Van koken voor rappers naar koken met rappers: hip-hop huischef Rodney over nieuwe kookshow Ché Muchas 

sep 05 2022, 18:22 CULTURE
foto rodje 1
Als rappers op schrijverskamp zijn of een videoclip opnemen, gaan ze natuurlijk niet zelf in de keuken staan. Daar hebben ze Rodje voor, die onder de naam Ché Muchas Soulfood de lekkerste Surinaamse gerechten maakt voor de gehele hip-hop scene. Voor Complex NL gaat Rodje elke week de keuken in met een rapper om hun favoriete gerecht klaar te maken. Maar wie is deze kok nu eigenlijk en hoe is hij in de hiphopscene terecht gekomen?
Voor de mensen die je niet kennen: wie ben je en wat doe je?
Mijn naam is Rodney Stelling. Ik ben cateraar voor de sterren van onze urban scene. Hier ben ik mee begonnen in 2016, dus nu ben ik ongeveer vijf á zes jaar bezig. Ik kookte altijd al voor mijn matties, als ze bijvoorbeeld evenementen hadden. Maar ik begon pas echt te werken als kok nadat ik de catering voor de clipshoot van Selecta heb gedaan, voor Dopebwoy. Dat was een belangrijke mijlpaal voor mij.
Hoe ben je op die set terechtgekomen?
Via vrienden van mij. Jayh Jawson is mede-eigenaar van Avalon, het label waar Dopebwoy toen onder contract stond. Hij is een jeugdvriend van mij en degene die destijds de manager was van Dopebwoy is ook een vriend van me. Sinds de clip van Selecta is het balletje gaan rollen. Inmiddels heb ik ongeveer vierhonderd videoclips gedaan en met iedereen samengewerkt. Volgens mij is er geen enkele artiest die de afgelopen vijf jaar geknald heeft, die mijn eten niet geproefd heeft. Het is heel leuk, je komt ook overal. Ik heb op festivals gestaan, videosets, schrijverskampen van artiesten. En op die schrijverskampen leer je de artiesten echt kennen. Weet je wat het is? Eten verbindt en muziek ook, dus zo komen mensen dichter bij elkaar.
Hoe heb je leren koken?
De show en mijn bedrijf heten Ché Muchas, vernoemd naar mijn ouders. Mijn vader werd altijd Ché Guevara genoemd omdat hij zo rebels was. En de Braziliaanse buurvrouwen noemden mijn moeder altijd 'Mucha', omdat ze niet op haar mondje gevallen was. Die kwaliteiten, dat rebelse, heb ik van hun overgenomen. Mijn ouders hebben me leren koken. Als ik op zaterdagochtend naar beneden kwam, rook het hele huis al naar eten. Dan had mijn vader gekookt en zat hij lekker een biertje te drinken en naar muziek te luisteren. Hij zei altijd: 'Ik ga je niets uitleggen, je moet kijken.' Dus ging ik bij hem in de keuken staan en meekijken terwijl hij kookte. Na een tijdje liet hij me ook helpen. Ik mocht alle dingen doen die hij niet leuk vond, haha. 'Ga die kip schoonmaken', was het dan. Ik ben echt opgegroeid met liefde voor eten en liefde voor muziek. En nu heb ik dat op mijn eigen manier ook terug kunnen brengen in mijn werk.
Dat meekijken is echt Surinaams he? Net als dat er geen hoeveelheden gedeeld worden.
Heel Surinaams. Geen hoeveelheden, alles moet op gevoel.
Wat eet je zelf het liefst?
Ik ben echt een fan van bruine bonen.
Iedereen maakt bruine bonen anders. Wat doe je voor jezelf erin?
Ik maak het met gerookte lamskrabbetjes, kippendijfilet, madame Jeanette, rookworst en pittige kipworstjes. Ja, lamsvlees. Je moet het anders dan anderen doen toch!
En wat kook je zelf het liefst?
Barbecueën vind ik het leukst. Het is wel veel werk vooraf, maar het is het waard. Iedereen is altijd happy bij een barbecue, de vibe is altijd goed. En mensen waarderen het eten gewoon. Dat is tenminste wat ik te horen krijg.
Heb je vaak rappers met hele specifieke eetvoorkeuren?
Ja, heel vaak. Sommige mensen eten alleen halal vlees, anderen eten weer volledig vegan. Het is een uitdaging voor mij om traditionele Surinaamse gerechten ineens aan te moeten passen naar een nieuw, hip ding. Sommige dingen die ik voor anderen maak, zou ik zelf ook nooit eten. Tempeh bijvoorbeeld. Ik eet dat niet, maar ik maak het wel met liefde. Het is een eer als iemand me vertrouwt om eten voor diegene te maken, dus dan doe ik ook mijn best om aan de wensen te voldoen. We zijn tegenwoordig zo gewend aan fastfood dat we vergeten dat andere mensen ons eten bereiden. Dat vraagt veel vertrouwen.

