Willem van der Od: Niet alles is voor ‘n ieder

feb 21 2022, 16:36 CULTURE
soortkill bannerv2
Laatst zat ik met een homie van me in de auto, luisterden we naar G Herbo. Wat er in werkelijkheid gebeurde, was dat ik naar ‘m luisterde, en die homie van me hoorde hem gewoon. Opeens zegt die man: “Ik loev G Herbo, man. Lil Herb! hij is nep, man.” Ik zeg je eerlijk, ik reageerde niet eens. Het ongeloof hypnotiseerde m’n brain, like n*gga ben je yusu?! Het leek even alsof ik een outta body experience kreeg en dat moment vanuit een bird eye view ervaarde, gewoon hoe ik daar zo naast die kill in de waggie zat. Hoe loev je Swervo niet!?
De volgende middag zat ik even wat chaps te maken, toen dat moment ineens weer op m’n netvlies sprong. Ik had ook echt orgi niet gereageerd op dat moment zelf, dus hoe ik weer over die tori zat te denken, schoot de juiste reactie me opeens te binnen: niet alles is voor eenieder. Want weet je wat het is? Uiteindelijk zijn we allemaal anders. Allemaal lusten we andere dingen, loeven andere vrouwen, vrouwen onderling loeven op hun beurt andere mannen, we loeven allemaal andere kleding, kortom: we zijn allemaal op een ander model. Jouw model kan wel raakvlak hebben met dat van een ander, en dat maakt dat er vriendschappen en andere soort relaties kunnen ontstaan, maar eindstand heeft iedereen toch echt zijn of haar eigen model.
Een artiest zijn of haar kunst, want laten we niet vergeten dat poku in essentie kunst is, heeft in de etherische wereld ook raakvlak met bepaalde mensen. De nadruk in dezen ligt op “bepaalde”, omdat artiesten uiteindelijk ook bepaalde mensen zijn. In de zin van als de artiest zelf geen poku maakte, zou diegene zich net als iedere andere luisteraar ook gewoon aangetrokken voelen tot bepaalde artiesten. Not to say dat zij niet ook luisteraars zijn, maar ik bedoel meer dat we op een manier allemaal een bepaalde soort persoon zijn. Allemaal zijn wij uiteindelijk een levende conclusie die aantrekkingskracht ervaren met de dingen waar we raakvlak mee hebben. Want die homie van me bijvoorbeeld, die n*gga luistert naar Roddy Rich. Ik zeg je eerlijk, die man daar pakt me al helemaal niet. Het is niet eens dat ik hem slecht vind of iets, hij pakt me gewoon to-taal niet. En dat werd uiteindelijk ook mijn punt tijdens deze gedachtegangen, dat er geen “neppe” artiesten bestaan.
Echt waar, ik meen dit als ik het zeg. Er kunnen geen neppe artiesten zijn. Zodra je iets artistieks maakt ben je een artiest, en beter word je door hoeveelheid tijd je daarna aan die tori toewijdt. Nep bestaat niet, man. Het is uiteindelijk gewoon een kwestie van loeven, en daarom: niet alles is voor eenieder. Het is ook disrespect om te zeggen dat iemand “nep” is. Het is een beladen verwijt! Een zware takkie voor iemand die oprecht iets maakt en de ballen heeft om het met de wereld te delen. Als iemand serieus z’n best doet kan je niet zeggen dat die shit nep is. Als iemand niet yusu is. oké, maar als iemand dat wel is? Dat het niet pakkend is, of dat je het niet voelt… oké, maar nep? Laten we dat niet meer zeggen over artiesten vanaf nu.
In 2022 bewegen we respectfully, en houden we het gewoon op loev of loev niet. We kunnen wel rekening houden met klimaatverandering en sh*t, maar mensen moeten ook met meer respect door die libi gaan. Iemand nep noemen is not done, man. Vaak durven diezelfde mensen die zulke sh*t lukraak roepen niet eens een spreekbeurt te geven op skoro, dan wil je iemand nep noemen, niet zo toch!! You can’t knock the hustle.
Dus ik appte die n*gga van me met m’n reactie, anderhalve dag later. Ook echt dit hele verhaal, met hele onderbouwing, inclusief voorbeelden en sh*t. Ik gaf die man Bijbelse teksten via iMessage terwijl ik aan het chappen was. Eindstand reageert die man een uurtje later, zegt hij: “had jij die assi op je? ik kon het niet vinden, man”, terwijl ik precies op dat moment een lekkere hijs nam, nek je die? Die lange hijs? Groooooot hijsen! Goede Marokkaanse hasj! Die sh*t brengt inzichten, man. Forreal forreal.
Willem van der Od is een live reporter uit het veld, live in direct van de straten van Amsterdam. Willem spreekt veldentaal, want hij is naast zijn werkzaamheden als freelance schrijver, dagelijks op de block te vinden, zoekend naar de volgende cent die gemaakt kan worden. Als hij niet op de block is, vind je hem of in de Barbershop, of anders in de Bijenkorf, want hij is geboren met swag als een moedervlek. Als schrijver is hij unaniem geïnteresseerd in black culture, want daarnaast boeit de wereld hem niet. Het enige wat hem boeit is money, black culture, handel drijven en loudpacks, en die laatste twee gaan veelal hand in hand in zijn dagelijks leven.

Gerelateerde artikelen

Laatste artikelen in Muziek

gkwytkyx0aa1eny

Complex Picks: We Still Don't Trust You - Metro Boomin & Future

Deze week bespreken we het nieuwe album van Metro Boomin & Future - We Still Don’t Trust You.

MUZIEK apr 17, 21:04
img 5075

Artist To Watch: Narco Polo

Narco Polo is onze nieuwe Artist To Watch voor de maand maart. We spraken Narco Polo over zijn begin als artiest.

MUZIEK mrt 15, 10:00
schermafbeelding 2024 03 09 om 163334

Nelson Freitas: Een Reis Van Rotterdam Naar Wereldwijd Succes 

Dat Nelson Freitas een meester is in het mengen van Kaapverdische inspiraties met moderne pop, R&B, en Afrobeats, is een feit dat zijn fans al lang erkennen. De muzikale reis van deze veelzijdige arti...

MUZIEK mrt 09, 17:52
ert45 1

Het Drake-effect: de beste Drake-Remixes van nieuwkomers

Drake en 4Batz hebben zojuist hun eerste samenwerking uitgebracht, 'Act II: Date @ 8 Remix'. Dit markeert een belangrijk moment waarbij Drake zijn krachten bundelt met de opkomende artiest 4Batz. Het...

MUZIEK mrt 08, 19:07