneer komt er een nieuwe track?” of ‘’Wanneer is de volgende show?”. In mijn hoofd was ik daar helemaal niet mee bezig, maar was ik bezig met overleven. Trying to make it to the next day.
Nu gaat het stukken beter en doe ik af en toe een gig hier en daar. Ook post ik korte stukjes op mijn Instagram dat ik aan het zingen ben. Ik moest echt weer verliefd worden op zingen. Heel lang voelde ik het gewoon niet meer omdat ik heel onzeker werd over mijn stem. Het nemen van hormonen heeft namelijk geen invloed op je stem. Het ontwikkelen van mijn nieuwe sound, was een journey op zich. Ik begon met back to basic te gaan. Ik stelde mezelf de vraag wat ik leuk vond om te zingen als kind, wie mij toen inspireerde en wat mijn hart sneller deed laten kloppen. Door mezelf dat af te vragen, voelt het nu alsof ik eindelijk de vocalist ben geworden waarnaar ik altijd streefde. Ik heb bewust de keus gemaakt om nog een tijdje lowkey te blijven, maar één ding is zeker: als ik weer kom, kom ik beter dan ooit.
img 1536
Fotograaf: Beck Delude
Wat zijn voor jou op dit moment de grootste uitdagingen als transgender artiest?
Om eerlijk te zijn: money. Een transitie kost duizenden euro’s en niet alles wordt bij elke trans persoon vergoed. Ik investeer nu eerder geld in m’n transitie, dan in mijn brand. Alhoewel dat ook deels investeren is in mijn brand, omdat ík mijn eigen brand ben. In het algemeen kosten alle operaties en alles wat daarbij komt kijken erg veel geld, daarom moet ik nu even wachten totdat ik kan investeren in m’n muziekcarrière. Daarbovenop ben ik altijd independent geweest en heb ik dus nooit een label gehad die in mij heeft geïnvesteerd. Mijn journey is daarom denk ik extra pittig, maar ik moet het laten lukken. Wat dat betreft, ben ik wel echt een strijder.
Wat is jouw boodschap aan andere personen die in jouw situatie zitten en de muziek business in willen?
Je moet ergens beginnen. Het is altijd eng om je dromen na te jagen, maar ik geloof echt in risico’s nemen. Just go for it. Ben je bang? Do it. Ben je verdrietig? Gebruik die pijn om iets moois te maken. What breaks your heart creates your art.
Ik denk dat het belangrijkste is dat je een soort tunnelvisie moet hebben, ook al zegt iedereen om je heen “Nee”. Je moet zodanig in jezelf geloven, dat je eigenlijk niemand's goedkeuring nodig hebt. Vooral in de music business gaan veel mensen je proberen te vormen in iets wat je niet bent. Je moet heel sterk in je schoenen staan om dichtbij jezelf te blijven. Als je nog niet wie je bent, begin dan te visualiseren wie je wil zijn en wees dan die persoon, iedere dag. Want authenticiteit is undeniable, dat is de sleutel om mensen echt te kunnen raken. Onthoud altijd: ‘’While you’re doing it, stay fly and stay fabulous.’’

Gerelateerde artikelen

Laatste artikelen in Muziek

whoshotya website banner redmoons

Who Shot Ya: Red Moons

In onze rubriek ‘Who Shot Ya’ gaan we maandelijks in gesprek met een videograaf uit de Nederlandse muziekscene om dieper in te gaan op hun carrière.

CULTURE mei 31, 11:36
vodafone web banner jiri11

Complex Connects met Jiri11

Vallen en opstaan! Jiri11 weet als geen ander hoe het is om terug te komen na een zwaardere periode. In de derde Complex Connects sessie rapt hij over terug on top komen na een periode van blauwe brie...

Highlight Homepage mei 23, 16:00
schermafbeelding 2024 05 18 om 103626

Artist To Watch: Kaya Imani

Kaya Imani is onze nieuwe Artist To Watch! We spraken haar over haar muzikale reis, het overlijden van haar vader en haar muzikale prestaties.

MUZIEK mei 22, 17:55
b77afc57 bba4 48c2 8495 1ab16c468ab2 2

Opkomende artiesten opgelet! Doe mee aan G-Shock: The Next Viral Sound

Creëer jij de volgende (TikTok) hit? Doe mee met de nieuwe contest van G-SHOCK: The Next Viral Sound.

Highlight Homepage mei 22, 14:21