Throwback Tuesday: hoe Chicago Drill de wereld heeft over genomen

jan 11 2022, 16:49 CULTURE
chiefkeef
Tegenwoordig is drillmuziek niet meer weg te denken uit de moderne hiphopwereld. Drillartiesten worden populairder en populairder en de invloeden worden zelfs overgenomen door artiesten die niks met drill te maken hebben. Zelfs Ed Sheeran heeft een drill remix gemaakt. Het is over het algemeen bekend dat drill is ontstaan in Chicago, maar hoe zit het nou eigenlijk allemaal precies?
De straten van het zuiden van Chicago worden gezien als de geboorteplek van drillmuziek. Terwijl trapmuziek uit Atlanta zijn invloed aan het uitoefenen was op de rest van de wereld, heeft het in Chicago een andere wending gekregen. Dit komt mede door de gewelddadigheid die toentertijd in Chicago heerste. Een 'drill' was dan ook een term die gebruikt werd voor een schietpartij - en schietpartijen waren er in overvloed in Chicago.
Een van de eerste rappers die de term koppelde aan zijn muziek, was Pac Man, die in 2010 met zijn single 'It's A Drill' naar buiten kwam. Even later in het jaar overleed hij, maar de muziek bleef tijdens de underground mixtape era in Chicago groeien; totdat het belandde bij Chief Keef. De toen 15-jarige rapper werkte zichzelf al in de lokale spotlights met de video voor 'Bang', maar de wereld veranderde pas echt na 'I Don't Like'.

Kanye's remix, Interscope en wereldwijde erkenning

Vanaf 'I Don't Like' is het verhaal al wat bekender: niemand minder dan Kanye West maakte er een remix van en de tune werd een wereldwijde hit. Dit leverde Chief Keef een labeldeal op bij Interscope en hij belandde hierdoor met zijn debuutalbum 'Finally Rich' op nummer 29 van de top 200. Drill zou echter niet zo populair zijn als het alleen om Chief Keef draaide: heel Chicago was aan het drillen en dit zorgde ervoor dat drill groter werd dan mensen ooit hadden gedacht. Wereldwijd werd gevolgd hoe er in Chicago een stroming ontstond die ons artiesten bracht als Lil Durk en G Herbo.
Het ging echter niet alleen om de muziek. De gewelddadigheid en rauwheid van Chicago heeft de drill sound gevormd en dit ging dus niet zonder de nodige issues. Onderlinge beefs werden op de voet gevolgd en disstracks werden links en rechts gestuurd en helaas vielen er ook doden, waaronder ook het bekende verhaal van Lil Jojo.

Invloed in Nederland

Tegenwoordig is drill uitgegroeid tot een van de populairste subgenres en zijn er meerdere stromingen gevormd. Zo is er in 2015 een UK-drill scene ontstaan en vanuit daar ook in New York; denk aan Pop Smoke. Maar ook in Nederland is de invloed van Chicago drill altijd terug te zien. Artiesten als Ronnie Flex, Idaly, Bokoesam brachten de drillsound al vroeg naar ons land en was in vlagen zelfs terug te horen op 'New Wave'. ADF Samski en Ronnie Flex rapten in 2019 zelfs op een beat geproduceerd door legendarische Chicago producer DJ L.
Anno 2022 heeft drillmuziek Nederland compleet overgenomen. Het drilltempo, de hi-hats en de 808 slides zijn onderdeel van vrijwel elke moderne beat en bijna elke artiest heeft wel iets gemaakt wat beïnvloed is door drill. Of het nou gebaseerd is op UK-drill of NY-drill - uiteindelijk is alles terug te traceren naar het zuiden van Chicago.

Gerelateerde artikelen

Laatste artikelen in Muziek

gkwytkyx0aa1eny

Complex Picks: We Still Don't Trust You - Metro Boomin & Future

Deze week bespreken we het nieuwe album van Metro Boomin & Future - We Still Don’t Trust You.

MUZIEK apr 17, 21:04
img 5075

Artist To Watch: Narco Polo

Narco Polo is onze nieuwe Artist To Watch voor de maand maart. We spraken Narco Polo over zijn begin als artiest.

MUZIEK mrt 15, 10:00
schermafbeelding 2024 03 09 om 163334

Nelson Freitas: Een Reis Van Rotterdam Naar Wereldwijd Succes 

Dat Nelson Freitas een meester is in het mengen van Kaapverdische inspiraties met moderne pop, R&B, en Afrobeats, is een feit dat zijn fans al lang erkennen. De muzikale reis van deze veelzijdige arti...

MUZIEK mrt 09, 17:52
ert45 1

Het Drake-effect: de beste Drake-Remixes van nieuwkomers

Drake en 4Batz hebben zojuist hun eerste samenwerking uitgebracht, 'Act II: Date @ 8 Remix'. Dit markeert een belangrijk moment waarbij Drake zijn krachten bundelt met de opkomende artiest 4Batz. Het...

MUZIEK mrt 08, 19:07