Spacecadetpat: ''Ik wilde mijn stempel drukken binnen de Nederlandse hiphopscene''

okt 21 2023, 14:00 CULTURE
time3
Spacecadetpat kennen we allemaal van video’s met onder andere Jonna Fraser, Ronnie Flex, Architrackz en veel meer. Van videoclips tot aan behind the scenes-video’s, de creatieve videomaker heeft het allemaal in huis. Maar hoe is het allemaal begonnen en wat kunnen we allemaal verwachten van hem in de toekomst? Allemaal vragen die Patrick Jansen - de echte naam van Spacecadetpat - voor ons beantwoordde.

Waar komt de naam Spacecadetpat vandaan? 

Ik heb een fascinatie voor de ruimte en buitenaards leven, het is een deel van mijn karakter. Ook ben ik een warrig persoon en snel afgeleid. Verder leef ik niet graag volgens de vooropgezette regels. Ik wil liever vrij zijn, maar vooral het buitenaardse vind ik heel interessant. Bij de KVK had ik me ingeschreven als Spacecadet, wat een bijnaam is die ik binnen de vriendengroep heb.

Waar begon jouw liefde voor de ruimte?

Ik denk gewoon altijd vanuit het idee dat het leven meer moet zijn dan dit zeg maar. Ik kan me niet voorstellen dat we geboren worden en dat je gewoon je best moet doen en een baan zoekt. We weten nog steeds niet hoe en wat met aliens bijvoorbeeld. Als kind voelde ik al dat het leven meer kan zijn dan wat het nu is.

Hoe ben je begonnen met video's maken?

Vroeger maakte ik sowieso al video's van kleine dingetjes. Op vakantie maakte ik soort van aftermovies. Verder speelde ik heel veel gitaar en ging ik de hele zondag liedjes coveren en opnemen, toen begon ik dat vast te leggen. Op een gegeven moment moest ik voor een studie kiezen. Ik koos iets waar ik geen passie voor had, tot ik de opleiding Communicatie & Multimedia Design tegenkwam en dat ben gaan studeren.
Hierna liep ik stage bij Noah's Ark, waar mijn favoriete rapper Jiggy Djé als labelbaas zat. Ik had mezelf aangemeld voor een stage en daar hebben ze mij op video gezet. Op een gegeven moment ben ik echt gewoon leuke dingen gaan maken, toen dacht ik van: ‘hier wil ik mee door'.

Begon je toen meteen met videoclips of de video's waar we jou nu van kennen?

De allereerste video die ik maakte was met Ramiks en dat was helemaal nog niet zoals je het nu kent. Dat was meer motion graphic en even later zei Jiggy van: ‘Ga een serie maken met Spacekees’, en dat werd 'Pokoe Maken Terwijl Kees Allemaal Dingen Tegen Je Zegt'’. Zo gingen we langs bij een tiental rappers die toen allemaal nog best wel upcoming waren, en zo ben ik daar een beetje ingerold.
Op een gegeven moment liep ik stage bij TopNotch. Daar heb ik echt 40 video's gemaakt in andere formats dan dat je nu van mij gewend bent, maar dit vond ik heel erg leuk. Ik ben toen verhuisd van een dorpje bij Nijmegen naar Amsterdam om mijn droom waar te maken.

Hoe begon je met videoclips?

De allereerste videoclip die ik ooit heb gemaakt was op Down The Rabbit Hole voor Spacekees. Ik vond videoclips altijd heel eng, want ik wilde altijd heel veel neerzetten. Ik had namelijk helemaal geen ervaring en ik vond het heel lastig om wat ik in mijn hoofd had ook tot realiteit te maken.
Tijdens mijn stage had ik een videoclip gewoon helemaal verpest. Die videoclip werd niet meer geschoten omdat ik te angstig en onzeker was, en hier geen controle over had. Funfact; dat ging om de videoclip 'Dat Doen We Niet Meer' van Murda, waar ik heel blij mee ben dat ik dat uiteindelijk niet heb gedaan, anders hadden we nooit zo'n klasse clip gehad van Teemong.
Op een gegeven moment woonde ik in Amsterdam waar ik wat videoclips ging maken voor Lil CB, RS, Apsterdam en Hattje. Dat allemaal zonder budget, waarna TopNotch en Noah's Ark mij benaderden voor videoclips.

Intussen ben je gestopt met videoclips. Zou je die later nog wel willen maken? 

Ik ga sowieso nog videoclips maken in de toekomst, maar het proces is een stuk lastiger. Voor een videoclip ben je gewoon de hele week aan het werk. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat jouw visie gerealiseerd wordt. Van bijna alle videoclips die ik heb gemaakt ben ik wel supertrots op het eindresultaat.

Hoe heb je jouw stijl gevonden?

Veel mensen kennen Spacecadetpat als die kerel met fisheye lens en gele ondertiteling die zelf ook domme dingen roept voor de camera, maar daarvoor had ik veel verschillende video's en stijlen. Ik was toen een videograaf die zichzelf wilde bewijzen en verschillende concepten en formats wilde uitproberen. Op een gegeven moment ben ik daar van afgestapt.
Ik had mezelf aangeboden bij Leafs, die net een nieuwe single uit had. Met Ramiks en Leafs ging ik mee naar Oerol, waar we de eerste aflevering van Leafs Adventures hebben gemaakt. Met Hef en Murda wilde ik doen alsof het vanuit mijn eigen ogen werd gefilmd. Dat zorgde ook voor meer interactie, want normaal zijn cameramannen vaak stil. Dat is heel goed ontvangen. Waar jullie me van kennen is puur toeval omdat ik een keer op Marktplaats keek voor cameralenzen. Ik haalde een fish eyelens voor honderd euro en daarmee maakte ik een video met Architrackz en Adje, die viraal ging. Hier ben ik mee doorgegaan.

