<strong>Stem iets!</strong>

feb 27 2023, 17:26 CULTURE
stemverkiezing

Hoe jij invloed kunt uitoefenen op je toekomst

Denk jij wel eens na over de woningmarkt, het klimaat, of wil jij graag een betere busverbinding in jouw provincie? Dan kan je maar beter gaan stemmen op 15 maart. Die dag vinden namelijk de provinciale staten- en waterschapsverkiezingen plaats. Wat houden die in en waarom zijn ze voor jou relevant?
De verkiezingen zijn hét moment waarop jij invloed kunt uitoefenen op hoe jouw provincie en jouw waterschap er de komende jaren uit gaan zien.

Waarom belangrijk? Omdat je stemt over beschikbare woningen, OV in de provincie en schoon water!

Maar waarom zijn deze verkiezingen belangrijk voor jou? Laten we je een voorbeeld geven. Er moeten in Nederland vóór 2030, 900.000 woningen worden gebouwd. De provinciale staten hebben invloed op waar en welke nieuwe huizen worden neergezet. Misschien ben jij wel op zoek naar een huis -bij voorkeur- in je eigen regio.
Een ander voorbeeld. Waar je kan komen met het streekvervoer wordt grotendeels bepaald door de provinciale staten. De provincie bepaalt tot hoe laat in de avond de bussen en regionale treinen rijden. Dus het laten horen van jouw stem kan zomaar van invloed zijn op of je na het uitgaan nog een beetje een goede aansluiting naar huis kan pakken.
De komende verkiezingen zijn sowieso twee vliegen in één klap. Je stemt namelijk niet alleen voor de provinciale staten, je stemt ook voor de waterschappen. Het waterschap bepaalt hoe we omgaan met het water in een bepaald gebied. Zo zorgen ze ervoor dat het water in recreatieplassen en rivieren schoon is, dat we zo min mogelijk last hebben van te veel of juist te weinig water én dat de dijken hoog genoeg zijn. Best belangrijk, want een deel van Nederland ligt onder de zeespiegel en heeft dus het risico te overstromen als dit niet goed gefixt wordt.

Step your game up

Bij de vorige provinciale statenverkiezingen ging maar iets meer dan 50% van de jongeren naar de stembus. Van de mensen ouder dan 65 was dat 71%. Zij vinden misschien wel andere dingen belangrijk dan jij en ze gaan dus vaker stemmen dan wij! Tijd om je game up te steppen dus.
Ben je nóg niet overtuigd? Dan geven we je nóg een belangrijke reden om te stemmen. Via de provinciale staten kies je namelijk ook indirect wie er in de Eerste Kamer komt.
De leden van de provinciale staten, die jij dus kiest, kiezen namelijk op hun beurt de leden van de Eerste Kamer. En dat is belangrijk omdat de Eerste Kamer iedere wet die door de Tweede Kamer komt, ook nog moet goedkeuren. Dit is dus jouw kans om ook invloed op de landelijke politiek uit te oefenen.
Jouw stem telt voor de provinciale staten én de waterschappen, dus laat ‘m horen: Stem iets op 15 maart!
Disclaimer: dit artikel is gemaakt in samenwerking met de Rijksoverheid.

Gerelateerde artikelen

Laatste artikelen in Muziek

whoshotya website banner redmoons

Who Shot Ya: Red Moons

In onze rubriek ‘Who Shot Ya’ gaan we maandelijks in gesprek met een videograaf uit de Nederlandse muziekscene om dieper in te gaan op hun carrière.

CULTURE mei 31, 11:36
vodafone web banner jiri11

Complex Connects met Jiri11

Vallen en opstaan! Jiri11 weet als geen ander hoe het is om terug te komen na een zwaardere periode. In de derde Complex Connects sessie rapt hij over terug on top komen na een periode van blauwe brie...

Highlight Homepage mei 23, 16:00
schermafbeelding 2024 05 18 om 103626

Artist To Watch: Kaya Imani

Kaya Imani is onze nieuwe Artist To Watch! We spraken haar over haar muzikale reis, het overlijden van haar vader en haar muzikale prestaties.

MUZIEK mei 22, 17:55
b77afc57 bba4 48c2 8495 1ab16c468ab2 2

Opkomende artiesten opgelet! Doe mee aan G-Shock: The Next Viral Sound

Creëer jij de volgende (TikTok) hit? Doe mee met de nieuwe contest van G-SHOCK: The Next Viral Sound.

Highlight Homepage mei 22, 14:21