Op Balenciaga’s vakkenvullen: Matta-cultuur onder jongeren

jun 08 2022, 17:11 CULTURE
1570721932 943c449a4462 c989 e12 zh
Van zoveel mogelijk luxe modehuizen in een verse noemen, naar Hef die countert met de campagne ‘Skeer’ met Zeeman. Veel jongeren lopen op jonge leeftijd al met merkkleding: jassen van Stone Island of Louboutins die je voeten niet het comfort bieden die overeenkomt met de prijs.
Kids werken hard in de supermarkt zodat ze nieuwe merkschoenen kunnen kopen. Matta noemen we dit; afgeleid van het woord materialistisch. Zoveel mogelijk merk en de logo’s moeten zo zichtbaar mogelijk zijn. En dat gaat niet onopgemerkt - no pun intended. Zo wordt de laatste tijd steeds meer onderzoek gedaan naar de drang bij jongeren om items te hebben van honderden euro’s, terwijl ze om 08.00 op de fiets naar de middelbare school stappen.
Nieuwskamer maakte hierover een item met Nydel, iemand die in het verleden zo’n 20.000 euro aan merkkleding uitgaf.

Balenciaga, Gucci, Fendi, Prada luxe merken

In de video zien we terug dat externe factoren een onwijs grote rol spelen in de besluitvorming van jongeren. De invloed van hiphop en artiesten zet de toon. In de lyrics worden merken genoemd van dure horloges en in clips schitteren ze in de laatste collecties van luxe modehuizen. Tracks met titels als Amiri Jeans, Fully Fendi en Christian Dior - de referenties naar luxe-items zijn niet te missen. En logisch dat je wat moois voor jezelf wil kopen als je duizend euro per show pakt. Maar jongeren werken zichzelf steeds vaker de financiële afgrond in voor een nieuwe Louis Vuitton bril. Er lijkt een discrepantie te zijn tussen de portemonnee van jongeren en hoe duur de outfit moet zijn. We gaan er steeds verder voor en we hebben er ook steeds meer voor over.
De vraag is wie er nu echt profiteert van het feit dat jongeren 70 uur werken voor het meest spraakmakende item op de PC Hooftstraat. Het Nederlandse gezegde ‘bezit is het einde van het vermaak’ is van kracht en voor je het weet is er weer een andere trend die je nieuwe aankoop gedateerd maakt. Zo blijf je in een loop van constant de nieuwste en duurste merkitems aanschaffen om bij te blijven en erbij te horen. Voor de een mentale gevangenis van bewijsdrang. Voor de ander een passie voor mode en met name een gevoel van zelfvoldoening. Hierdoor is merkkleding is moeilijk weg te denken.

Gerelateerde artikelen

Laatste artikelen in Muziek

whoshotya website banner redmoons

Who Shot Ya: Red Moons

In onze rubriek ‘Who Shot Ya’ gaan we maandelijks in gesprek met een videograaf uit de Nederlandse muziekscene om dieper in te gaan op hun carrière.

CULTURE mei 31, 11:36
vodafone web banner jiri11

Complex Connects met Jiri11

Vallen en opstaan! Jiri11 weet als geen ander hoe het is om terug te komen na een zwaardere periode. In de derde Complex Connects sessie rapt hij over terug on top komen na een periode van blauwe brie...

Highlight Homepage mei 23, 16:00
schermafbeelding 2024 05 18 om 103626

Artist To Watch: Kaya Imani

Kaya Imani is onze nieuwe Artist To Watch! We spraken haar over haar muzikale reis, het overlijden van haar vader en haar muzikale prestaties.

MUZIEK mei 22, 17:55
b77afc57 bba4 48c2 8495 1ab16c468ab2 2

Opkomende artiesten opgelet! Doe mee aan G-Shock: The Next Viral Sound

Creëer jij de volgende (TikTok) hit? Doe mee met de nieuwe contest van G-SHOCK: The Next Viral Sound.

Highlight Homepage mei 22, 14:21