Hoe zorg je ervoor dat er genoeg leuke momenten worden gefilmd?

Je bereidt op de dag zelf grapjes en inhoudelijke vragen voor. Misschien geeft iemand wel twee minuten lang een oninteressant antwoord, maar zitten er toch een paar puzzelstukjes in dat antwoord die je weer kunt gebruiken.
We hebben het gewoon gezellig en er ontstaan leuke dingen, maar de connectie met een artiest is wel echt belangrijk en dat merk ik dan wel in bepaalde video's. Je moet wel vrij kunnen zijn tegen een artiest. Het is gewoon durven en wat ik ook doe is een random vraag stellen om de scherpe randjes eraf te halen.

Wat is het leukste dat je hebt meegemaakt?

Dit is wel mijn leven, hè. Sinds 2014 doe ik dit. Maar video’s met Goldband, Ski Mask The Slumpgod bij Rolling Loud en filmen op Eurosonic vond ik heel leuk. Ik ben blij dat ik bijvoorbeeld ADF Samski heb leren kennen. Dat is echt een goeie gast, hetzelfde met Ronnie Flex. Het zijn echt leuke jongens met hun hart op de goede plek. Zij zijn echt meer mens dan artiest.

En als je er eentje mocht  kiezen?

Ik werd gevraagd om samen met Goldband en Bar-le-Duc een video te maken. Via Den Haag en Maastricht reden we helemaal naar Noord-Frankrijk. De opnames deden we binnen 24 uur. We hebben in de bus geslapen en dat was gewoon een grappige dag. Het ging helemaal mis, maar uiteindelijk ging het ook weer goed en dat is toch wel een van de meest memorabele dingen die ik heb meegemaakt

Met Ski Mask heb je ook iets bijzonders meegemaakt.

Klopt. Ik ben een enorme Juice WRLD-fan. Zeker 80% van alle muziek die ik luister is van hem. Ik heb hem nooit live gezien. Maar toen Ski Mask 'Legends' van hem afspeelde en daarna het publiek bedankte, raakte ik geëmotioneerd. De reden dat ik video's maak is omdat ik van hiphop hou. Ik wilde echt in de hiphop. Daar wilde ik gewoon mijn stempel drukken, want muziek is mijn drijfkracht. En dat is gelukkig gelukt.

Hoe houd je het de hele dag vol op een festival? 

Het is gewoon verstand op nul zetten en het beste ervan maken. Een paar drankjes drinken werkt altijd erg goed, want zolang het leuk is voelt het niet aan als werk. Heel soms heb ik dat gevoel op festivals, als ik bijvoorbeeld 3 uur moet wachten in de zon of als ik nieuwe schoenen aan heb en blaren krijg. Dan is het niet meer leuk, maar verder hou ik het wel goed vol.

Met welke artiesten zou je nog willen samenwerken?

Ik zou wel wat series willen schieten met Ronnie Flex, of met Lil' Kleine op Ibiza. Dat kan vrij viraal gaan en het is natuurlijk een jongen waarvan ik denk: Daar kunnen we zoveel legendarische video's mee maken. Een dagje meelopen met Kim Holland lijkt me ook wel leuk. Buiten hiphop zijn er genoeg dingen te doen. Ik heb al een keer met De Toppers gefilmd en het is best wavy om een gekke vraag aan Gerard Joling te stellen.

Hoe lang hoop je dit werk nog te gaan doen?

Vier jaar geleden wilde ik echt gerespecteerd worden. Ik heb zo hard gewerkt en zoveel fouten gemaakt waar ik van heb geleerd, dus ik zal nooit stoppen voor zover dat mogelijk is. Of de hele scene moet er anders uit gaan zien, maar ik zou altijd wel werkzaam willen zijn binnen de industrie.
Ik zou in de toekomst graag meer in teams willen werken en series produceren waarvan ik deel uitmaak. Maar daar zijn we nog lang niet. Zolang ik de goede banden blijf behouden met artiesten, zal ik altijd mijn best doen. Ik kan niet zeggen dat het pas het begin is, maar er zijn nog heel veel mensen die niet van Spacecadetpat afweten, dus er is nog wel een hele markt om te veroveren denk ik.

Gerelateerde artikelen

Laatste artikelen in Muziek

whoshotya banner

Who Shot Ya: Hey De B

In onze rubriek ‘Who Shot Ya’ gaan we maandelijks in gesprek met een videograaf uit de Nederlandse muziekscene.

CULTURE apr 21, 11:49
image00001

Artist to Watch: Hiltje

De Artist to Watch voor de maand April: Hiltje!

MUZIEK apr 20, 11:00
gkwytkyx0aa1eny

Complex Picks: We Still Don't Trust You - Metro Boomin & Future

Deze week bespreken we het nieuwe album van Metro Boomin & Future - We Still Don’t Trust You.

MUZIEK apr 17, 21:04
img 5075

Artist To Watch: Narco Polo

Narco Polo is onze nieuwe Artist To Watch voor de maand maart. We spraken Narco Polo over zijn begin als artiest.

MUZIEK mrt 15, 10:00