'Er is geen rapper die de afgelopen vijf jaar geknald heeft in Nederland, die mijn eten niet geproefd heeft.'

Binnenkort lanceren we Ché Muchas. Wat kun je me vertellen over de nieuwe show?
Het is altijd een droom geweest om mijn eigen show te hebben. Ik heb het jaren geleden ook uitgesproken, shout out naar te universe. Ook een shout out naar Armin (creative director Complex NL), hij heeft me namelijk benaderd voor een kookshow. We hebben elkaar leren kennen tijdens het schrijverskamp van Dopebwoy, waar hij ook mijn eten geproefd heeft. Ché Muchas is dus vernoemd naar mijn ouders en in de show ga ik koken met rappers. Ik nodig de artiesten uit en zij kiezen een gerecht uit dat ze lekker vinden of waarvan ze het graag willen leren maken. Ondertussen ga ik met de artiest in gesprek over het eten, maar ook over de artiest zelf. Het is volledig unscripted, dus niet zoals je traditionele interview. Ik ken deze mannen al jaren en we gaan gewoon in gesprek zoals we ook doen wanneer de camera's uit zijn.
De kookshow was één van je doelen. Wat wil je nog meer bereiken in de toekomst?
Uiteindelijk wil ik m'n eigen tent hebben. Niet de standaard Surinaamse tent. Ik deel nog niet hoe ik het dan wel wil doen, maar ik heb de visie. Als de dingen gaan zoals ze gaan, zal het niet te lang duren.
En waar zal je die tent dan openen?
In Amsterdam Zuidoost. Gewoon in de hood, voor de culture.  
Je hebt nu de hele Nederlandse scene al blij gemaakt met je eten. Voor wie zou je nog een keer willen koken?
Drake, omdat ik weet dat het me veel buit op gaat leveren, haha. Nee, als ik serieus iemand uit zou moeten kiezen om voor te koken, zou het toch Obama zijn. Hij was de eerste Zwarte president, die man heeft geschiedenis geschreven. En oh, wacht, nu ben ik on a roll. Ook voor Pelé zou ik graag een keer willen koken. Ik ben altijd een grote fan van hem geweest.
Bekijk de eerste aflevering van Ché Muchas woensdag 7 september om 20.00 op het Youtube kanaal van Complex NL.

Gerelateerde artikelen

Laatste artikelen in Muziek

https hypebeastcom image 2024 05 10 gunna one of wun album stream 1 1

Complex Picks: Gunna - One of Wun

Dit keer bespreken we het nieuwe album van Gunna, ‘One of Wun’.

MUZIEK mei 16, 14:57
4277 ne ecomm jw jwblacklabelthebend nl nl 1920x1080 organic v102 ss scx02 1

Johnnie Walker viert vrouwelijke game-changers in de Nederlandse hiphop met ‘’Pass the Mic’’

Met nu meer dan 50 jaar bestaan van Hip Hop is diversiteit de kracht die het genre gaande houdt. Juist de mix van achtergronden, invloeden en ervaringen is wat de hiphopscene drijft en altijd heeft ve...

MUZIEK mei 13, 13:34
website banner template 1

Complex Picks: PartyNextDoor - PARTYNEXTDOOR4

In de rubriek Complex Picks licht de redactie van Complex NL hun drie favoriete tracks van een nieuw muziekproject.

MUZIEK mei 01, 16:48
website banner template

In Gesprek Met 24kGoldn

24kGoldn, bekend van 'Valentino' en 'Mood', brak door op 18-jarige leeftijd. Zijn EP 'Growing Pains' verkent zijn leven na succes.

MUZIEK apr 25, 18:00