Van Run-DMC tot Travis Scott: De Invloed van Sneakers op de Hiphopcultuur

mei 26 2023, 15:25 CULTURE
53059581 bsr agency
Hiphop en sneakers hebben sinds de jaren zeventig een dynamische en evoluerende relatie. Deze culturele connectie begon vorm te krijgen in de begindagen van hiphop en is in de loop der jaren een belangrijk onderdeel geworden van de identiteit van het genre. Laten we ons verdiepen in de evolutie van hiphop en sneakers in verschillende tijdperken, van de jaren '70 tot 2023.
In de jaren '70 en '80 speelden sneakers een belangrijke rol in de opkomst van de hiphopcultuur. Ze dienden als een symbool van authenticiteit, creativiteit en stedelijke stijl. Artiesten zoals Run-DMC, bekend van hun hit 'My Adidas', maakten de trend van het dragen van sneakers als een fashion statement populair. De iconische Adidas Superstar werd synoniem met hiphop en vertegenwoordigde een samensmelting van atletisch schoeisel en straatcultuur.
53059581 bsr agency
Run-D.M.C. was een hiphoptrio opgericht door dj Jam Master Jay (Jason Mizell) en bestaande uit de rappers Run (Joseph Simmons) en D.M.C. (Darryl McDaniels). Deze drie groeiden gezamenlijk op in de New Yorkse wijk Hollis, Queens.
————————————

Run DMC Jam Master Jay Jason Mizell Joseph Simmons Darryl McDaniels

Terwijl hiphop in de jaren '90 en 2000 steeds populairder werd, kregen sneakers en Timberland-boots, ook bekend als Timbs, een nog grotere betekenis binnen de cultuur. De Air Jordan-lijn, gecreëerd in samenwerking met basketballegende Michael Jordan, werd een symbool van status en stijl. Rappers zoals Jay-Z en Biggie pronkten met hun sneaker- en Timberland-collecties in hun teksten, waardoor de connectie tussen hiphop en schoenen nog sterker werd. Sneakers en Timberlands werden een vorm van zelfexpressie, met enthousiastelingen die op zoek waren naar exclusieve releases om hun individualiteit te laten zien.
story20gq20may20202020michael20jordan20game20worn20shoes20up20for20auctionjpg
In de jaren 2000 en 2010 bleef de relatie tussen hiphop en sneakers bloeien. Samenwerkingen tussen rappers, sneakermerken en modeontwerpers werden werkelijkheid. Kanye West werkte bijvoorbeeld samen met Nike en later met Adidas, wat resulteerde in zeer gewilde en invloedrijke sneaker-releases. De ontwerpen van West, zoals de Nike Air Yeezy en de Adidas Yeezy-lijn, toonden zijn unieke esthetiek en vonden populariteit bij zowel sneakerheads als hiphopfans.
Gedurende deze tijd breidde de sneakercultuur zich uit en evolueerde naar een aparte subcultuur. Sneakerheads kwamen naar voren als enthousiastelingen die gepassioneerd waren over het verzamelen en verhandelen van sneakers. Camp-outs, lange rijen en online gekte gingen gepaard met langverwachte releases, zoals samenwerkingen van Nike, Jordan en Adidas met heruitgaven van onmisbare paren zoals de "Air Max 1 OG Red" en de iconische "Chicago Jordan 1". De sneakermerken blijven hun fans verrassen. De resell market voor sneakers nam een hoge vlucht, met gewilde paren die enorme waarde opleverden. De Dior Jordan 1 High wordt bijvoorbeeld voor maar liefst 10.000 euro verhandeld. Sneakerconventies en -evenementen boden platforms voor enthousiastelingen om contact te maken, hun collecties te delen en hun passie voor sneakers te vieren.
De opkomst van sociale media in de jaren 2010 heeft de sneakercultuur verder versterkt. Platforms zoals Instagram en YouTube werden ruimtes waar sneakerliefhebbers hun collecties presenteerden, trends bespraken en nieuwe releases aankondigden. Beïnvloeders en beroemdheden pronkten met hun nieuwste sneaker-aanwinsten, waardoor het verlangen naar felbegeerde paren onder hun volgers werd aangewakkerd.
Eind 2010 en in het begin van de jaren 2020 hebben artiesten zoals Travis Scott, Bad Bunny en Drake hun positie als invloedrijke figuren op het snijvlak van hiphop en sneakercultuur verstevigd. Ze werden merkambassadeurs en werkten samen met grote sneakerbedrijven om exclusieve ontwerpen te creëren die resoneren met hun fans. Deze samenwerkingen trokken enorme aandacht en versterkten de connectie tussen hiphop en sneakers in het reguliere bewustzijn.
5ab4e00c4601c6a1706343ee6cff4b25
Travis Scott, een iconische artiest, heeft door zijn samenwerkingen een nieuwe golf in de sneakercultuur gecreëerd. Van de zeer gewilde Travis Scott x Nike Air Jordan 1 tot latere releases, zijn sneakers symbolen geworden van creativiteit en gemeenschap. Camp-outs, online releases en een samensmelting van muziek en mode vergezelden elke lancering, wat een nieuwe golf van samenwerking in de branche inspireerde. De reis van Travis Scott heeft de kruising van kunst, muziek en sneakers herdefinieerd en heeft voor altijd invloed gehad op het landschap van de sneakercultuur. Bovendien is hij bezig met de lancering van zijn langverwachte album Utopia en is hij vaak op de rode loper gespot met onuitgebrachte sneakers, waaronder een nog niet eerder gezien model dat zijn eerste officiële signature sneaker blijkt te zijn.
Vooruitkijkend naar 2023 en de toekomst, zal de relatie tussen hiphop en sneakers waarschijnlijk blijven evolueren. De kruising van muziek, mode en schoenen zal inspiratie bieden voor innovatieve ontwerpen en samenwerkingen. Nieuwe artiesten zullen opstaan, nieuwe perspectieven brengen en trends vormgeven binnen de hiphopgemeenschap. Sneaker-releases zullen hoge verwachtingen blijven wekken, met limited-edition drops die een chaos veroorzaken onder enthousiastelingen. De invloed van hiphop op de sneakercultuur zal blijven bestaan en weerspiegelt de voortdurend veranderende stijlen en smaken van de gemeenschap.
Kortom, de band tussen hiphop en sneakers is een belangrijk onderdeel geweest van de evolutie van de cultuur. Van de begindagen van Run-DMC en de Adidas Superstar tot de huidige samenwerkingen tussen artiesten en sneakermerken, blijft de relatie mode en muziek vormgeven en herdefiniëren. Aangezien hiphop een dominante kracht blijft in de populaire cultuur, zal de invloed van sneakers binnen het genre blijven bestaan, als bewijs van de blijvende verbinding tussen deze twee levendige kunstvormen.
LANG LEVE VIRGIL.
The late great Virgil Abloh, een prominente modeontwerper en creatieve visionair, die een onuitwisbare stempel heeft gedrukt op de sneakercultuur verdient ook een vermelding. Door zijn samenwerkingen met merken zoals Nike heeft hij een revolutie teweeggebracht in de manier waarop we sneakers waarnemen en waarderen. Abloh's uitgesproken ontwerpesthetiek, gekenmerkt door deconstructie, gedurfde branding en een samensmelting van haute couture en streetwear, heeft diepe waarde gevonden bij zowel sneakerliefhebbers als hiphopliefhebbers. Zijn bijdragen aan de sneakercultuur hebben grenzen verlegd en een nieuwe generatie ontwerpers en verzamelaars geïnspireerd om sneakers te zien als meer dan alleen schoenen, maar als kunstwerken en culturele symbolen.
fqknsvpxmauknutjpg large
Al met al blijft de relatie tussen hiphop en sneakers een cruciaal onderdeel van de culturele evolutie. Vanaf de vroegste dagen tot aan de toekomstige ontwikkelingen zullen hiphop en sneakers elkaar blijven beïnvloeden en vormgeven. Ze zullen blijven dienen als een uitlaatklep voor creativiteit, zelfexpressie en gemeenschapsbinding. Deze dynamische connectie blijft de passie en betrokkenheid van hiphop- en sneakerliefhebbers voeden, en zal blijven gedijen in de steeds veranderende wereld van muziek, mode en cultuur.
Meer te weten komen over sneakers? Check dan aankomende zaterdag en zondag Sneakerness in Amsterdam!

Gerelateerde artikelen

Laatste artikelen in Muziek

whoshotya website banner redmoons

Who Shot Ya: Red Moons

In onze rubriek ‘Who Shot Ya’ gaan we maandelijks in gesprek met een videograaf uit de Nederlandse muziekscene om dieper in te gaan op hun carrière.

CULTURE mei 31, 11:36
vodafone web banner jiri11

Complex Connects met Jiri11

Vallen en opstaan! Jiri11 weet als geen ander hoe het is om terug te komen na een zwaardere periode. In de derde Complex Connects sessie rapt hij over terug on top komen na een periode van blauwe brie...

Highlight Homepage mei 23, 16:00
schermafbeelding 2024 05 18 om 103626

Artist To Watch: Kaya Imani

Kaya Imani is onze nieuwe Artist To Watch! We spraken haar over haar muzikale reis, het overlijden van haar vader en haar muzikale prestaties.

MUZIEK mei 22, 17:55
b77afc57 bba4 48c2 8495 1ab16c468ab2 2

Opkomende artiesten opgelet! Doe mee aan G-Shock: The Next Viral Sound

Creëer jij de volgende (TikTok) hit? Doe mee met de nieuwe contest van G-SHOCK: The Next Viral Sound.

Highlight Homepage mei 22, 14:21